Skocz do zawartości

[obręcz]dziwna dziura

Rookwood

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Ostatnio bardzo często musiałem wymieniać dętki z powodu dziur.Zaniepokoiłem się i postanowiłem obejrzeć dokładnie obręcz.Oto co znalazłem.Koło było w rowerze od początku.Jedynym użytkownikiem byłem ja.

Pęknięcie,a właściwie dziura nie jest z boku obręczy,a więc zastanawiam się czy gdybym założył dużo taśmy ochronnej,to czy mógłbym dalej śmigać na tym kółku?

Z góry dziękuje za odpowiedź 

Pozdrawiam ;)

post-155044-0-22253200-1375636001_thumb.jpg

Napisano

Czyli mogłoby się tak stać,gdybym np.przejechał trochę bez powietrza po kamieniach lub krawężniku?Zauważyłem też,że sprzycha koło pęknięcia jest luźna.

to wygląda jakbyś mocno czymś od wewnątrz zachaczył , czy mozna jeździć , zależy od głębokości

Napisano

Ale żeby zrobić taką japę, to trzeba się postarać, felga to nie jest papier.Albo jesteś ciężki i się ten kamień, cokolwiek tak wpiło, albo wariowałeś na laczku.

Bo nie możliwe aby się tak stało przy normalnej jeździe(opona+dętka napompowana)

• Mod Team
Napisano

Wszystko jest możliwe!
Aluminium to najbardziej niewdzięczny materiał jaki znam - ty o niego dbasz a on ci odstawia numery... Ostatnio nowiutki karabinek mi strzelił przy odpadnięciu ze ściany...
Wracając do tematu - obręcz do wywalenia bo mimo napraw nie naciągniesz dobrze szprychy w tym miejscu.
Możesz ją uratowac i przeznaczyc na wyjazdy po bułki lub lekkie jazdy w terenie. Miejsce gdzie kończy się pęknięcie możesz nawiercic np wiertłem o średnicy 3 mm tak aby zatrzymac rozchodzenie się materiału i pokombinowac z żywicą epoksydową. Nie wróżę sukcesu ale też nie mówię nie, bo nie mam tej obręczy fizycznie w ręku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...