Skocz do zawartości

[Wycieczka] Norwegia - Bergen

qball

Rekomendowane odpowiedzi

Warto wdrapać się na okoliczne wzgórza, skąd są rewelacyjne widoki. Kolejka Fløibanen wjeżdża na jeden ze szczytów, a odjeżdża z centrum, które też trzeba zobaczyć. Jest Akwarium, gdzie są okazy morskiej i oceanicznej fauny. Ogólnie miasto ma sporo atrakcji dla turysty, także nawet sam spacer po nim nie nudzi.

http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-jechac/Fiordow/Bergen/What-to-do-in-Bergen/atrakcje-w-Bergen/

Mieszkałem w Bergen 5 miesięcy. Jest to drugie co do wielkości miasto w Norwegii. Ośrodek studencki i kulturalny regionu. Bergen rozciąga się w dolinach pomiędzy siedmioma skalistymi wzgórzami. Wspaniałe widoki z otaczających gór zapierają dech w piersiach. Przyszykuj się na ostre zwiedzanie.

Przygotowałem Ci taką pośpiesznie zrobioną mapkę. Trasa nr 2 obowiązkowa.

W mieście jest bardzo dużo tuneli. Teren jest bardzo stromy. Byłem nawet w specjalnym tunelu dla pieszych i rowerów.

https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&msid=210195922398592380528.0004e338cbeb96a0fbc1d

Oprócz samego miasta warto wybrać się w podróż PKS-em do Stavanger. Trasa jaką jedzie autokar jest poprostu bajeczna. Autokar płynie promami na trasie i jedzie trzema tunelami, z których jeden ma 8 kilometrów i zjeżdza na głębokość coś koło 240 metrów pod poziom morza (taki głęboki jest fiord pod którym przebiega tunel). Dookoła miasta są dziesiątki kilometrów tuneli. 

Pyszne robią kebaby z papryką jelapeno.

Jeśli chodzi o pogodę w Bergen to żadna z prognoz się nie spełni ponieważ tam możesz mieć cztery pory roku w ciągu jednego dnia. Nie przesadzam. To rejon Norwegii w który uderza prąd z Zatoki Meksykańskiej (golfsztrom) i przynosi nawet co godzinę coś innego. Dzięki temu są sklepy w których możesz wybierać spośród stu fasonów kaloszy.

Jak coś jeszcze mi się przypomni to dopiszę.

Trochę tytułem sprostowania :)

- prognoza sprawdza się jak najbardziej - jeśli przewidywana jest taka pogoda a nie inna to można z bardzo dużym prawdopodobieństwem się jej spodziewać. Korzystanie ze strony yr.no to rozsądne wyjście.

- kalosze nie są najlepszym bergeńskim butem - zdecydowanie lepiej mieć coś trekkingowego, dobrze jeśli nieprzemakalnego, warto mieć też kurtkę przeciwdeszczową.

Temperatury raczej poniżej letnich temperatur w Polsce.

Na każde z wyższych szczytów można dostać się bez problemu pieszo, a w przypadku zapasu finansowego skorzystać z wjazdu płatnego (Urliken, Floien). Runda piesza szczytami to jakieś 50 km, bardzo klimatycznych (na wysokościach gdzie w Polsce rosną lasy liściaste tu już praktycznie gołe skały).

Przyjeżdżając do Norwegii warto mieć na uwadze że ceny są tu wysokie/bardzo wysokie i dla przeciętnej polskiej kieszeni niespecjalnie przystępne. Stołowanie się w barach/kawiarniach/restauracjach to bardzo droga przyjemność. Jadąc na parę dni warto wziąć z Polski zapas jedzenia. Poruszanie się komunikacją miejską też nie należy do tanich - 15 zł za bilet w jedną stronę, kolej miejska 20 zł. Taksówka w mieście 100-200 zł za przejazd.

Velkommen til Bergen :)

Oj z tą prognozą może być różnie. Na jednej wyprawie miało być cały czas 21 stopni jak pamiętam, a w południe przez godzinę padał śnieg.

Za moich czasów kolejka na Urliken była całkowicie nieczynna. A wejść z buta się nie podjąłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...