Keke Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam, W skrócie: hamulce mi zaczęły piszczeć i muszę je wyregulować. W internecie znalazłem zdjęcie że trzeba ustawić klocki nie równolegle a pod kątem, no i tu jestem głupi bo nie wiem pod jakim kątem, a mianowicie tak jak na zdjęciu: Czyli klocek jest bliżej obręczy w stronę tyłu roweru, czy odwrotnie czyli najpierw obręczy dotyka część hamulca wysunięta do przodu(zawsze tak myślałem, a zdjęcie wprowadziło zamęt w mojej głowie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 3 Sierpnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Zdjęcie jest prawidłowe, jeżeli chcesz wyeliminować piszczenie. Czyli podłożyć coś pod klocek jak na zdjęciu, dodatkowo wyczyść klocki i obręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 a zdjęcie wprowadziło zamęt w mojej głowie)? mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że to zdjęcie tylnego hamulca? Przy przednim hamulcu trzeba zrobić to dokładnie na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Czyli klocek (przód) powinien tworzyć taką strzałkę wskazującą kierunek jazdy(obrotu koła)? PS wcześniej źle myślałem i zrobiłem odwrotnie, co ciekawe pisk ustał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 tak, teraz dobrze kombinujesz. Staraj się tak wyregulować ramiona, by łapały w miarę równocześnie obręcz - jest trochę zabawy ze śrubkami w ramionach i testy podczas jazdy, ale potem klocki zużywają się w miarę równomiernie i jest lepsza modulacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 PS wcześniej źle myślałem i zrobiłem odwrotnie, co ciekawe pisk ustałA dla mnie nie dziwne, bo dopiero takie "niewłaściwe" ustawienie eliminowało u mnie pisk z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.