Skocz do zawartości

[rama] XC do 400

Eftrzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

muszę zmienić ramę, bo obecna jest dla mnie za mała. Mam 186 cm i ramę Corratec size 5.

Zmierzyłem się na competitivecyclist.com i otrzymałem zbiór różnych zakresów, ale nie wiem jak to przełożyć na rozmiar ramy:) Załączam wyniki.

Mam hamulce tarczowe.

Z góry dziękuję za pomoc w przełożeniu wyników na rozmiar ramy:)

Ja przy 183cm mam ramę 19,5" i jest na styk bo sztyca 350mm jest wyciagnięta na max  a mostek mam 100mm.

Następna moja rama będzie miała 20" i Tobie też sugeruję taki rozmiar aczkolwiek 19" też się może sprawdzi.

Wcześniej jeździłem na ramie 18" ze sztycą 400mm i dość długim mostkiem 120mm ale to jednak takie naciaganie geometrii roweru.

Przymaławe ramy lubią startujacy w zawodach bo zawsze to kilka gram mniej ale dla mnie stosowanie długiego mostka upośledza sterowanie - długie mostki są dobre do jazdy na wprost :P

Ja przy 183cm mam ramę 19,5" i jest na styk bo sztyca 350mm jest wyciagnięta na max  a mostek mam 100mm.

Następna moja rama będzie miała 20" i Tobie też sugeruję taki rozmiar aczkolwiek 19" też się może sprawdzi.

Wcześniej jeździłem na ramie 18" ze sztycą 400mm i dość długim mostkiem 120mm ale to jednak takie naciaganie geometrii roweru.

Przymaławe ramy lubią startujacy w zawodach bo zawsze to kilka gram mniej ale dla mnie stosowanie długiego mostka upośledza sterowanie - długie mostki są dobre do jazdy na wprost :P

Dzięki za odpowiedzi. Ale zastanawiam się czy doradzacie mi na podstawie wzrostu czy na podstawie wyników, które uzyskałem?

Bo w tej tabelce jest

Virtual Top Tube Length 24.5 - 24.9 inches
czyli aż 622 mm. Dla przykładu rama Authora 21'' ma "tylko" 611 mm. No chyba że ja źle rozkminiam te wymiary.

Zrób pomiary aktualnej ramy na której śmigasz i porównaj z tym co wyliczył kalkulator i tym co znajdziesz w sieci np dla ramy 20" (zobacz u różnych producentów bo są różnice).

Pytanie czy to co proponuje kalkulator należy brać za wyznacznik optymalnego rozmiaru. W końcu dane które wprowadziłeś są obarczone pewnym błędem, tak samo jak zależności jakie ktoś sobie wymyślił tworząc taki kalkulator.

Ok,

tak myślałem że nie do końca się tego trzymać. Mojej ramy obecnej nie ma co mierzyć bo kupiłem ten rower na allegro nie patrząc w ogóle na rozmiar i teraz wiem że to był błąd;)

Dzięki w każdym razie za odpowiedzi. Poszukam 20" bo mam ponoć "długie nogi i ręce" :)

To dziwne,

ale z ciekawości pomierzyłem moją ramę i wychodzi mi że ma 49cm czyli 19,3". Cały czas mi się wydawało, że ból nadgarstków jest wynikiem za małej ramy, a teraz wychodzi że teoretycznie rama jest dobra. Może skrócenie mostka by pomogło? W tej chwili mam aż 120mm

Przy Twoim wzroście i ramie 19" pewnie masz wysoko wyciągniętą sztycę i spora cześć masy spoczywa na kierownicy. Pytanie na ile masz wygodne chwyty i rękawiczkki? Kolejna sprawa, to ergonomiczność kierownicy. Kiedyś jeździłem na prostej z dosyć małym kątem "backsweep" i też miałem bóle w nadgarstkach przesiadłem się na szerszą kierownicę giętą, która ma większy BS i jest lepiej na krótkich trasach.

Hands-Positions.jpg

Kolejna sprawa może mniej ważna, to siła z jaką trzymasz kierownicę.
Ja przywykłem do hamowania na jeden palec, przez co kierkę trzymam większą powierzchnią z mniejszą siłą niż przy operowaniu klamkami za pomocą dwóch palców.
Tak naprawdę chyba nie da się całkowicie wyeliminować dyskomfortu, bo ciągły nacisk na dłonie musi powodować jakieś następstwa. Jeśli wyprostujesz pozycję jak na rowerze miejskim, to może dłonie nie będą Cie bolały, ale zrób w takiej pozycji 50-100km, to znowu dupę Ci urwie ;)

Mam gieta kierownice, ale moze nie dobre jej ulozenie. Poeksperymenyuje z ustawieniami kierownicy i klamek. Co do gripow to mam teraz ritchey wcs piankowe ale niewiele pomogly.

Dziwna sprawa z ta rama bo jak bylem w serwisie legion to mi gosciu powiedzial ze za mala jest. Ale z drugiej strony powiedzial mi tez za sruby do mostka to dostane tylko z mostkiem takze moze po prostu glupoty gadal:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...