BikerLight Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Mam problem z prawą klamkomanetką Alivio M-410 taką jak ta: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/ST/EV-ST-M410-2437B_v1_m56577569830625648.pdf Dźwignia odpowiadająca za wrzucanie klinuje się na gnieździe mocowania manetki do kierownicy. Zmiana biegu na wyższy jest możliwa tylko po odgięciu jej do dołu i przepchnięciu jej dalej. Zrzucanie odbywa się bez problemu. Nie było żadnych sygnałów że coś działa nieprawidłowo, dźwięków itp. Problem wystąpił zupełnie nieoczekiwanie podczas próby wrzucenia wyższego biegu. Tak to wygląda przy próbie załączenia wyższego biegu: Uploaded with ImageShack.us W pozycji wyjściowej wydaje mi się że jest nieco bliżej kierownicy niż przed usterką. Ktoś się pokusi o diagnozę? Sprzęt jest na gwarancji ale najchętniej uporałbym się własnymi siłami, wymiana pewnie potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Czy tak było od nowości ?? Jest krzywa ?? Może ją źle poskładali, jak ma gwarancje to bym odesłał, choć można z tym samemu walczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 @Puklus Stało się tak wczoraj wieczorem, klamkomanetka ma nieco ponad dwa miesiące. Nacisnąłem dźwignię jak tysiące razy wcześniej i zonk. Powalczyć powiadasz można samemu, w jaki sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Próbowałeś ruszać manetką bez przerzutki albo bez linki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Jeszcze nie, zacznę od poluzowania, później wyciągnę całkowicie Z linką przymocowaną dźwignia nie wraca po naciśnięciu do pozycji wyjściowej (pomijając fakt blokowania się na gnieździe mocowania), próba powrotu następuje po naciśnięciu dźwigni odpowiedzialnej za zrzucanie biegu. Po poluzowaniu linki bez zmian. Po całkowitym usunięciu linki bez zmian. Uaktualnienie - daję fotkę wnętrza, rozkręcać dalej można tylko odginając metalowe ramiona wokół śruby, co w moim przypadku nie wchodzi w grę. Przypuszczam że w środku jest sprężyna odpowiedzialna za powrót manetki do pozycji wyjściowej i u mnie postanowiła pęknąć lub zerwać się z zaczepu. Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Ale czekaj, to obciera zewnętrznie ... czy wewnątrz coś nie teges ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 @Puklus I jedno i drugie. Myślę że obcieranie jest następstwem awarii wewnętrznej. Gdy dźwignia działała prawidłowo musiała być położona nieco niżej. Kurcze próbuję sobie przypomnieć jak to wyglądało jeszcze wczoraj i kompletnie nie pamiętam czy wychylała się poza to gniazdo czy miała mniejszy skok. Jak wszystko działa prawidłowo to się nie zwraca na to uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 zobacz druga manetkę, dźwignie powinny być w tym samym położeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Druga manetka przechodzi pod gniazdem bez problemu, ale z założenia ma chyba większy zakres ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janooch Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Mi się udało naprawić samemu manetkę SRAM X4 z podobnym filmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Odesłałem do sprzedawcy. Film fajny, bez wątpienia byłbym w stanie ją rozłożyć... i w życiu bym tego do kupy nie poskładał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.