nopel Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam.Coraz poważniej zastanawiam się, nad moimi kolanami - Po przyłożeniu ręki czuć lekkie trzeszczenie, a raz na powiedzmy miesiąc dość mocno bolą.No, i niby można to nazwać hipohondrią, no ale jednak obawiam się o swoje kolana raczej za 20-30 lat.Jeżdżę w dh, oczywiście zaraz ktoś się przyczepi że dh/fr na hard tailu to pseudo dh/fr. No ale jednak spójrzmy na to bardziej.. fizycznie:Rower waży 14kgJa 60 Kask ubrania itd z 4 pewnie ważąWysokość skoku 2mGrawitacjaWięc na moje kolana jest oddziałuje siła 60kg (Powiedzmy że coś tam na nadgarstki idzie, więc mamy 60 a nie 64) * grawitacja * 2m. Energia Potencjalna wychodzi 1080N.Ale teraz wracjąc do roweru, to zastanawiam sie, czy zmiana dyscypliny na xc, i ramy na amortyzowaną dużo pomoże - pomoże, mam na myśli, że za 20 lat nie będę mieć bólów kolan co 2 dni itd.Bo to co mam teraz - czyli to trzeszczenie i raz "na ruski rok" dośc silny ból, to pikuś - martwie się co będzie za 20 lat.Pozdrawiam.Aha, i pytanie - czy w ogóle jest się czym przejmować, i czy coś zmieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Możliwe że masz przeciążone kolana. Lepiej udaj się do ortopedy, nie ma co ryzykować, bo później będziesz żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Na początek proponuję kurację 3 miesięczną z glukozaminy.Kupisz w aptece porcję na taki okres za około 50-70 zł (tabletki zwykłe lub musujące).Mi na ból kolan i "trzeszczenie" pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Na początek proponuję kurację 3 miesięczną z glukozaminy. Kupisz w aptece porcję na taki okres za około 50-70 zł (tabletki zwykłe lub musujące). Mi na ból kolan i "trzeszczenie" pomogło. Równie dobrze można pić wodę, może być zwykła albo musująca. Oprócz dh/fr weź się za trening ogólnorozwojowy i wzmocnienie nóg. Przysiady, wykroki, ćwiczenia plyometyczne (wskoki i zeskoki) itp. Wzmocni to mięśnie i ścięgna i odsunie ryzyko kontuzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comrat Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 @Generalhmmm... picie wody mi nie pomogło.... nawet gazowanej...a kuracja z glukozaminy jakoś pomogła (i żonie też)...więc nie wiem o co chodzi w tej odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Chodzi o to że suplemety z glukozaminą to placebo o nieudowodnionym działaniu. Nie szkodzi, ale też nie pomaga. Szkoda kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vibovit185 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Co do ćwiczeń się zgodzę - jak najbardziej warto ćwiczenia wykonywać, które wzmocnią nogi.Mi glukozamina pomogła. Z tym, że na rynku jest glukozamina i glukozamina. Brałem chyba wszystkie jakie są. Tylko 3 mi pomogły - forflex, ketoflexan, 4flex. Każdą glukozaminę brałem przez okres 3 miesięcy. Tylko w/w produkty były skuteczne. Na resztę tańszych glukozamin szkoda pieniędzy. Najlepiej kupować w necie, gdyż apteki mają zabójczą marżę. Po sobie widziałem, że glukozamina potrafi pomóc. To samo zalecił mi mój ortopeda.W Twoim przypadku jak najbardziej zalecam wybrać się do ortopedy. Przy odrobinie szczęścia - może zleci odpowiednie badania, które zdiagnozują problem który Cię dotyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.