Skocz do zawartości

[olej - hamulce] Problem - wylany olej

mosq

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka...

Dzisiaj troszke kombinowałem przy przednim kole, mianowicie rafka ocierała mi sie o klocka haulcowego. Wiec troszke pogrzebałęm i ok, teraz nie ociera ale znowu hamulec łapał mi przy samym koncu (w sensie ze musiałem wcisnac cała raczke zeby zachamowa) Wiec chciałem przy lince pogrzebac i przez przypadek wylałem cały olej... ile mnie moze kosztowac teraz robota z tym w jakim kolwiek rowerowym ?

Prtzy okazji dlaczego hamulec łapał mi przy samym koncu ?

• Mod Team

Obręcz ocierała Ci się o klocek hamulcowy w hamulcu tarczowym? :blink:

Ponowne zalanie to zdaje się koszt w okolicach 30 PLN, natomiast pytanie jak stan klocków i tarcz hamulcowych, bo jeżeli zalałeś porządnie to może okazać się, że klocki też do wymiany (a i o tarcze trzeba odpowiednio zadbać).

A łapać mogły późno, bo były zapowietrzone...

Wypłynie. Magura Julie działała w oparciu o inną fizykę niż ta powszechnie znana - żeby zamknąć odpowietrznik w zacisku bez utraty płynu trzeba było go podnosić powyżej poziomu klamki. :) Oczywiście istniała szansa że w piwnicy mam inną grawitację ale to mało prawdopodobne :)

jak można w taki sposób wylać cały olej z przewodu?

No pomyśl! Jak już tą śrubą przy zacisku sobie pokręciłeś to trzeba w końcu sprawdzić czy już klamka łapie odpowiednio wysoko. Aby tego dokonać należy... Tak! wcisnąć klamkę! A w tym momencie słychać tylko psik... i płynu ni ma. Znaczy jest ale na zacisku i tarczy. I wtedy przychodzi refleksja: o ku..a, przecież to hydraulik!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...