Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Rulez

Dzięki za cenne info. Byłem już praktycznie w 100% zdecydowany na tego Treka a teraz znów mam wątpliwości :icon_confused:

Z innych marek jeszcze Scott Scale 950 w 22" wydaje się całkiem fajny - 640mm TT, Kąt podsiodłówki 72,5, 530mm podsiodłówki:

http://www.scott-sports.com/pl/pl/products/234018/scott-scale-950-rower/

Myślałem jeszcze o Radonie ZR Race 7.0 też 22" - 635mm TT, Kąt podsiodłówki 73,5, 550mm podsiodłówki:

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-29-7-0_id_25113_.htm#geo22

No i na koniec mój poprzedni faworyt Grand Canyon AL SLX 7.9 w rozmiarze XL - 630mm TT, Kąt podsiodłówki 74, 545mm podsiodłówki:

http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3173#tab-reiter2

Tylko nie wiem czy uda się wyhaczyć Scotta za mniej niż 6k, a Canyon może być krótki (chyba że źle czytam dane w geo). Najlepiej by też było gdyby dla mojej lubej dało się dopasować taki sam model bo wtedy jest zawsze większa szansa na jakąś zniżkę ;) Tutaj zaczynają się małe schody bo jej rozmiarach (18/M) te wszystkie rowery mają dość wysoki przekrok.

Może lepiej poszukać dla niej czegoś na kołach 650B?

Edytowane przez Rafu
Napisano

Tutaj zaczynają się małe schody bo jej rozmiarach (18/M) te wszystkie rowery mają dość wysoki przekrok.

Może lepiej poszukać dla niej czegoś na kołach 650B?

Szczerze pisząc, uważam, że 650b przy 182 cm. to dobry wybór .

Co do podanych rowerów, Scott dla Ciebie wydaje się odpowiedni, jednak musiał byś sprawdzić czy na długość będzie wystarczający, pozostałe bym odpuścił.

Napisano

Tak myślałem że Radon i Canyon może być za krótki. Niestety Scott trochę wykracza poza mój założony budżet i raczej nie mam szans na załatwienie jakiegoś rabatu (co innego Trek, Giant i Merida).

Znalazłem jeszcze takiego Mondrakera (model z zeszłego roku kosztował 5299zł więc teraz też nie powinno być tragedii):

http://www.mondraker.com/14/eng/bikes/finalist-pro-sl/361/characteristics

W rozmiarze XL wygląda całkiem przyzwoicie - nie wiem tylko czy podsiodłówka 520mm to nie za mało

Wydaje mi się że dla mojej dziewczyny odpowiedni byłby taki Ghost w rozmiarze 19":

http://www.ghost-bikes.com/bikes-2014/bike-detail/se-2990/

Ma dość mały przekrok (750mm) a górna rura 600mm powinna być ok.

Napisano

Ten Ghost będzie dobrym wyborem dla narzeczonej, przekrok jest jak w ramie 17". Kolega majacy 181cm, nogę 83.5cm wybrał własnie Ghost EBS Pro 29 19" ze względu na niski przekrok i że nie lubi długich ram (P.S. koła są ciężkie).
Mondraker przy Twoim wzroście może być niewystarczający (mały), przy moim wzroście 194cm sztyca byłaby w okolicy ogranicznika (sztyca 350mm), jeżeli dokonasz wymiany na 400mm problemu "raczej" być nie powinno.

Napisano

Skoro dla Ciebie Mondraker, to dlaczego nie dla narzeczonej ?, rozmiar M był by akurat, podsiodłówka powinna "styknąć" ...

Napisano

Szczerze mówiąc to odrzuciłem ten pomysł bo na stronie nie podają przekroku. Podsiodłówka przy rozmiarze M ma 440mm (vs 420 w Treku 17,5") więc powinna być ok. Wyślę jeszcze zapytanie do Mondrakera odnośnie przekroku w Mce. W moim przypadku 520mm podsiodłówki może nie wystarczyć więc porównam to z moim obecnym rowerem żeby zobaczyć jakie będzie wysunięcie sztycy.

P.S.

Abstrahując od tematu geometrii - uważacie że Mondraker osprzętowo wypada lepiej od Ghosta?

Napisano (edytowane)

Osprzęt raczej podobny.

Co do Ghosta, ma bardzo nisko suport względem osi kół, co może nie być takie ważne w waszym wypadku, ale w czasie jazdy w terenie łatwiej pedałem zahaczyć o korzeń ...

Co do przekroku, jeśli posiodłówka jest krótsza niż "normalnie" a główka jest standardowa, to i przekrok nie będzie wysoko ... w M na pewno będzie niżej, niż przy podsiodłówce 480 mm ...

Edytowane przez Obes
Napisano

Dzięki za uwagę - obniżenie suportu może być właśnie dość istotne bo często jeździmy poza utartymi szlakami ;)

Poza tym przeczytałem Twoją odpowiedź w wątku "[Galeria] Pokaż Twojego 29era", dotyczącą podejrzanie długiej sztycy w Giancie XTC kolegi stigzaka i z moich wyliczeń wynika że w moim przypadku przy podsiodłówce długości 520mm (Trek Superfly 21,5", Mondraker Finalist XL) sytuacja może wyglądać podobnie - sztyca wysunięta na 295-300mm. Czy to nie jest trochę naciągane? W przypadku mojej dziewczyny jest trochę lepiej bo w Treku 17,5" i podsiodłówce 420mm wysunięcie sztycy to około 270mm a w Mondrakerze M przy 440mm podsiodłówki analogicznie 20mm mniej.

Napisano

Na pewno dobrze to wszystko mierzysz ? mi przy wzroście 182 cm o nodze 87 cm, wychodzi, że sztyca przy podsiodłówce 420 mm powinna być wysunięta na 325 mm :whistling:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie,

Znalazłem sklep w którym mieli Superfly 6 na stanie i po krótkiej przejażdżce na 21,5" stwierdziłem że rozmiar mi odpowiada a 23" byłby za długi. Sztyca będzie co prawda dość mocno wysunięta (ok 3cm do ogranicznika) ale nie wygląda to źle i siedzi się całkiem komfortowo :) Moja luba sprawdziła 18,5" i też jest ok, tylko musimy czekać bo wybrana przez nią wersja kolorystyczna jeszcze nie jest dostępna. Po zakupie wrzucę fotki bo sprzęt na żywo prezentuje się jeszcze lepiej niż w katalogu :icon_cool:

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...