Skocz do zawartości

[Korba] szkuje sie wymiana

Oktanek

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki, ale takie gadanie jest bez sensu. Jeżeli piszesz Truvativ, podaj chociaż model, króry twoim zdaniem jest "miękki". Mój brat (95 kg) jeździ już 3 rok na FireX, ja teraz zakupiłem LX - różnicy w sztywności nie odczuwam. Podejrzewam, że alivio - fived również są zbliżone jeżeli o to chodzi. Problem w tym że pewnie mało kto jeździł / jeździ na fived żeby to potwierdzić, ponieważ "słyszał, że są miękkie"

Wiem to z własnego doświadczenia i kolegi Jeździłem na Stilo i przy mocniejszym depnięciu lekko się gieła moja waga 60 kg jak na taką wagę nic nie powinno się dziać Przesiadłem się na XTR sztywność niesamowita i o wiele lepsza ,ale nie bede porównywał z XTR-em. Pojeździłem co prawda 10 km na kolegi Alivio sztywność w 99% lepsza od Truvativa. Więc moje ''gadki'' na temat Truvativa , że jest giętki nie wyssałem sobie tego z palca :] Mało tego kumpel z teamu też narzeka na Truvativa ma model Stylo :)

Mam Alivio FC-M410 z tego roku, ważę 105kg, jak dla mnie sztywność jest wystarczająca. Większej przy mocowaniu kwadratem nie da się chyba uzyskać (delikatnie pracuje na bok na łączeniu z suportem przy deptaniu z blatu na stojąco). Miałem okazję wypróbować Truvativa, od IsoFlow i FireX do modelu Hussefelt 12(ISIS) włącznie, wszystkie gną się pode mną wyczuwalnie na ramieniu (korba pracuje nie tylko w bok ale również sprężynuje siłę przykładaną do pedału).

Do 90zł tylko Alivio, model FC-MC20 jest praktycznie niezniszczalny w codziennym użytkowaniu.

Pozdrower.

obie korby są w porządku. tylko jedna uwaga.. jak zmieniasz napęd to zmien wszystkie jego elementy w jednym czasie. te ktore miales są dotarte do siebie. jesli zmienisz tylko korbę nie dosc ze naped bedzie glosno chodzil to na dodatek zużyje sie w ekspresowym tempie. zmień od razu łańcuch i kasete/wielotryb.

Witam

to dotarcie tyczy sie tylko elementow zabkowych (korba kaseta lancuch) ?

przerzutki nie maja z tym nic wspolnego ?

mam w planach wymiane wszystkiego ale na razie mnie nie stac :P

Szczerze powiedziawszy to akurat kółeczka w przerzutce nie mają znaczenia w docieraniu się. Moja stara Sram 3.0 miała ząbki jak igiełki a mimo to przyjęła nowy łańcuch.

Tak więc liczy się tylko kaseta i łańcuch, korba też ale mniej to ten element nie wymieniamy tak często.

Szczerze powiedziawszy to akurat kółeczka w przerzutce nie mają znaczenia w docieraniu się. Moja stara Sram 3.0 miała ząbki jak igiełki a mimo to przyjęła nowy łańcuch.

Tak więc liczy się tylko kaseta i łańcuch, korba też ale mniej to ten element nie wymieniamy tak często.

dzieki za odpowiedz :D

w tej chwili mam juz zakupiona korbe deore m440 44/32/22 i przerzutke przednia Deore lx 580

jeszcze chce wlasnie dokupic kasete i lancuch na 8, co mi polecacie ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...