Skocz do zawartości

[trasy] Gdzie są najciekawsze trasy(po lasach, polach itd.) na Mazurach?

AntyIdiota

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę pojechać na kilka dni na mazury, wynająć kwaterę i jeździć na rowerze po okolicach kilkadziesiąt kilometrów dziennie, ale jednocześnie żeby było nad jeziorem(możliwość wypożyczenia roweru wodnego, kajaku) i nie było płasko zupełnie.

Mam następujące miejscowości na liście w kolejności od najfajniejszego do najmniej interesującego na tyle na ile przczytałem o nich na wikipedii, przeszukałem forum, oglądałem zdjęcia. Mimo to nie wiem które wybrać, nie znam tamtych terenów.

1. Węgorzewo

2. Giżycko

3. Olecko(podobno górzyste)

4. Wilkasy(ale to chyba obok giżycka)

5. Ostróda 

6.Ruciane Nida

7. Ełk(to chyba za duży motłoch, miasto, a nie o to chodzi)

• 4 tygodnie później...

Jeżeli kajaki to zdecydowanie polecam szklak Krutuni. Osobiście wybieram odcinek Jez. Krutyńskie - Ukta. Dookoła wiele jezior wokół których polecam wycieczki rowerowe. Ostatnio wybrałem się dookoła Jeziora Mokrego. Zróżnicowany teren pod względem wzniesień, podłoża oraz krajobrazu. Polecam następującą stronę ze szlakami na mazurach: http://www.szlaki.mazury.pl/Szlaki-rowerowe

Ja byłem 2 tygodnie temu na długi weekend w Wilkasach (bardzo blisko Giżycka). Zrobiliśmy 250 km praktycznie we wszystkie strony i było bardzo przyjemnie, chociaż trochę sporo asfaltu (na szczęście drogi o małym lub nawet bardzo małym natężeniu ruchu). Poza tym sama Giżycko zrobiło na mnie wrażenie, całkiem ładna miejscowość;)

• 1 miesiąc temu...

absolutnie źle postrzegasz Ełk! To jest małe misto (60 tys.) które nie dość, że ma wiele przepięknych tras w obrębie miasta (długą śliczną promenadę) to w około znajdziesz dziesiątki kilometrów wspaniałych tras rowerowych po lasach, do okoła jezior itd. Mazury znam świetnie i z miejsc które wymieniłeś, Ełk jest najlepszy! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...