Laos Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam Rower ma ze 4000km. W przypadku jazdy po nierównej nawierzchni lub wywierania jednoczesnego nacisku na kierownicę i siodełko, wydobywa się z rury poziomej głośne trzaski. Myślałem, że to łożysko mostka o zmiennym kącie - nasmarowałem, potem, że to może amortyzatory - nie, potem, że amortyzator siodełka - po wymontowaniu nic nie trzeszczy. Wyraźnie jak jest wywierana siła rozrywająca na rurę poziomą (naciskam od siebie kierownicę i sztycę z siłą ok. 5kg) trzeszczy. Pomyślałem, może coś pękło w ramie. Obejrzałem ramę i nic nie widzę by pękło. Dźwięk jest na tyle głośny, że jak ktoś jedzie na rowerze obok mnie to wyraźnie słyszy trzaski. Co to jest?
kinder85 Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Może sama sztyca? Wyciągnij sztycę i zdejmij zacisk, przetrzyj, ewentualnie przesmaruj jakimś stałym smarem. To klasyczny przypadek
ktotek Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 potem, że amortyzator siodełka - po wymontowaniu nic nie trzeszczy Może trzeszczeć sztyca w kontakcie z ramą, np. jeżeli są tam jakieś ziarenka piasku. Wyjmij sztycę, dobrze wyczyść rurę podsiodłową wewnątrz i sztycę. Czasem taki efekt może tez dawać zacisk sztycy, szczególnie z szybkozamykaczem, zdejmij i wyczyść go. Jeżeli pomoże to dobrze profilaktycznie zakleić np. taśmą izolacyjną nacięcie w rurze podsiodłowej w miejscu zacisku sztycy, lubią tamtędy wpadać jakieś drobinki robiące trzaski.
arek_wro Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 U mnie też regularnie trzeszczało na połączeniu sztycy i rury podsiodłowej. Po przeczyszczeniu i nasmarowaniu, trzeszczenie ustawało dopóki znowu nie dostało się tam błoto. Piszę w czasie przeszłym, bo 2 tygodnie temu przeczyściłem i nasmarowałem, ale dalej trzeszczało. Jak się okazało pękła rama
Laos Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam To była sztyca. Umyłem dokładnie ludwikiem, przetarłem benzyną, wytarłem do sucha. Nasmarowałem. Trzeszczenie zniknęło. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.