Tofi Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 akurat to nie problem, bo są na wyspach i to do wyboru do koloru (czarne lub srebrne) http://www.tandems.co.uk/m11b0s32p0/Hubs-Spokes-and-Skewers/Hubs Shimano w dowolnej ilości szprych i Hope pod 40 szprych. Ja bym tam poszedł w brytyjską klasykę 32 szprychy z przodu i 40 z tyłu, no ale jeżeli sytuacja wymaga, to niestety 48 szprych z tyłu i 36 z przodu, bo przód aż tak bardzo po 4 literach nie dostaje, więc można przyoszczędzić. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
Booby Napisano 6 Września 2013 Autor Napisano 6 Września 2013 Panowie, ale ja mam problem tylko ze szprychami. Piasta Novateca w zupełności wystarczy i sprawdza się wyśmienicie, tak samo obręcz. Jedynie te nieszczęsne szprychy. Naczytałem się wczoraj o zaplocie na 4 krzyże ale ma on tylu zwolenników co przeciwników. Jest sens zaplatać koło właśnie w ten sposób?
vitesse Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 wg. mnie nie, masz wieksza sztywność boczna zamiast sztywności w pionie
Tofi Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 A według mnie miałeś przeciągnięty naciąg szprychy. Centrowanie to nie tylko ustawienie centryczne koła ale również zbilansowany naciąg w dopuszczalnym zakresie. To tak jakbyś nabił za duże ciśnienie w oponę o dopuszczalnym obciążeniu 70 kg i załadował na rower sakwy gdzie łączna waga z rowerzystą przekracza 140kg - opona musi ulec szybkiemu zużyciu. Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4
Booby Napisano 6 Września 2013 Autor Napisano 6 Września 2013 Witam. Odebrałem dzisiaj koło od "nowego człowieka". Szprychy DT Comp 2.0. Od razu rzuciło mi się w czucie że szprychy nie są tak mocno naprężone jak poprzednio i nie wydają żadnych zgrzytów czy jęków podczas ściskania dwóch między sobą. Dostałem info że mam podjechać za tydzień dwa na wycentrowanie po ułożeniu. Oplot na trzy krzyże. Ciekawe jest również to że poprzedni spec twierdził że felga jest w jednym miejscu uderzona i nie da się jej idealnie wycentrować a u "nowego" poszło bez problemu i koło jest proste jak ta lala. Tak czy owak jutro konkret wyjazd to zamelduje o stanie koła po trasie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.