Skocz do zawartości

[opony] Opony szosowe do MTB < 200zł

Tomaszwinner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower MBike Renegade 0.5 2009.

Obecny stan stworzony pod aerodynamikę (np. kąt siodełka). Zdjęcie roweru:

6821426200_1375816236_thumb.jpg

Z racji, iż praktycznie jeżdżę tylko po asfalcie postanowiłem wymienić obecne Schwalbe Rocket Ron na coś szosowego.

Obręcze jakie producent umieścił w rowerze to: Weinmann Discovery.

Jakie opony powininem kupić do tego roweru, aby były dobre na asfalt?

Cena nie może przekroczyć 200zł za 2 sztuki opon.

Czy taka zmiana jest opłacalna? Ile mi km/h dadzą takie szosowe opony w porównaniu do Rocket Ron'ów?

Pozdrawiam!

Czekam na odpowiedzi. Jestem laikiem w tych sprawach :)

Napisano

ja mam zmienione na schwalble kojak i zai...cie  się toczą, wcześniej jeżdziłem na maxxisach crossmarkach i różnica jest spora. A w rowerze odwróćmostek na "-" bedziesz miał lepszą pozycje do naginania kilometrów:-)

Napisano

Opon i zdań o nich jest masa. Ja bym sobie zadał pytanie czy warto wydawać tyle kasy na oponę. Zainteresuj się czymś w rodzaju slicka jak Kenda Kwest. Nie jest droga a efekty bardzo dobre. Jakie? Myślę, że dasz radę urwać średnią na poziomie ok. 5 km/h.

Napisano

Czy taka zmiana jest opłacalna? Ile mi km/h dadzą takie szosowe opony w porównaniu do Rocket Ron'ów?

Pozdrawiam!

Hej

Ja około miesiąc temu zmieniłem opony Ritchey przód 1.9, tył 2.1 (niestety nie pamiętam dokładnie modelu) na Schwalbe SIlento 1,75. Wprawdzie na wadze nic praktycznie nie zyskałem a nawet straciłem tych kilka gramów, ale z drugiej strony niskie opory toczenia sprawiły że średnia wzrosła o około 3-4km/h.

Dlaczego Schwalbe SIlento 1,75...?

1. Bo budżet ograniczyłem do około 50-60zł za oponę

2. Bo chciałem oponę z bieżnikiem z boku jak pojadę w lekki teren

3. Bo nie chciałem kupować drugiego zestawu dętek - używam tych co miałem wcześniej

4. Bo <1.5 to moim zdaniem trochę za wąsko na miasto

Przy Twoim budżecie zainteresowałbym się oponami np Schwalbe Marathon. Szukałbym szerokości między 1,2-1,5.

Napisano

Chcę oponę typowo szosową, aby miała jak najmniejsze opory toczenia oraz pasowała do mojego mbika :)

Obręcz na 21mm wewnątrz.

Wg. Tabelki na obręcz 21mm. wew. To minimum opona 1,3779. Takiej nie ma czyli zostaje 1,5x26.
Znalazłem:
Maxxis detonator 26x1,5
Kenda kwest 26x1,5

Jeszcze jakieś inne? Co brać?
Napisano

No to jeszcze możesz brać pod uwagę Schwalbe Speed Cruiser 1,5". Łysa, ale daje się jechać także w lekkim terenie, z wykluczeniem piachu i błota...

Napisano

Posiadam rower MBike Renegade 0.5 2009.

Obecny stan stworzony pod aerodynamikę (np. kąt siodełka). Zdjęcie roweru:

6821426200_1375816236_thumb.jpg

Ten kat siodełka ustawiłeś pod aerodynamikę gdy rower jest przypięty do bagażnika dachowego na aucie?

A jakie prędkości średnie masz? 
Napisano

Powyżej 25km/h przy terenie górskim (400-1000m n.p.m)

Ok, czyli wg. Was są 3 dobre opony 26x1,5

Maxxis Detonator

Schwalbe Speed Cruiser

Kenda Kwest

Jeszcze jest jakiś dobry slick do mtb?

Btw. Szkoda, że wg. tej tabelki nie wejdzie 1,35 ;)

Napisano

Ugrasz ze 2-3km/h pewnie, bo prędkości już nieliche i opory powietrza duże, a na podjazdach grawitacja wysysa siłę. Możesz poszukać jeszcze Schwalbe Marathon Racer, ja kupiłem za ~~85zł/szt. ze 3 miesiące temu.

Napisano

Jeszcze a propos Schwalbe - zalecane ciśnienia zawierają się od 2 do 6 bar. 2 bary zapewniają całkiem wygodną jazdę po często zmasakrowanych, samorządowych asfaltówkach czy drogach nieutwardzanych. Jak napakujesz 5...6 bar, to po dobrej jakości nawierzchni rower prawie sam jedzie :-) Oczywiście, inne sugerowane tutaj kapcie też mogą mieć tak duży zakres ciśnień roboczych (nie wiem, nie sprawdzałem)... 

Napisano

Zamawiać te Maxxisy Detonatory 26x1,5?

http://allegro.pl/maxxis-detonator-26x1-50-60tpi-aramid-62a-475g-i3439883097.html

Bo Kenda Kwest za ciężkie.

Schwalbe Speed Cruizer też ciężkie i ciężko dostać.

Schwalke Kojak nie ma wersji 26x1,5

A schwalbe marathon racer są za drogie (120zł za 26x1,5)

Brać drutową (łatwo znaleźć) czy zwijana (mniej dostępna)?

Która lepsza?

Zamówiłem:

http://allegro.pl/maxxis-detonator-26x1-50-60tpi-aramid-62a-475g-i3439883097.htm

Dziękuję wszystkim za pomoc przy doborze opon!

Napisano

@@Tomaszwinner, a nie lepiej wywalić z tego roweru amor i założyć sztywny widelec, skoro roweru używasz tylko na asfalcie? Zyskasz na wadze roweru, na sztywności, co wpłynie pozytywnie na prędkość i przyspieszenia, zwłaszcza na podjazdach...

Napisano

@@Tomaszwinner, a nie lepiej wywalić z tego roweru amor i założyć sztywny widelec, skoro roweru używasz tylko na asfalcie? Zyskasz na wadze roweru, na sztywności, co wpłynie pozytywnie na prędkość i przyspieszenia, zwłaszcza na podjazdach...

Myślałem nad tym (mam zablokowany skok amortyzatora). Ale najpierw opony.

BTW. Ten amortyzator waży 2,33 kg :o Ile ważyłby widelec?

Dzisiaj zakupiłem przez allegro opony MAXXIS DETONATOR 26x1.5

1. Czy będą pasować do obręczy WEINMANN DISCOVERY?

Wszystkie potrzebne wymiary obręczy tutaj: http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DISCOVERY.htm

Po kliknięciu na ten link jest napisane: 26X1.75/2.125

2. Czy obecne dętki krossa 1,9-2,125 uda mi się założyć do nowych opon czy kupić nowe? (jeżeli tak, to jakie)

Pozdrawiam!

Napisano

Według moje wiedzy

Czyli masz małą wiedzę, dętki wejdą bez problemu podobnie jak opony na obręcz - Detaonatory wchodzą dość ciężko na większość obręczy.
Napisano

U mnie dętki 1,75 - 2,1 napompowane do szosowych ciśnień jakoś dziwnie wypychają opony 1,5 i bałem się tak jeździć, a co do obręczy toć mówiłem że raczej wejdzie :)

POZDRAWIAM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...