Greg00 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam Kolejna rozcięta (przetarta opna) - druga w sezonie Poprzednio poszedł ron teraz ralph - szczęścliwie dojechałem marathon do końca Tak więc albo prezciąłem w trakcie lub przy dojeździe do auta Ale do rzeczy Z przodu do Rocket Rona snake skin wlałem 80 ml i jest git (choć bez mleczka super się uszczekniał) Z tyłu wymienie ralpha również na wersje SS bo nie chce mi się już kupować nowych opon Stąd pytanie jakieś doświadczenia Czy 80ml wystarczy aby w razie złapania czegoś aby uszczelniło oponę - czy lać więcej Snake Skin waży więcej ok 65g Do opon tl-ready leje na ogół około 120 - 150ml w zależności jak się uszczenia Ile lać do snae skin - czy protection w przypadku continentala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 wszystko zalezy, jak czesto chcesz dolewac/weryfikowac srodek - ile mleka jest w postaci aktywnej, a ile zaschlo itp jak sam zauwazyles, ss moga smigac nawet bez mleka, co do skutecznego zaklejania to wg mnie jest to ilosci 100-120ml, wiecej nie ma sensu, z przodu mozna sobie pozwolic na mniej/delikatniejsza opone, bo to tyl zawsze ma gorsza amortyzacje i wieksza podatnosc na rozcinki - trudniej kontrolowac linie przejazdu tylnego kola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Tak w ogóle to jaki rozmiar tej opony? To też jest istotna informacja. Ja do 2.0 a nawet do NN 2.25 26" nie lałem nigdy więcej niż 80 ml - nigdy też nie miałem problemu z przebiciem i nieuszczelnieniem. Tyle że tak jak Nabiał pisze - wlewasz 80 ml i po 2 miesiącach trzeba sprawdzić/dolać, wlejesz więcej - robisz to rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 opony 29 x 2.25 ciśnienie 2.2 do 2.6 przyjdzie mi dolać w takim razie Mam pytanie czy mleczko przefrzane - przy upałach jak dzisiaj ok 32'C traci dużo z swoich właściwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) traci tyle, ile sie go zetnie pod wplywem ciepla uwaga odnosnie cisnienia - na takich gumach, takie cisnienie = wazyc bys musial na oko ze 110-120kg, jest tak, czy jezdzisz na subiektywnie za wysokim? Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 do 29x2.1 leje 80 ml i to wydaje mi się i tak za dużo ... podstawa to dobre mleko...polecam Geax EVO nie ma lepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Moja waga to koło 90 kg +/- 2 (ostatnio na plus) a z ciśnieniem wciąż idę w dół walka z przywyczajeniem z szosy Mleczko geax tnt evo - i to jest to co tygryski lubią najbardziej, mialem przygode ze stan'em ale było ciężko z uszczelnieniem, więc porzuciłem je na konto tego pierwszego. Tego co stan nie uszczelniał w 24h, geax robił w godzinę - ale to moje subiektywe odczucie @nabiał Jakie ciśnienie proponujesz przy mojej wadze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) geax tnt evo faktycznie miazdzy, ale podobnie jest z jego cena przod 1,4 i tyl 1,8...z przodu mam dokladnie taka opone i przy obecnych 88kg bez odwiedzania gor smigam na 1.2-1.3, na ostre pojezdzawki max 1,5...tak to wyglada na crestach, jak masz wezsze obrecze, to lekka korekta na + Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Miałem kiedyś chwilę czasu i dzwoniąc do Lemon Bike w sprawie zamówienia zapytałem przy okazji, ile lać ich zdaniem mleczka do 29" x 2,25"? Podali mi 120 ml jako optymalne. Przy czym taka ilość wynika z zapasu wkalkulowanego na straty w przypadku złapania gumy i zaklejenia dziury przez mleczko (straty nieuniknione). Jeżeli to odliczyć to pewnie 80-90 ml starczy. BTW na Crestach dla ciekawości uszczelniłem zwykłe Maxxisy Ikony bez mleczka. Trzymało. Może więc mleczko jest zbędne? Później oczywiście nalałem mleczko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Po demontażu opony okazało się że odkleiła - podwinęła się taśma no tubes (na obręczy ztr crest) Tak więc to nie rana na oponie była śmiertelna. Opona z tyłu dała jeszcze rade , uszczelniła się Choć i tak ss już w drodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi