Rookwood Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam Ostatnio bardzo często musiałem wymieniać dętki z powodu dziur.Zaniepokoiłem się i postanowiłem obejrzeć dokładnie obręcz.Oto co znalazłem.Koło było w rowerze od początku.Jedynym użytkownikiem byłem ja. Pęknięcie,a właściwie dziura nie jest z boku obręczy,a więc zastanawiam się czy gdybym założył dużo taśmy ochronnej,to czy mógłbym dalej śmigać na tym kółku? Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam
Maciek226 Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 to wygląda jakbyś mocno czymś od wewnątrz zachaczył , czy mozna jeździć , zależy od głębokości
Rookwood Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Napisano 4 Sierpnia 2013 Czyli mogłoby się tak stać,gdybym np.przejechał trochę bez powietrza po kamieniach lub krawężniku?Zauważyłem też,że sprzycha koło pęknięcia jest luźna. to wygląda jakbyś mocno czymś od wewnątrz zachaczył , czy mozna jeździć , zależy od głębokości
Marcint96 Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Ale żeby zrobić taką japę, to trzeba się postarać, felga to nie jest papier.Albo jesteś ciężki i się ten kamień, cokolwiek tak wpiło, albo wariowałeś na laczku. Bo nie możliwe aby się tak stało przy normalnej jeździe(opona+dętka napompowana)
Mod Team mrmorty Napisano 4 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2013 Wszystko jest możliwe!Aluminium to najbardziej niewdzięczny materiał jaki znam - ty o niego dbasz a on ci odstawia numery... Ostatnio nowiutki karabinek mi strzelił przy odpadnięciu ze ściany...Wracając do tematu - obręcz do wywalenia bo mimo napraw nie naciągniesz dobrze szprychy w tym miejscu.Możesz ją uratowac i przeznaczyc na wyjazdy po bułki lub lekkie jazdy w terenie. Miejsce gdzie kończy się pęknięcie możesz nawiercic np wiertłem o średnicy 3 mm tak aby zatrzymac rozchodzenie się materiału i pokombinowac z żywicą epoksydową. Nie wróżę sukcesu ale też nie mówię nie, bo nie mam tej obręczy fizycznie w ręku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.