Skocz do zawartości

[spodenki] jakie wybrać?

toja1

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

używam roweru Author Prime (jazda tylko szosowa) i posiadałem do tej pory wyłącznie żelowy pokrowiec na siodełko.

Rocznie robię 500-3000km, a jednorazowo ostatnimi czasy są to dystanse 40-50km co 2 dni i raz po raz 80-120km.

Nabawiłem się odparzenia i poszukuje odzieży ochronnej. Sporo poczytalem i pochodziłem po sklepach. Interesuje mnie przedział cenowy 80-130zł.

Przedstawie moje typy i wątpliwości co do nich:

1. stanteks 80zl - wkładka coolmax (płaskie szwy) , (lokalne sklepy rowerowe)

2. nakamura 80-110zł - wkładka coolmax (bezszwowa) , (w intersporcie)

3. berkner z kieszonką z tyłu 119zl - wkładka coolmax (płaskie szwy) , (w intersporcie)

4. b'twin za 169zł (za taką cenę zdaje się można kupić dużo lepsze spodenki) - wkładka coolmax (bezszwowa) , (decathlon)

Jako, że jeżdżę wyłącznie z muzyką na uszach (co pewnie wzbudzi u niektórych osób niezrozumienie) to byłem zdecydowany na spodenki berknera (ponieważ już ktoś je na jakimś forum polecał), aby móc schować telefon z włączoną muzyką w bezpiecznym miejscu. Niepokoją mnie jednak te "płaskie szwy".

Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć czy powodują one podrażnienia i jeżeli tak w to w jakim stopniu? (z tego powodu wstrzymałem się z kupnem spodenek berknera)

Jaka jest różnica pomiędzy spodenkami nakamura i b'twina poza ceną? Wkładki wyglądały bardzo podobnie. B'twin miały chyba nieco grubsze.

proszę o pomoc w dokonaniu wyboru, ewentualnie jak ktoś ma jakąś lepszą propozycję w tym zakresie cenowym, lokalizacja górny śląsk :)

http://www.rogelli.pl/spodenki-kolarskie-na-szelkach-basic-de-luxe-czarne/ polecam takie, albo podobną konstrukcję z niebieską wkładką Rogelli. W sklepach można je kupić sporo taniej. Fakt, są bez kieszonki ale ta zwykle jest w koszulkach rowerowych :)

Wyższy i ciekawe model Rogelli to Lugo, ma wkładkę która wolniej się ubije i jest nieco wygodniejsza, no i posiadają kieszonkę ale z odtwarzaczem trzeba uważać bo w przylegającej do ciała kieszonce jest cały mokry po jeździe (dlatego wolę kieszeń w koszulce)

witam ponownie :)

dziękuję na wstępie za wszystkie pomocne opinie i porady. Dzięki temu już wiem, że będę polował na spodenki bez kieszeni i koszulkę.

sosna119:

za które spodenki dałeś 50zł? byłem dziś znów w decathlonie i napaliłem się na te gacie z pomarańczową wkładką (ekstra w dotyku).

Niestety cena się nie zmieniłą i jest to 169zł:

http://www.decathlon.pl/kolarki-7-bez-szelek-czarne-id_8126007.html

Te polecał mi gość z obsługi (szelki bardziej pomagają czy przeszkadzają? - dodam od razu, że 1-2x w ciągu trasy załatwiam swoje potrzeby fizjologiczne.

http://www.decathlon.pl/kolarki-7-gadkie-czarno-czerw-id_8237937.html (wkładka oczywiście pomarańczowa)

Na te się napaliłem widząc cenę 99zl, ale obsługa szybko ostudziła mój zapał informując, że są tą gacie pod spodenki i to na MTB:

http://www.decathlon.pl/kolarki-siatkowe-id_8241509.html (wkładka pomarańczowa) Czy ktoś używał ich bezpośredniu na siodelku? Bo zastanawiam się czy ta siateczka szybko by się przetarła na siedzisku :x

MikeSkywalker:

dzięki za linka, ładnie te gacie rogelli się prezentują, ale niestety cena jak zauważyłem jest bardzo rosnąca.

