Skocz do zawartości

[Manetki] Deore 590

DEVILEK

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

mam problem, z którym spotkałem się pierwszy raz. Mianowicie manetki, wymienione w temacie cały czas działały prawidłowo, wczoraj zmieniałem chwyty i przesunąłem je o jakieś 2cm w kierunku mostka.

Dzisiaj jadąc do pracy, zmieniam bieg z tyłu na wyższy i wskakuje normalnie, ale dźwignia nie odskakuje jak zawsze, lecz bardzo powoli ( gumowy efekt ). Wrzucam wyższy bieg z przodu i to samo, dźwignia, nie wraca od razu do swojej pierwotnej pozycji, a dopiero po chwili.

Linki nie są nigdzie zagięte, nic nie blokuje dźwigni ...

Jakieś pomysły koledzy ?

A może linka w miejscu w którym jest zaczepiona w manetce (widać to z zewnątrz, ew. jeśli odkręcisz taką pokrywkę) jest jakoś dziwnie przekrzywiona/ustawiona? 

Hej,

mam problem, z którym spotkałem się pierwszy raz. Mianowicie manetki, wymienione w temacie cały czas działały prawidłowo, wczoraj zmieniałem chwyty i przesunąłem je o jakieś 2cm w kierunku mostka.

Dzisiaj jadąc do pracy, zmieniam bieg z tyłu na wyższy i wskakuje normalnie, ale dźwignia nie odskakuje jak zawsze, lecz bardzo powoli ( gumowy efekt ). Wrzucam wyższy bieg z przodu i to samo, dźwignia, nie wraca od razu do swojej pierwotnej pozycji, a dopiero po chwili.

Linki nie są nigdzie zagięte, nic nie blokuje dźwigni ...

Jakieś pomysły koledzy ?

miałem to samo po wymianie kierownicy, w sumie nie wiem dokładnie co pomogło, odkręciłem manetki, poruszałem, przykręciłem ponownie i potem było ok.

podejrzewam, że za mocno były "ściśnięte" z klamką hamulca

Problem rozwiązany, w sposób banalny. Wystarczyło lekko dać klamki w górę i problem znikł. Nie bardzo rozumie, co ma jedno z drugim łączącego, ale działa wszytko ok, pomimo, że dźwignie manetek nie miały jak ocierać o klamki.

Dzięki za sugestie, jak rozwiązać zagadkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...