Skocz do zawartości

[dętka] Pompowanie "na sucho"

Szmit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie małe pytanie. Czy wolno pompować dętkę, która nie jest w oponie ? Jeżeli np. chcemy sprawdzić jej szczelność po naklejeniu łatki, lub szczelność nowo zakupionej ze sklepu.

Napisano

Czy wolno pompować dętkę, która nie jest w oponie ? Jeżeli np. chcemy sprawdzić jej szczelność po naklejeniu łatki

Ja bym powiedzial ze nawet trzeba, poza tym to zanim zamontujesz detke i tak powinno sie nabic troche wiatru :icon_wink:

Napisano

No bo mam dylemat. Chciałem sobie sprawdzić jakość dętki, która jeździła w sakwie trochę czasu (wiadomo, guma parcieje po czasie i te sprawy). Dopompowałem trochę powietrza, co prawda tyle, że do opony bym jej w tym stanie nie włożył, ale nie było to pompowanie kompresorem tylko pompeczką z Decathlona i oczywiście nie "ile wlezie". Postała chwilę, po czym ut, że domownicy zrobili wielkie oczy :laugh: . Nie mam manometru, ale średnica dętki była 4-5cm (ścianki dętki robią się cieńsze niż gdy jest w oponie, ale pompowałem tak kiedyś, wyginałem dętkę i nic się nie działo). Myślę ok - dobrze że strzeliła w domu a nie w terenie. Kupiłem wczoraj nowiutką dętkę z Decathlona, dopompowałem, postała z ponad 30min. i to samo.

Napisano

Bo pompujesz zbyt wiele powietrza, napompuj 1/4 z tego co wtłoczyłeś ostatnio, tez sprawdzisz czy dętka jest sprawna i gwarantuję, że jej nie zaszkodzisz.

Napisano

Napompuj, żeby dętka nabrała okrągłego kształtu. Po czym dopomuj jeszcze troszkę. Tyle wystarczy, żeby sprawdzić szczelność.

Około 7cm średnicy to miała dętka, którą "wysadzaliśmy" z kolegą. Ale wtedy średnica to było jakieś 1.5m.

Napisano

Jak jeżdżę to nigdy mi dętka nie strzeliła przy pompowaniu.

Mnie strzeliła na stojaku serwisowym jakies pół godziny po pompowaniu do ciśnienia znamionowego. Ale przy wymianie opony zauważyłem na dętce balon w okolicy wentyla, teraz już wiem, że to oznaka zużycia.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Nie mówię, że takie coś nie może się trafić, ale wtedy to jest fabryczna wada takiej dętki. Lepiej zawsze dopłacić te 3 - 4 złote więcej i kupić firmową niż przyoszczędzić i kupować typowo chińskie laczki. Pół biedy jak strzeli przy zakładaniu i pompowaniu w domu gorzej jak na trasie jadąc szybko...  

Napisano

To była michelain butyl. Po prostu cos sie jej tam stało podczas jazdy i gdy zminiłem oponę na zimówkę, to coś dało o sobie znać.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...