Skocz do zawartości

[Amortyzator] Amor do 700 zł pod A3

xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

Jakiś czas temu pisałem w sprawie wyboru ramy. Wybór padł na Kross lvl A3. Minęło troszku czasu, dozbierałem troszku kasy no i zaczynam poszukiwania amortyzator pod tą, konkretną ramę. Wiem, że tematów z amortyzatorami za takie pieniądze jest sporo ale mi w tym temacie bardziej zależy jednak na doborze rozmiaru rury sterowej itp. Chciałbym jeszcze prosić o pomoc w doborze do całości sterów i mostka. Co do granicy ceny chciałbym coś w granicach rozsądku. Po prostu szukam czegoś co nada się zarówno do lekkiego "powariowania" w lesie jak i xc. Mówiąc konkretniej i zwięźlej - szukam amortyzatora i sterów które spełnią moje wymagania i nie rozsypią się przy okazji ;) PS: stronie od firmy Suntour. Jakoś nie mam przekonania do tej firmy i prosiłbym o nie przedstawianie mi propozycji od tego producenta. Z góry dziękuje za wszelkie próby pomocy   :)
Co do amortyzatora, myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-2010-1-1-8-i3437859380.html . Nadała by się taka Reba rozmiarowo do mojej ramy?

Napisano

Jeśli chcesz rebe ok, tez widziałem ta aukcje ale ale koledzy z forum zwrócili uwagę na zdezelowane uszczelki brak manetki blokady i krótką rurę sterową.

Dobrą rebe dostaniesz za 700-800zl

Napisano

a rura sterowa będzie miała odpowiednią długość? jakie inne modele mogę dopasować? i wreszcie- jakie stery do tego? :P

Napisano

Skąd mamy wiedzieć czy rura bedzie odpowiedniej długości? Musisz zmierzyć.

Cała główka ramy ma długość 13.5 cm.

Napisano

Najprościej będzie jak zmierzysz od dolnej krawedzi główki do za górną śrube mostka . Przy główce 135 mam 19cm długości

nie posiadam ani sterów ani mostka póki co ;) składam od 0 rowerek :P

Napisano

Standardowy mostek ma 4cm, główka 13.5cm, stery wystają kilkadziesiąt mm, wniosek jest z tego taki, że potrzebujesz sterówki o minimalnej długości 17.5-18cm.

Napisano

A gdyby sterówka była za długa, można ją śmiało przyciąć? A można założyć coś krótszego niż minimum? Pewnie nie. :D Pomierzyłem troszkę dokładniej ( niestety bez suwmiarki ) i wymiary wydają się pasować bardzo identycznie do tych na zdjęciu:

yxab.png

Napisano

A gdyby sterówka była za długa, można ją śmiało przyciąć?

Można. Nie wiem po co bawić się w wymiarowanie główki ramy, skoro jest to po prostu standard 1i1/8 " i każdy widelec z taką rurą będzie pasował.

Napisano

A gdyby sterówka była za długa, można ją śmiało przyciąć? A można założyć coś krótszego niż minimum? Pewnie nie. :D Pomierzyłem troszkę dokładniej ( niestety bez suwmiarki ) i wymiary wydają się pasować bardzo identycznie do tych na zdjęciu:

yxab.png

No mistrz :D Zwymiarował zgodnie z normą, podał nawet tolerancję, a pyta czy jak rura za długa to można dociąć :D

Napisano

Jestem w temacie póki co zielony, dlatego wolę podejść go z każdej strony :P A może mi ktoś podać przykładowe stery, najlepiej z mostkiem pod dane wymiary, w jakiejś sensownej i normalnej cenie? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...