Skocz do zawartości

[centrowanie] obręcze Weinman - czy da się wycentrować?

insanewktr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W ramach wstępu: ostatnio kupiłem sobie szosę Peugeot z myślą o przerobieniu jej na ostre koło lecz bardzo spodobała mi się w obecnej formie więc odłożyłem moje plany na późniejszy czas.

Niestety spotkała mnie nieprzyjemna przygoda. Rower po puszczeniu kierownicy bardzo dziwnie się zachował - przewrócił się na bok. Przyczyną tego, co odkryłem po fakcie, były wyrobione stery i "wskakiwanie" na pozycję, w tym przypadku centralną. Rower przechyliwszy się nie skręcił, bo kierownica była prosto (zablokowana). Ja wyszedłem bez większych urazów lecz w rowerze pogięły się koła, szczególnie tylne. Może wiecie dlaczego? Nie sądzę, że wygięłoby się tak od uderzenia w ziemię, choć nie wykluczam takiej opcji. Warto też powiedzieć, że prędkość nie była duża, jakieś 15-20km/h.
Przednie zdecydowanie mniej wygięte lecz w podobny kształt. 

Byłem dziś w serwisie i powiedzieli mi, że koła są do wymiany, że "przyszedł na nie czas". 
Czy jesteście w stanie powiedzieć czy rzeczywiście nic się z tym nie da zrobić? 
Dodam jeszcze, że obręcze są aluminiowe.

7hy2.jpg

Napisano

Miałem tak samo w singlu niedawno...

Jedyna rzecz która mnie czekała to nowe obręcze.

Ale skoro myślisz o ostrym to może przyszedł czas na to..

Co do skompletowania całości nie powiem bo się nie znam... Ale na allegro śmiga trochę gotowych zestawów.

• Mod Team
Napisano

No samo z siebie to to się raczej tak nie zrobiło :P

Obręcz do wymiany, zobacz też piasty (czy kołnierze nie są krzywe), kupno gotowego koła na allegro wyjdzie taniej niż obręcz i przeplatanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...