Dawidek Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Sorki, ale takie gadanie jest bez sensu. Jeżeli piszesz Truvativ, podaj chociaż model, króry twoim zdaniem jest "miękki". Mój brat (95 kg) jeździ już 3 rok na FireX, ja teraz zakupiłem LX - różnicy w sztywności nie odczuwam. Podejrzewam, że alivio - fived również są zbliżone jeżeli o to chodzi. Problem w tym że pewnie mało kto jeździł / jeździ na fived żeby to potwierdzić, ponieważ "słyszał, że są miękkie" Wiem to z własnego doświadczenia i kolegi Jeździłem na Stilo i przy mocniejszym depnięciu lekko się gieła moja waga 60 kg jak na taką wagę nic nie powinno się dziać Przesiadłem się na XTR sztywność niesamowita i o wiele lepsza ,ale nie bede porównywał z XTR-em. Pojeździłem co prawda 10 km na kolegi Alivio sztywność w 99% lepsza od Truvativa. Więc moje ''gadki'' na temat Truvativa , że jest giętki nie wyssałem sobie tego z palca :] Mało tego kumpel z teamu też narzeka na Truvativa ma model Stylo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Mam Alivio FC-M410 z tego roku, ważę 105kg, jak dla mnie sztywność jest wystarczająca. Większej przy mocowaniu kwadratem nie da się chyba uzyskać (delikatnie pracuje na bok na łączeniu z suportem przy deptaniu z blatu na stojąco). Miałem okazję wypróbować Truvativa, od IsoFlow i FireX do modelu Hussefelt 12(ISIS) włącznie, wszystkie gną się pode mną wyczuwalnie na ramieniu (korba pracuje nie tylko w bok ale również sprężynuje siłę przykładaną do pedału). Do 90zł tylko Alivio, model FC-MC20 jest praktycznie niezniszczalny w codziennym użytkowaniu. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 obie korby są w porządku. tylko jedna uwaga.. jak zmieniasz napęd to zmien wszystkie jego elementy w jednym czasie. te ktore miales są dotarte do siebie. jesli zmienisz tylko korbę nie dosc ze naped bedzie glosno chodzil to na dodatek zużyje sie w ekspresowym tempie. zmień od razu łańcuch i kasete/wielotryb. Witam to dotarcie tyczy sie tylko elementow zabkowych (korba kaseta lancuch) ? przerzutki nie maja z tym nic wspolnego ? mam w planach wymiane wszystkiego ale na razie mnie nie stac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Szczerze powiedziawszy to akurat kółeczka w przerzutce nie mają znaczenia w docieraniu się. Moja stara Sram 3.0 miała ząbki jak igiełki a mimo to przyjęła nowy łańcuch. Tak więc liczy się tylko kaseta i łańcuch, korba też ale mniej to ten element nie wymieniamy tak często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Szczerze powiedziawszy to akurat kółeczka w przerzutce nie mają znaczenia w docieraniu się. Moja stara Sram 3.0 miała ząbki jak igiełki a mimo to przyjęła nowy łańcuch. Tak więc liczy się tylko kaseta i łańcuch, korba też ale mniej to ten element nie wymieniamy tak często. dzieki za odpowiedz w tej chwili mam juz zakupiona korbe deore m440 44/32/22 i przerzutke przednia Deore lx 580 jeszcze chce wlasnie dokupic kasete i lancuch na 8, co mi polecacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Odpowiednio: Sram PG-850 Sram PC-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 tylko nie sram, cos na shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 nowe alivio powinno byc niezle i w umiarkowanej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chomik XC Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 http://allegro.pl/item104971510_kaseta_ali...super_cena.html Taki zestawik bedzie dobry ? bedzie to grac z korba deore m440 44/32/22 ? ktory lancuch 114 czy 118 ogniw i kaseta zebatki 11-30T czy 11-32T troche sie nie znam wiec prosze o wyrozumialosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.