Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Kąt rury podsiodłowej.

makog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy kupujac przerzutke przednia ma to duze znaczenie czy jest ona dla kąta rury podsiodłowej 63-66 stopni a 66-69 stopni. Moj rower to typowy treking. Na podstawie tego schematu http://mtbikes.pl/ar...e/#.Ufk9gtJ_6yw udału mi się zmierzyć kontomierzem ze ten kąt wynosi w moim rowerku 66 stopni, plus -minus 1 stopien.

Większość przerzutek zwłaszcza z wyższych grup ma kąt 66-69 stopni. Jeśli się dobrze przyjrzysz to na Twojej obecnej przerzutce jest napisany symbol i kąt. 

• FD-M...-6 – przerzutka do kąta 66-69°
    FD-M...-3 – przerzutka do kąta 63-66°

Większość przerzutek zwłaszcza z wyższych grup ma kąt 66-69 stopni. Jeśli się dobrze przyjrzysz to na Twojej obecnej przerzutce jest napisany symbol i kąt. 

Ja znam symbol i kąt obecnej przerzutki ktora mam załozoną, ale moje pytanie w pierwszym poscie brzmalo nieco inaczej.

No więc ma duże znaczenie pod jaki kąt podsiodłówki zaprojektowana jest przerzutka, sam znam z tego forum przypadek w którym nie dało się prawidłowo wyregulować przerzutki z powodu j/w.

PS

Nie wiem jaki kąt mierzyłeś, ten na rysunku to kąt podsidłówki względem linii łączącej osie kół, w przerzutce chodzi o kąt podsiodłówki względem tylnych widełek (kąt względem widełek 66-69 odpowiada mniej więcej powszechnie podawanemu kątowi względem osi kól  71-74*).

PS

Nie wiem jaki kąt mierzyłeś, ten na rysunku to kąt podsidłówki względem linii łączącej osie kół, w przerzutce chodzi o kąt podsiodłówki względem tylnych widełek (kąt względem widełek 66-69 odpowiada mniej więcej powszechnie podawanemu kątowi względem osi kól  71-74*).

Wiec z tego co piszesz to raczej odpada zakup przerzutki o kącie  63-66 stopni. Ja mierzyłem wzgledem osi koł i wyszło mi te 66 stopni a wzgledem widełek jest wiecej, Tylko Rulez popatrz na to http://www.kross.pl/pl/2013/trekking/trans-alp, w/g  tego to chyba jest odwrotnie jak Ty piszesz. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...