qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witajcie, Za tydzień wybieram się na 5 dni do Bergen, NOR, pytanko ogólne, czy jest w okolicy coś ciekawego ? Jak teraz tam wygląda pogoda i warunki? Wie ktoś może ? Z góry dzięki za wszelkie informacje, Pozdro, Jacob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Co znaczy dla Ciebie "coś ciekawego"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 czy jest tam coś ciekawego? Wszystko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 To znaczy coś co warto polecić do zwiedzania w okolicy, sorry za skrót myślowy. Do tego, jaka jest pogoda aktualnie ? Niestety jestem z osobą niezrowerowaną więc w grę wchodzi pieszy treking. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Nadal jest skrót myślowy - interesuje Cię miasto/architektura czy bardziej natura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Do tego, jaka jest pogoda aktualnie ? www.accuweather.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Sorry - > natura i ew. architektura, miasta mam pod dostatkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seb2k6 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 http://www.yr.no/sted/Norge/Hordaland/Bergen/Bergen/langtidsvarsel.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Warto wdrapać się na okoliczne wzgórza, skąd są rewelacyjne widoki. Kolejka Fløibanen wjeżdża na jeden ze szczytów, a odjeżdża z centrum, które też trzeba zobaczyć. Jest Akwarium, gdzie są okazy morskiej i oceanicznej fauny. Ogólnie miasto ma sporo atrakcji dla turysty, także nawet sam spacer po nim nie nudzi. http://www.visitnorway.com/pl/gdzie-jechac/Fiordow/Bergen/What-to-do-in-Bergen/atrakcje-w-Bergen/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Mieszkałem w Bergen 5 miesięcy. Jest to drugie co do wielkości miasto w Norwegii. Ośrodek studencki i kulturalny regionu. Bergen rozciąga się w dolinach pomiędzy siedmioma skalistymi wzgórzami. Wspaniałe widoki z otaczających gór zapierają dech w piersiach. Przyszykuj się na ostre zwiedzanie. Przygotowałem Ci taką pośpiesznie zrobioną mapkę. Trasa nr 2 obowiązkowa. W mieście jest bardzo dużo tuneli. Teren jest bardzo stromy. Byłem nawet w specjalnym tunelu dla pieszych i rowerów. https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&msid=210195922398592380528.0004e338cbeb96a0fbc1d Oprócz samego miasta warto wybrać się w podróż PKS-em do Stavanger. Trasa jaką jedzie autokar jest poprostu bajeczna. Autokar płynie promami na trasie i jedzie trzema tunelami, z których jeden ma 8 kilometrów i zjeżdza na głębokość coś koło 240 metrów pod poziom morza (taki głęboki jest fiord pod którym przebiega tunel). Dookoła miasta są dziesiątki kilometrów tuneli. Pyszne robią kebaby z papryką jelapeno. Jeśli chodzi o pogodę w Bergen to żadna z prognoz się nie spełni ponieważ tam możesz mieć cztery pory roku w ciągu jednego dnia. Nie przesadzam. To rejon Norwegii w który uderza prąd z Zatoki Meksykańskiej (golfsztrom) i przynosi nawet co godzinę coś innego. Dzięki temu są sklepy w których możesz wybierać spośród stu fasonów kaloszy. Jak coś jeszcze mi się przypomni to dopiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Trochę tytułem sprostowania - prognoza sprawdza się jak najbardziej - jeśli przewidywana jest taka pogoda a nie inna to można z bardzo dużym prawdopodobieństwem się jej spodziewać. Korzystanie ze strony yr.no to rozsądne wyjście. - kalosze nie są najlepszym bergeńskim butem - zdecydowanie lepiej mieć coś trekkingowego, dobrze jeśli nieprzemakalnego, warto mieć też kurtkę przeciwdeszczową. Temperatury raczej poniżej letnich temperatur w Polsce. Na każde z wyższych szczytów można dostać się bez problemu pieszo, a w przypadku zapasu finansowego skorzystać z wjazdu płatnego (Urliken, Floien). Runda piesza szczytami to jakieś 50 km, bardzo klimatycznych (na wysokościach gdzie w Polsce rosną lasy liściaste tu już praktycznie gołe skały). Przyjeżdżając do Norwegii warto mieć na uwadze że ceny są tu wysokie/bardzo wysokie i dla przeciętnej polskiej kieszeni niespecjalnie przystępne. Stołowanie się w barach/kawiarniach/restauracjach to bardzo droga przyjemność. Jadąc na parę dni warto wziąć z Polski zapas jedzenia. Poruszanie się komunikacją miejską też nie należy do tanich - 15 zł za bilet w jedną stronę, kolej miejska 20 zł. Taksówka w mieście 100-200 zł za przejazd. Velkommen til Bergen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxim Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Oj z tą prognozą może być różnie. Na jednej wyprawie miało być cały czas 21 stopni jak pamiętam, a w południe przez godzinę padał śnieg. Za moich czasów kolejka na Urliken była całkowicie nieczynna. A wejść z buta się nie podjąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qball Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Super, dzięki chopaki za rady i porady : ) W takim razie trzeba się dobrze zaopatrzyć Z ciekawości, po ile około cenią sobie za wypożyczenie roweru - treking / dzień ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Nie mam pojęcia czy taka możliwość istnieje, wydaje mi się że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.