LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam,kupiłem olej Shimano.Moją uwagę zwrócił kolor tego specyfiku.Mam trochę starego i jest różowy ,a nowy ciemniejszy.Moje pytanie czy coś się zmieniło i producent robi inny kolor.Dodam że ten ciemniejszy ma inny zapach taki ostrzejszy. http://tufotki.pl/eJ7Na Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Kolego olej Shimano nie robi Shimano tylko firma X na zamówienie Shimano i według ich specyfikacji. Pewne odchyłki między producentami są normalne i nie ma się czym przejmować. To samo jest z olejami silnikowymi. Sam tego doświadczyłem mając olej silnikowy firmy X, dwie butelki były wyprodukowane w Norwegii a pozostałe w Szwecji. Niby ten sam olej taka sama butelka, identyczna specyfikacja a różniły się i kolorem i zapachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Jak popatrzę na zdjęcia w necie,to wszędzie jest ładny różowy.To mnie zastanawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Dziwna sprawa mam olej orginalny shimano i jest różowy jak na foto. Nigdy się nie spotkałem z kolorem żółtawym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 A kupiłeś w oryginalnym opakowaniu gdzieś w sprawdzonym sklepie czy rozlewany od kogoś przypadkowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Kupiłem na Aleprowizji.Opis Witam, mam do sprzedania olej mineralny shimano do hamulców tarczowych (olej może być używany jako zamiennik do napełniania hamulców MAGURA i TEKTRO ). Olej jest rozlewany z większego pojemnika do buteleczek 100 ml. TAk więc sądziłem że kupuję oryginał,napisałem do sprzedawcy ,ale odpowiedzi mogę się spodziewać wiadomo jakiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 To nie jest olej shimano *, nigdy takiego nie widziałem. * - tak mi się wydaje, mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Taki płyn jak na zdjęciu (w kolorze zółtawym) jest stosowany w hamulcach Tektro.Pytanie teraz, czy różnią sie tylko kolorem, czy również innymi właściwościami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 W sumie, ten sprzedawca w swoich aukcjach nie używa słowa "oryginalny", ale sam fakt, że pisze, że jest to olej Shimano, powinien oznaczać, że jest to oryginalny olej.. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Sprzedający odpisał że taki olej kupił.W oryginalnych butelkach.Pisze że odpowietrzał hamulce na nim i wszystko ok.Może ja nie mam super hebli,ale ryzykować może nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Taki płyn jak na zdjęciu (w kolorze zółtawym) jest stosowany w hamulcach Tektro. Pytanie teraz, czy różnią sie tylko kolorem, czy również innymi właściwościami. Butelkowy olej Tektro jest w kolorze czerwonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 pewnie dostałeś olej Castrol LHM+ który właśnie jest taki żółtawy, w sumie to chyba nie masz się czym martwić, sam dawno temu jak miałem hamulce Shimano to miałem je zalane zielonym płynem Total LHM+ fabrycznie wlewanym do zawieszenia i układu hamulcowego Citroena Xantii którego też miałem (swoją drogą to było świetne auto) i działało to bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Ja zalewam płynem do wspomagania klasy Dexron II i też nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Tutaj nie chodzi o fakt, że LHM będzie działał, tylko o to, że kolega zapłacił za olej Shimano, a dostał coś innego. Dogaduj się z gościem co to i albo zwrot kasy, albo inna rekompensata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Dzisiaj odsyłam,sprzedawca zwróci kasę.Szkoda że tak wyszło.Powinni powiedzieć że jest to zamiennik,albo coś innego.A swoją drogą kupić litr LHM i sprzedawać jako oryginał ,sposób na biznes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No i zdziwił byś si e ile takich aukcji jest. Sprzedał bym ci Dextrona II i byś się nie poznał, "smak ten sam, kolor ten sam ale to zupa jest z brukselek" . Dexron II wygląda i zachowuje się identycznie. A tak swoją drogą to NIE WIERZĘ że Shimano w tych buteleczkach sprzedaje coś innego o nadprzyrodzonych właściwościach że tylko to można lać. Dla mnie to zwykły płyn do układów wspomagania rozlewany dla Shimano w buteleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Dextron II jest faktycznie olejem mineralnym, ale ja nie odważyłbym się na zalanie go do hamulca. Już prędzej wlałbym olej amortyzatorowy Motorex Fork Oil 2.5W. Czerwony, bardzo płynny i oczywiście mineralny. Co więcej - pachnie bardzo podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Magurki latają na tym drugi sezon póki co Oczywiście nie namawiam, ja mam tym zalany już drugi komplet i jest ok ale zaznaczam że u mnie stresu nie było bo mogłem hamulce pisać na straty (kupione tanio uszkodzone i naprawione). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No i zdziwił byś si e ile takich aukcji jest. Sprzedał bym ci Dextrona II i byś się nie poznał, "smak ten sam, kolor ten sam ale to zupa jest z brukselek" . Wszędzie oszustwo i kłamstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Cóż przykład idzie,wiadomo skąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.