Mod Team durnykot Napisano 25 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2013 Nowy którego zamówiłem ma wszystko na L - czyli minimum. Łącznie z BV - 175psi. Oczekuję więc, że ten amortyzator będzie progresywny, ale też miękki - czyli dość czuły, czy tak? Wg mnie- nie. Prawdopodobnie będziesz miał jeszcze większe przelatywanie przez skok. W moim poprzednim rowerze- typowy jednozawias - miałem najpierw RPLa ,który niezbyt był czuły na małe nierówności, przelatywał przez skok i generalnie było kiepsko. Zaworowanie nie znałem,ale wymieniając go na nowego RP23 BV poprosiłem o Compression Tune ( czy też Velocity Tune - jak to się nazywa w wersjach Adaptive Logic) na M i BV powyżej 200. I było lepiej- wprawdzie małe czułości były dalej nieco ignorowane,ale nie przelatywał i nie miał tendencji do dobicia. Dlatego się mi widzi,że kupno RP23 z niską kompresją to w tej ramie średni pomysł. Prywatnie poszedłbym w stronę wersji LV compression tune- H, boots valve - 200 lub 225. IMO Prophet ma właśnie charakterystykę pomijającą małe nierówności lub też o zmniejszonej czułości w tej części,ale z niezłą pracą w środkowej i końcowej części. Tym bardziej,że w początkowej fazie ma mniejsze przełożenie ramy niż w drugiej i końcowej części. Konkludując- nie będziesz miał łatwo.
umbrellavirus Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Napisano 25 Sierpnia 2013 Ogólnie cenię sobie twoje uwagi , zwłaszcza kiedy poparte są praktyką.Ale jedno pytanie. Jak mogę mieć przy tym nowym tłumiku przelatywanie skoku? Myślałem, że na to ma wpływ objętość komory powietrznej? Nie chodzi tu przypadkiem o "bujanie" aby tłumik nie pracował zbyt "nerwowo"?Ten tłumik kupiłem za małe pieniądze http://www.bike-discount.de/shop/a102541/float-rp23-bv-200mm.html więc myślę, że jeśli coś nie wypali to sprzedam go bez straty. Problem jednak się nie rozwiąże. Tłumik który Ty masz na myśli czyli: LV, BV 200psi , Velocity Tune F, Rebound M będzie raczej trudno znaleźć gdzie kolwiek . Biorąc pod uwagę wszystkie zmienne: High Volume / Low VolumeBV175 / BV200 / BV225 / BV250 / no BVCopresja L / Copresja M / Copresja FRebound L /Rebound M / Rebound FKashima / no Kashima to jest on jeden z około 180 rodzaji przy długości tylko 200mm !!!Tak sobie teraz myślę, że może niepotrzebnie sprzedałem tego RP2. Wystarczyło tylko wymienić tulejki i uszczelki.Ehhh... "Miałeś chamie złoty róg..." Co więc z DHX? O ile się nie mylę Kompresja o którą się właśnie rozchodzi jest regulowana od 0 do max, tak? Więc problem był by z głowy. Tym bardziej, że wartość BV można zmienić samemu. Znalazłem przed chwilką jeszcze to: http://www.bike-discount.de/shop/k1028/a88042/float-rp23-bv-200x57mm.html 50Euro więcej, bez powłoki Kashima, ale kompresja F i BV 200. No i skok nie 50mm, a 56mm (działa bez problemu). Warto?
Mod Team durnykot Napisano 26 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 26 Sierpnia 2013 Jak mogę mieć przy tym nowym tłumiku przelatywanie skoku? To przelatywanie to odczucie braku kompresji - szczególnie w środkowej fazie skoku. W praktyce objawia się to dosyć szybki dobijaniem i/lub wykorzystywaniem całego skoku nawet przy małych nierównościach. Częste zjawisko przy nieprawidłowo dobranym tłumiku. DHX5 nie znam ,ale z informacji wyczytanych wydaje się być najlepszym rozwiązaniem
umbrellavirus Napisano 28 Sierpnia 2013 Autor Napisano 28 Sierpnia 2013 Tłumik doszedł, tuleje też wymienione. Kolega moderator miał rację. Amortyzator przelauje trochę przez środek. Koniec przydał by się też trochę twardszy. Ale ogólnie o to chodziło. Jestem super zadowolony. Gdybym znalazł DHX BV LV to bym pewnie zaryzykował, ale taki mógłbym zamówić tylko z USA. A więc... dzięki wszystkim za pomoc !
umbrellavirus Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Napisano 29 Sierpnia 2013 Tłumik chodzi jak masełko. Jednak nie ma róży bez kolców. Ten nowy ProPedal to jakiś żart . Między 0 a 3 nie ma prawie żadnej różnicy ! To już mój trzeci nowy tłumik z Boost Valve w którym ProPedal nie działa. Nie można więc mówić tu o uszkodzeniu. W starym RP2 działało to super. Na asfalcie przekładałem wajchę i miałem prawie sztywniaka. Myślałem nawet aby przerobić to na manetkę od Rock Shox, ale w RP23 zupełnie nie ma to sensu. Zaś jeśli chodzi o nową, supernowoczesną , super śliską powłokę Kashima , to poniższy obrazek jest dość wymowny
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.