I dodatkowe pytanie do wszystkich. Dużo tańszych spodenek ma wkładki coolmaxu. Jakbyście ocenili ich funkcjonalność na dystansie 50-100km przy intensywnym użytkowaniu? Są również bezszwowe, więc jest to już jakiś plus, np. takie galoty:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3412438111&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=84

I pytanie o ściagacze na uda: Lepsze specjalne gumki czy silikonowe paski? Albo jeszcze coś innego?

I co sądzicie o takiej wkładce, bo również często widywałem:

http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/spodenki_na_szelkach_z.html

pozdrawiam

Jeśli widzisz "płaski szwy" to mi nie robi problemów, Rogelli chyba tak szyje spodenki a są super. 

Basic De Lux z szelkami kupiłem za 100 zł wiec nie było źle.

Silikonowe paski są w porządku ale te z Rogelli jak już, w spodenkach z Lidla był jakieś do dupy. 

Te niebieskie wkładki Coolmaxu są okej, spokojnie 50-150km można robić i ponad 200 też ale już czuje się tyłek. Ubiją się nieco po kilku tysiącach i będą mniej wygodne ale dalej do dystansów 100 km wystarczają. 

Niepokoją mnie jednak te "płaskie szwy".

Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć czy powodują one podrażnienia i jeżeli tak w to w jakim stopniu?

Płaski szew to taki, który jest płaski. Przykład masz na nogawkach jeansów. Aurat tam jest specyficzny przypadek płaskiego szwu (chyba się nazywa szew francuzki) który uodparnia je na przetarcie w tym miejscu (12-16 warstw materiału). Przy odzieży sportowej stosuje się flatlock-a (ścieg overlockowy 3-nitkowy), który ma to do siebie, że łączy dwa kawałki materiału na płasko w taki sposób aby nie można było wyczuć łączenia (tylko 2 warstwy materiału w miescu ściegu i to rozłożone tak, że pod palcami poczujesz co najwyżej nitkę) właśnie po to by zbliżyć konstrukcję ubrania do bezszwowej. Nie ma szwu, lub zgubień w miejscu łączenia, to nie ma co w tej okolicy podrażniać skóry. Bardziej by mnie niepokoiło, gdyby właśnie przy spodenkach nie było napisane, że są płaskie szwy.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Nabawiłem się odparzenia i poszukuje odzieży ochronnej.

Raczej szukasz czegoś o dużej oddychalności i odporowadzaniu potu. Ceny nie sprawdzałem, ale endura ma spodenki do których dokupujesz i wpinasz linery (majtki) i dopiero te linery posiadają wkładkę lub też nie mają jej (w zależności od wersji). Przy takiej ilości km dziwię się, że potrzebujesz wkładki. Wkładka, to jak by nie było element nieprzepuszczający wilgoci i powietrza, czyli coś odwrotnego do tego co szukasz.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

dzięki Tofi za wytłumaczenie :)

póki co wstrzymam się z kupnem oczekując jakichś promocji markowej odzieży. Tym bardziej, że ostatnio doszedłem do wniosku, że to otarcie/odparzenie jest prawdopodobnie od ławeczki do brzuszków a nie siodełka :D Mimo tego cieszę się, że nabrałem nieco wiedzy w temacie gaci rowerowych :)

Dziś zrobiłem 52km, przedwczoraj 71km. Tofi, rzecz jest również w tym, że gdybym miał takie gacie i większy komfort jazdy na siedzisku, to robiłbym większe dystanse, ponieważ statystycznie po 40-50km jazdy zaczynają mnie boleć cztery litery, a nie mięśnie w nogach. Zrobienie około 100km na żelowym pokrowcu i rowerze typu Author Prime, jest dla mnie dosyć męczące szczególnie w ostatniej fazie dystansu, a przyjemność z jazdy spada niemalże do 0. Poza tym przez odczuwanie odległości 50-100km na tyłku sprawia, że nie mogę jeździć codziennie (a chciałbym), ponieważ jeżeli usiądę na siodełku na drugi dzien po przejechaniu 50-100km, to po 10km jazdy momentalnie można już tylko myśleć o tym, żeby jak najszybciej się znaleźć w domu przez narastający ból d**y :)

póki co wstrzymam się z kupnem oczekując jakichś promocji markowej odzieży.

A może jest już gdzieś tutaj jakiś wątek zbierający informacje o aktulanych promocjach w marjetach sportowych. Łatwiej byłoby cos upolować ///

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...