Skocz do zawartości

[reklamacja] Pukanie w ramę

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż od samego początku posiadania Giant Talon2, czyli od dwóch miesięcy, mam problem z odgłosem stukania w ramę. Stukanie występuje najczęściej podczas jazdy po nierównym asfalcie ( nie po dziurach ), choć potrafi też stuknąć przy hamowaniu przed czerwonym światłem lub podczas zaprzestania pedałowania. Odgłos przypomina uderzenie kamyczkiem w ramę. Czasem stukanie jest kilka razy wciągu minuty a przy dziennym przebiegu rzędu 50-60 km staje się to uciąźliwe. Na ścieżce rowerowej nie muszę używać dzwonka, bo i tak mnie słychać :). Na początku myślałem, że to kamyczki spod kół uderzają w ramę, ale to wyeliminowałem. Potem myślałem, że może któraś z linek stuka o ramę podczas jazdy po nierównościach, ale okleiłem wszystkie linki zamszową taśmą w miejscach, w których pancerz mógłby uderzać o ramę. Niestety bez efektu. Kupiłem też osłonę neoprenową pod łańcuch - dalej lipa. Oddałem dziś rower do sklepu, aby to sprawdzili. Myśleli że problem tkwił w mostku - rozkręcili, coś tam przesmarowali, poskładali ..... i dalej stuka. Próbowałem podczas jazdy nakręcić filmik, ale szum powietrza zagłusza wszystko. Poinformowałem sklep, że dalej stuka, ale nie mają wizji co to może być. Co radzicie robić, reklamować czy szukać samemu. W sumie rower ma dwa miesiące i jest na gwarancji.

Wystukane na klawiaturce lub nabazgrane rysikiem na tablecie Galaxy Note za pomocą Tapatalk 2

Zazwyczaj mam największe przełoźenie z przodu, ale na prostej drodze też potrafi PUKNĄĆ, zwłaszcza gdy przestaję kręcić pedałami. Dojeżdżając do przejścia dla pieszych zrzucam na środkową zębatkę i podczas zatrzymywania się też lubi PUKNĄĆ. Najśmieszniejsze jest to, że zanim kupiłem Gianta to miałem Genesisa i tam nicnie stukało. Żona ma MTB, szwagier też, drugi szwagier też ..... a tylko u mnie stuka :(. Ktoś musi mieć przerąbane ....

Wystukane na klawiaturce lub nabazgrane rysikiem na tablecie Galaxy Note za pomocą Tapatalk 2

Próbowałem jeździć NA STOJĄCO i wydaje mi się, że stukanie było jakby RZADSZE, ale na pewno nie ustępowało całkowicie. Spróbuję jutro wziąć sztycę z siodełkiem od szwagra i sprawdzę.

Sprawdź tarcze, u mnie też zaraz jakoś krótko po kupieniu tarcze się jakby skrzywiły lekko (niewidoczne dla oka) i ocierając/obijając o klocki wydawały stukot taki jak opisujesz: kamyczki. Dźwięk rozchodził się po całym więc trochę zajęło odnalezienie owego miejsca. Pozdrawiam

Jeżeli oczywiście są tarcze, gdyż roweru nie znam :D

• Mod Team

Jeśli stuka kiedy nie pedałujesz i nie ustaje podczas jazdy na stojąco można wyeliminować napęd i siodło/sztycę. Możesz spróbować pojechać trochę bez trzymania kierownicy, jak dalej będzie stukać eliminujesz stery. Wtedy zostają koła. Bardziej precyzyjnie; tarcze/zacisk lub piasty. Najpewniejszy sposób na sprawdzenie: pożycz od kogoś koła, załóż do swojego roweru i w trasę. Z tego co piszesz masz od kogo pożyczyć, a to duży plus.

No i chyba sytuacja opanowana !!! Pożyczyłem od szwagra siodełko i cisza .... założyłem ponownie swoje, mocniej dokręciłem i stukanie ustąpiło. Jak fajnie teraz jechać, gdy nic nie stuka :D. Zrobię dziś pod wieczór 50 km i mam nadzieję, że nic nie będzie stukało. Dziękuję wszystkim za sugestie.

Takie stukanie to może powodwać też magnez czujnika od licznika na szprysze. Normalnie nie stuka i magnez spokojnie przechodzi w odległoścmiędzy czujką ale w niektórych przypadkach szprycha wygina się o ten milimetr bardziej i raz na jakiś czas robi się taki pstryk. Sam to miałem jak i znajomemu się trafiło. Irytujące, bo 'na sucho' nie idzie zlokalizować przyczyny, a pstryknięcie zdarza się tylko raz na jakiś czas. Wtedy wystarczy przesunąć czujkę z magnezem odrobinę wyżej by większa odległość między nimi była.

Elementów wydających takie stuki może być kilka jednocześnie i każdy będzie miał taki sam dźwięk na ramie. Przerabiałem to. Pomogło mocniejsze dokręcenie siodełka. Nigdy bym na to nie wpadł, ale wcześniej po kolei rozkręcałem cały rower i tylko to zostało. Warto właśnie dokręcić każdą śrubę elementów, które przylegają do ramy.

Dodatkowo twarde pancerze linek wydawały identyczny, acz rzadszy dźwięk, więc okleiłem izolacją. Cisza jak makiem zasiał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...