Skocz do zawartości

[Podjazdy]Szosówka a podjazdy >15%

Jaro2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym dowiedzieć się jaka liczba ząbków na korbie i kasecie jest optymalna w rowerze szosowym firmy cadex na podjazdach 15% i większych, korba i kaseta campagnolo. Jeżdżę na 42(korba) i 23(kaseta), czyli biegu 1,1 i mam problemy z pokonywaniem wspomnianych górek. Opłaca się wymieniać kasetę na taka z większą ilością ząbków? Jak odczuwalna jest różnica 10 ząbków? Czy zmiana firmy z wspaniałego campagnolo na przeciętne schimano będzie wpływała na komfort zmiany biegów? Czy możliwe jest stosowanie korby i kasety od dwóch różnych firm? Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi na moje pytania. 

Napisano

na wszystkie te pytania odpowiedź znajdziesz w matematyce, podziel 42 na 23 wychodzi Ci +/- 1,82, czyli jednym ruchem korby robisz 1,82 obrotu koła, podziel teraz 36 na 23 (jakbyś zmienił zębatkę w korbie na mniejszą), wychodzi 1,56... dając kasetę np 28 czyli 42/28 wychodzi 1,5... Jest sens zmiany kasety skoro można podmienić tylko zębatkę?

Ewentualnie kasetę oraz zębatke, wtedy 36/28 daje 1,28...

A co do podjazdu 15%, to już trzeba mieć albo mocną nogę, albo niskie przełożenie :)

Napisano

Jeśli zmienisz kasetę na MTB (np. 11-32, 11-34) możliwe że konieczna będzie wymiana przerzutki na MTB (z długim wózkiem) i/lub wymiana łańcucha (bo przedłużanie go raczej odpada). Przerzutka taka musiałaby mieć uciąg zgodny z uciągiem w klamkomanetce. Jeszcze inny problem to szerokość łańcucha, zębatek kasety i przerzutki (8/9/10/11s - nie podałeś jaki masz napęd), tu też lepiej żeby się zgadzało.

Jak widać same problemy, wg mnie prościej wymienić korbę na kompaktową (mała tarcza 34) lub trzyrzędową. Tu z kolei nie wiadomo czy przednia przerzutka obsłuży 3 blaty, no i pewnie klamkomanetka do wymiany na 3speed a jeszcze nie wiadomo co z suportem, możliwe że też do wymiany.

Swoją drogą nie wiem jaka idea przyświeca producentom korb np. 42/52. O ile ciasno zestopniowane kasety o małym zakresie w pewnych warunkach się przydają, to coś takiego to idiotyzm.

Podsumowując: najpewniejsze rozwiązanie to korba kompaktowa np. 34/50. Inne rozwiązanie to wymiana kasety na szosową o większym zakresie (11-27 chyba są) i/lub wymiana blatu 42 na 39 (o ile się da).

Napisano

Jest sens zmiany kasety skoro można podmienić tylko zębatkę?

Mógłbyś to bardziej rozwinąć? Trudno podmienia się zębatki? Jakbyś w skrócie mi wyjaśnił o co chodzi, co muszę kupić itp. Jestem z podkarpacia i górki 15% to niestety (albo stety) codzienność. Omijam te trasy na których przekracza 20% bo fizycznie nie daje rady. Jakbym zszedł do półtora obrotu koła to by otworzyły się przede mną nowe ciekawe trasy za co byłbym Ci bardzo wdzięczny. Jestem laikiem w sprawach technicznych roweru ale nogę mam już troszkę wyćwiczoną ;).

Napisano

Masz blaty w korbie z przodu, skręcane na imbusy, prawda? mierzysz sobie odległość między otworami, powinno być w jakimś standardzie, i szukasz mniejszej zębatki, i robisz sobie np 34/52 :), nie wiem czy to przerzutka ogarnie, ktoś musiałby się dokładniej wypowiedzieć

Napisano

Witam,

chciałbym dowiedzieć się jaka liczba ząbków na korbie i kasecie jest optymalna w rowerze szosowym firmy cadex na podjazdach 15% i większych, korba i kaseta campagnolo. Jeżdżę na 42(korba) i 23(kaseta), czyli biegu 1,1 i mam problemy z pokonywaniem wspomnianych górek.

Jestem amatorem i jeżdżę góry, min ostatnio Liczyrzepę, mam przełożenia na campie: korba kompakt 52/36, z tyłu kaseta 12-27 i 15% da się podjechać, ale na większe radzę spróbować korbę 50-34 i kasetę 12/27 lub 12/29 choć przy rozmiarze 12/29 nie wiem czy Twój wózek przerzutki to obsłuży. Na takim zestawie podjedziesz prawie wszystko. Zakup kasety to tańszy wybór i 27 zębów z tyłu to różnica, którą poczujesz.

Napisano

ani

Masz blaty w korbie z przodu, skręcane na imbusy, prawda? mierzysz sobie odległość między otworami, powinno być w jakimś standardzie, i szukasz mniejszej zębatki, i robisz sobie np 34/52 :), nie wiem czy to przerzutka ogarnie, ktoś musiałby się dokładniej wypowiedzieć

Problem w tym że nie można "podmienić sobie zębatki". Do korby standard nie będzie pasować zębatka compact, więc koszt wymiany sprowadzi się do wymiany korby. Jeśli jest to starszy model może się to wiązać z wymianą również wkładu. Taniej jest więc wymienić kasetę na taką z największą dostępną koronką. Różnica odczuwalna między 23 a np 28 jest znacząca. 

Przy podejmowaniu decyzji o zmianach - to do autora tematu - sprawdź stan napędu, bo być może jest on ogólnie w kiepskim stanie. Wtedy całość można konfigurować inaczej niż jest obecnie.

Napisano

Mógłbym użyć kasety z MTB? Np. coś takiego http://allegro.pl/kaseta-shimano-8-rzed-cs-hg41-11-32-nowosc-2012-i3380467179.html . Aktualnie posiadam kasete Campagnolo Brev 8 rzędową. Jeśli posiadana ma 8 rzędów to najlepiej szukać również 8 rzędowej aby klamkomanetki dały radę. Różnicę między 42/23 a 42/32 powinienem zauważyć. I taka wymiana nie jest strasznie skomplikowana, nie będę się musiał bawić w ponowne centrowanie i inne zabawy?

Napisano

Jak sprawdzić czy przerzutka "obsłuży"?

Każda przerzutka posiada tzw "pojemność" więc sprawdź to. Poza tym przerzutki szosowe mają krótkie wózki i generalnie nie mają szans obsłużyć ponad 26/28 zębów z reguły.

Napisano

Czyli jakby chciał cokolwiek zmieniać to trzeba klamkomanetki, kasetę, korbę i przerzutkę. Nie dość, że będzie to wyglądało śmiesznie na szosówce to jeszcze koszt będzie wysoki. Jedyne wyjście trenować dalej i próbować pokonywać podjazdy na aktualnym przełożeniu ;/. Chyba, że ktoś coś jeszcze zaproponuje. Mogę zrobić sesje fotograficzną roweru jak tylko mogłoby to pomóc w rozwiązaniu problemu, dajcie znać.

• Mod Team
Napisano

Jeśli w tej chwili masz kasetę Campy, to nie zamontujesz kasety Shimano. to są dwa różne systemy, nie przeskoczysz tego. Musiałbyś wymienić piastę na taką z bębenkiem pod Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...