Skocz do zawartości

[Rower] Co to za rama/rower, rama CrMo, HoogerBooger, prawdopodobnie unikat, google nic nie wie

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Wiele razy, jeżdżąc na rowerze mojego Taty, zastanwaiłem się, na czym wlaściwie jadę?
Rower prowadzi się niesamowicie, waży 11.80kg na dość ciężkich oponach + licznik.
Podam Wam teraz specyfikacje, może ktoś pomoże odgadnąć co to za rower, bo przyznam, że bardzo zależy mi na dowiedzeniu się czegoś więcej, o producencie, o Hooger Booger, o Tange MTB - a nawet google nic albo prawie nic na ten temat nie wie...
Rama, o tyle ciekawe, że jest CrMo.
Niżej kilka zdjęć, niesugerujcie się tylną przerzutką, tamta podobno się zużyła. Reszta osprzętu STX. Obręcze Rock 440. Rama CrMo, Tange MTB (po googlowaniu Tange MTB wychodzi kilka innych producentów ram, może to jakiś typ ramy czy coś?)
Jak oceniacie jego ogólne podzespoły i wagę itd? Dodam że rower ma z 20 lat.

Jeśli ktoś COKOLWIEK słyszał na ten temat, na temat nawet samych obręczy, samej ramy, a NAJWAŻNIEJSZE, samego Hooger Booger, piszcie.

Zdjęcia (W zwiazku z tym że zdjęcia są olbrzymie, uznałem że zamiast zaśmiecać forum, dam link do zewnętrznego hostingu)

http://zapisz.net/gal.php?id=51fa26adb7568

PS: Szanowna Administracjo, proszę o nie usuwanie wątku, bardzo mi zależy na tym aby poznać co to za rower, heh, trochę sentymentalny jestem, ale naprawdę, szkoda mi, że tak świetny (wg. mojej opinii) rower nie jest znany nawet przez google, a firma Hooger Booger chyba nie istnieje... Jak Saab ogłosił bankructwo, też smutny chodziłem.

Napisano

Tange to japoński producent rurek. 

A co do hoogera, robili też chyba deski snowboardowe, podobnie jak np. kastle

http://www.google.pl/search?q=hooger+booger&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.50165853,d.Yms,pv.xjs.s.en_US.seW1cfrvSKg.O&biw=1024&bih=653&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=pyj6UajwI4jktQbL7IGADA

Ogólnie rower całkiem fajny, przydałoby się porządne czyszczenie.

EDIT: i jeszcze tutaj temat http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?f=1&t=3209&hilit=hooger+booger

Napisano

No, czyszczenie sie przyda :)

Podobno Hooger Booger miało powiązania z Scottem, ale nie wiadomo nic więcej na temat owego powiązania.
Co ciekawe, tego konkretnie modelu (Shikra) nie ma już zupełnie nigdzie w google, inne modele są, ale tego nie.
Czyli zagadka z tange rozwikłana, że to po prostu producent rur. Ale że 20 lat temu zwykły rower górski miał ramę CrMo, naprawdę jestem pod wrażeniem.
Czekam na dalsze odpowiedzi :)

EDIT:
Czytałem ten link co podesłałeś,właśnie w nim jest wzmianka o powiązaniach ze scottem.

• Mod Team
Napisano

Hooger-Booger to jedna z pierwszych europejskich firm snowbordowych. Swego czasu ( początek lat 90) wypuścili kilka rowerów sygnowanych swoją marką ,klasyfikowanych wg użytych grup osprzętu. Bardziej znani byli z rowerów trailowych i BMXów.

Mówiło się,że są submarką stworzoną przez Scotta,ale obecnie chyba nikt tego nie potwierdzi. 

Pogrzeb na retrobike

http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?f=1&t=3209

Napisano

Grzebię na forach retro, ogólnie coś tam jest, ale żadnych konkretów, co teraz z tą firmą, jakiej ogólnie klasy jest ten model który ma mój Tata, itd.
Ale widzę, że chyba trzeba by go zachować w ładnym stanie, bo chyba naprawde, jest to unikat.
Cytat: Something to do with scott if I remember, they were always sold in scott MTb dealerships and were quite cheap
Czyli może to było coś jakby jak mamy volkswagena itd, czyli firmy wchodzące w skład VAG, to może takim vw był scott, a tym audi seatem itd był min. Hooger.
EDIT:
"they were one of the first euopean snowboard-manufacs, and were bought by scott later."
No, czyli jest szansa, że jak zadzwonię do scotta, to może czegoś ciekawego się dowiem. Z tym że pewnie jakaś sekretarka nie będzie nic wiedzieć :/

A co z tym Tange MTB teraz, bo google także mało wie?

Napisano

O to jest booster, też fajny,juz popularniejszy, ktos tam na retromtb ma.
No cóż, jakby ktoś coś jeszcze wiedział, to piszcie :)
Bo ani o Shikra nic nie ma, ani o tych obręczach Rock 440 (jedno ze zdjęć ukazuje naklejkę na obręczy "Ritchey World Champion", ani o tym producencie rur (a pewnie i ramy, bo pewnie hooger booger zamówił ramę o takich parametrach z ich logiem o właśnie Tange MTB).
Pozdrower :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...