Skocz do zawartości

[koła] do 600 zł - opinia

JaN007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, co sądzicie o tych kołach http://www.bikestacj...tion-1586g.html  ???

Czy w kwocie do 600 zł można upolować coś lepszego ? Moja waga to 75kg, zależy mi aby koła nie miały bicia przez jak najdłuższy czas. Nie ukrywam, że zależy mi na wadze. Jeżdżę amatorsko bez żadnych wyczynów, 70% asfalt, 30% teren. Stosunek waga / cena wypada bardzo korzystnie. Czy ten zestaw jest optymalny ? Warto zmienić np. szprychy na grubsze / piasty na novateca 711/712 ?  Rozważam jeszcze obręcz Remerx Magic 7327, jak ma się ona do powyższego DT ? 

Napisano

Miałem podobną zagwozdkę, z podobnym budżetem. Kupiłem Zircony E307, troszkę ponad budżet. Piasta DT350 na ratchecie, obręcze E530, szprychy DT Comp proste. Ważą jakieś 300g więcej ale 110kg vs 80kg wagi jeźdźca. Do tego zestaw do NT + zaciski (nie te niby pancerne), oraz adaptery do sztywnej osi chyba 15stki. Kolory mogą nie pasować ale gustach się nie dyskutuje.

Poszukaj na forum, było takich tematów mnóstwo.

Pozdrawiam.

Napisano

Odpuść sobie te koła ze względu na piasty XT chyba, że lubisz dbać o kulki, konusy, bieżnie wszystko ładnie czyścić, smarować, kontrować itp zabawy. To nie czasy na takie wynalazki a prędzej czy później te piasty wymagają serwisu i często bywa już za późno bo bieżnie mają wżery. Zainwestuj w coś na łożyskach maszynowych. Jak dla mnie dużo żywotniejsze, bezobsługowe i mniej babrania przy wymianie łożysk.

Ciekawe kiedy Shimano odejdzie od tego rozwiązania na rzecz maszynówek.
W suportach zastosowali standardowe łożyska maszynowe i zabezpieczyli się napisem "do not disassemble" oraz kawałkiem plastiku co wręcz zachęciło ludzi do kombinowania więc przy piastach tego ruchu już nie powtórzą ;-)

Napisano

Tylko, że nie ważę 110kg więc nie zainwestuję w paździerze i udziwnienia z QR15 bo nie jeżdżę w dh tylko w lekkim terenie. Te obręcze to to samo co XR 350 które zbierają średnie opinie. Dzięki za uwagę odnośnie piast. Skłaniam się ku NT 711/811. Doradzi ktoś jakieś sensowne obręcze poniżej 400g i optymalne szprychy ? 

Napisano

Ja polecam Alexrims XCR 100D ważą w okolicach 400g zraz z piastami Chosen koła ważą 1615g z opaskami, bez zacisków.

Obręcze porządne, oczkowane a piasty chodzą obłędnie. Kupione okazyjnie za 600zł chyba 2 albo 3 sezony temu.

Można też szukać czegoś na Sun Rims EQUALIZER 21 Disc 26'' 385g.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...