almaster Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam. Co byście polecili nowego do tej kwoty? Mój obecny który siedzi w madmanie z 2005 roku to suntour xcp 75, niestety padła blokada skoku, nie wiem czy da się to naprawić. Preferuję różne trasy, od wypadów w góry, po zwykłe szosy, czy miasto. I jak to jest z zakładaniem? Trzeba coś docinać? A może lepiej oddać do serwisu? Jaki byłby koszt założenia? Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWednesbury Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Rockshox xc32TK jest to dosc prosty amortyzatork ale jak na razie niemam wiekszych problemow dobrze wyglada wazne tylko zeby dobrac spreżyne do wagi wczesniej miałem suntour xct v4 w porownaniu z nim czyje ze mam amortyzator a nie kawalek rury ze sprezyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Ok, dzięki! Rozumiem że będzie pasował do mojego roweru? Nie wiem zupełnie na co mam patrzeć. Tylko na to że jest na hamulce tarczowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWednesbury Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Musisz znać srednice starej rury sterowej , długość rury sterowej , no i czy jest gwintowana czy nie może to wygladać na skąplikowane ale poczytaj na necie i po czasie wszystko bedzie jasne . Ja tez przez to przechodzilem i kupiłem amortyzator suntour xct z rura sterowa 255mm i okazało sie ze była za krótka wiec wymieniłem na rockshox z 265mm i pasował idealnie - długość rury sterowej - srednica rury sterowej - gwintowana czy nie - jakie hamulce v brake czy tarcze - wysokosc amortyzatora oś do korony ( jak kupisz wyższy to przód bedzie wyżej niższy niżej ) - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Już nie ma problemu! Suntour przesłał filmik instruktażowy jak naprawić blokade amora i działa!!! Wykręciłem korek, to pokrętło w środku, dokręciłem imbusem i blokuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWednesbury Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora no i dobrze Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Musisz znać srednice starej rury sterowej , długość rury sterowej , no i czy jest gwintowana czy nie może to wygladać na skąplikowane ale poczytaj na necie i po czasie wszystko bedzie jasne . Ja tez przez to przechodzilem i kupiłem amortyzator suntour xct z rura sterowa 255mm i okazało sie ze była za krótka wiec wymieniłem na rockshox z 265mm i pasował idealnie - długość rury sterowej - srednica rury sterowej - gwintowana czy nie - jakie hamulce v brake czy tarcze - wysokosc amortyzatora oś do korony ( jak kupisz wyższy to przód bedzie wyżej niższy niżej ) - jakim cudem 255mm było za krótkie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWednesbury Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Powiem tak rama xl rozmiar i 265mm to absolutne minimum oryginalny amortyzator miał rure 275 mm niebyło łatwo tez niezdawałem sobie sprawy ze musie miec tak długą rure wiec kupilem suntour 255mm i spodziewałem sie docinania a okazało sie ze musze mieć dłuższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamo408 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 jaki skok miał poprzedni amortyzator ten suntoru 75 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 @marcin wątpie abyś miał główke ramy 200mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWednesbury Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora wiem co mowie zmierze pozniej rura jest 265 + 2 x 2mm podkładki pod kierownica i zero docinania 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora Właśnie sprawdziłem dokładnie ma 20 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Raidon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Witam. Wracam do tematu. Podajcie kilka propozycji amortyzatorów do 500zł poza raidonem. Amortyzator mam sprawny ale już nie działa zbyt płynnie. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Raidona możesz mieć za 399zł w centrumrowerowym. A inne to raczej tylko używki lub Spinnery SW7, ale o nich Ci nic nie powiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Problem w tym że dostępne wyłącznie białe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Proszę bardzo http://rowertour.com/suntour-raidon-lod-disc-2011-100mm-amortyzator-pod-hamulce-tarczowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Dzięki! Ja nie umiem coś szukać. Rozumiem kupić i najwyżej w serwisie mi dotną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atizylak Napisano 9 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 No albo sam sobie dotniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek3033 Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 dawniej był epicon jeszcze, ale teraz za 500zł raczej nie kupisz. a odnosnie montazu, to nie jest takie trudne. (zakładając że masz juz wbite miski sterowe) najtrudniejsza część to nabicie bieżni. Potem go tylko mierzymy, i trzeba się pomęczyć około 5 minut brzeszczotem po ucięciu sugeruję jeszcze przejechać krawędź pilnikiem, bo może być poszarpana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam. Czy to może być oryginał? http://allegro.pl/rock-shox-recon-tk-silver-solo-air-100-mm-nowy-i3774320913.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A niby czemu nie ? to normalna cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 No właśnie recony wszędzie powyżej 800zł a tu za 599. Chyba że przeoczyłem inne aukcje? Rozumiem że recon będzie lepszy ( w końcu powietrzna wersja) od xc 32? Tylko manetkę będę musiał dokupić, ale to każda pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kporys Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ten Recon wyjdzie za 700zł lekko z manetką itp. a podzespoły ma bardzo podobne do XC32 Solo Air Np. tego bym wziął. Manetka w komplecie i mieścisz się niewiele ponad założoną kwotę http://allegro.pl/rock-shox-xc32-26-disc-i3717842470.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Dzięki! Właśnie zamówiłem ale u nich na stronie, bo dali jeszcze spory rabat. Zamówiłem od razu też pompkę beto sp 002. Moje pytanie brzmi jak dbać o taki amortyzator, co ile pompować? Ważę 85kg. Od razu jak przyjdzie ustawiłbym go, pompuje się go u góry i u dołu też czy jak to jest? Przepraszam jeśli to głupie pytania, ale nie miałem styczności dotąd z powietrznymi amortyzatorami. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Moje pytanie brzmi jak dbać o taki amortyzator, co ile pompować? Zwykłe przecieranie goleni górnych po każdej jeździe i raz na jakieś 0,5-1 rok rozebranie i nałożenie świeżego smaru. Pompujesz od góry , konkretnie lewy korek odkręcasz i pompujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.