Skocz do zawartości

[Kolana] Czyli problem z nogami

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Coraz poważniej zastanawiam się, nad moimi kolanami - Po przyłożeniu ręki czuć lekkie trzeszczenie, a raz na powiedzmy miesiąc dość mocno bolą.
No, i niby można to nazwać hipohondrią, no ale jednak obawiam się o swoje kolana raczej za 20-30 lat.
Jeżdżę w dh, oczywiście zaraz ktoś się przyczepi że dh/fr na hard tailu to pseudo dh/fr. No ale jednak spójrzmy na to bardziej.. fizycznie:
Rower waży 14kg
Ja 60

Kask ubrania itd z 4 pewnie ważą
Wysokość skoku 2m
Grawitacja
Więc na moje kolana jest oddziałuje siła 60kg (Powiedzmy że coś tam na nadgarstki idzie, więc mamy 60 a nie 64) * grawitacja * 2m. Energia Potencjalna wychodzi 1080N.

Ale teraz wracjąc do roweru, to zastanawiam sie, czy zmiana dyscypliny na xc, i ramy na amortyzowaną dużo pomoże - pomoże, mam na myśli, że za 20 lat nie będę mieć bólów kolan co 2 dni itd.
Bo to co mam teraz - czyli to trzeszczenie i raz "na ruski rok" dośc silny ból, to pikuś - martwie się co będzie za 20 lat.
Pozdrawiam.
Aha, i pytanie - czy w ogóle jest się czym przejmować, i czy coś zmieniać.

• 3 tygodnie później...

Na początek proponuję kurację 3 miesięczną z glukozaminy.

Kupisz w aptece porcję na taki okres za około 50-70 zł (tabletki zwykłe lub musujące).

Mi na ból kolan i "trzeszczenie" pomogło.

Równie dobrze można pić wodę, może być zwykła albo musująca.

Oprócz dh/fr weź się za trening ogólnorozwojowy i wzmocnienie nóg. Przysiady, wykroki, ćwiczenia plyometyczne (wskoki i zeskoki) itp. Wzmocni to mięśnie i ścięgna i odsunie ryzyko kontuzji.

Co do ćwiczeń się zgodzę - jak najbardziej warto ćwiczenia wykonywać, które wzmocnią nogi.
Mi glukozamina pomogła. Z tym, że na rynku jest glukozamina i glukozamina. Brałem chyba wszystkie jakie są. Tylko 3 mi pomogły - forflex, ketoflexan,  4flex. Każdą glukozaminę brałem przez okres 3 miesięcy. Tylko w/w produkty były skuteczne. Na resztę tańszych glukozamin szkoda pieniędzy. Najlepiej kupować w necie, gdyż apteki mają zabójczą marżę. 
Po sobie widziałem, że glukozamina potrafi pomóc. To samo zalecił mi mój ortopeda.
W Twoim przypadku jak najbardziej zalecam wybrać się do ortopedy. Przy odrobinie szczęścia - może zleci odpowiednie badania, które zdiagnozują problem który Cię dotyczy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...