Krzysiek85 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Witam Coraz bardziej przekonuję się do zakupu wymienionych w temacie okularów. Ponieważ do najtańszych nie należą, przed zakupem chciałbym upewnić się co do prawidłowego wyboru... Prośba o udzielenie odpowiedzi na kilka pytań: 1. Jaki kolor szkieł - grey czy orange? Okulary oczywiście na rower, głównie do jazdy po lesie, mniej po ulicy. W nocy nie jeżdżę. Które szkła są bardziej uniwersalne i jak jest z widocznością o zmierzchu? 2. Czy dobrze chronią przed wiatrem? Nie ma problemu z łzawiącymi oczami? 3. Czy szkła nie parują? 4. Czy nie jest problemem spojrzenie w nich na słońce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hike Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Witam, Pomarańczowe soczewki stosuje się w warunkach niedostatecznego oświetlenia, np. podczas jesiennej szarówki, mgły, zapewnią większy kontrast widzenia rozjaśnią obraz. Sprawdzą się zarówno w nocy, na sztucznie oświetlonym stoku, jak podczas jazdy rowerem po zacienionym lesie. Dla mnie wadą tych soczewek jest jednak zakłócenie postrzegania kolorów. Czarne soczewki umożliwiają doskonałą percepcję barw obserwowanych przedmiotów. Gwarantują wierne odtwarzanie odcieni natury np. koloru nieba, wody i roślinności i chronią przed olśnieniem. Doskonałe do sportów uprawianych w jasne, słoneczne dni. Tyle teorii, ja mam akurat pomarańczowe soczewki w okularach ( przez przypadek) i denerwuje mnie to przebarwianie świata, ale faktycznie kontrast jest super. Od klientów którzy kupili ten model wiem, że - dobrze chronią przed wiatrem, nie ma problemów z zaparowanymi szkłami. 4. Czy nie jest problemem spojrzenie w nich na słońce? - ale co masz na myśli ? Pozdrawiam Magda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek85 Napisano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 4. Czy nie jest problemem spojrzenie w nich na słońce? - ale co masz na myśli ? Czy przepuszczalność światła przez soczewki zmniejszy się do tego stopnia, aby można było spojrzeć na słońce bez mrużenia oczu. Fajnie jakby się ktoś jeszcze wypowiedział jak w rzeczywistości sprawują się soczewki fotochromatyczne pomarańczowe lub szare Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkamyk Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Jako że posiadam takie okulary więc subiektywnie się wypowiem: 1. Jaki kolor szkieł - grey czy orange? Okulary oczywiście na rower, głównie do jazdy po lesie, mniej po ulicy. W nocy nie jeżdżę. Które szkła są bardziej uniwersalne i jak jest z widocznością o zmierzchu? Mam szare i jest bardzo dobrze tak do jazdy w pełnym słońcu jak i w całkowicie zacienionym lesie. Fotochrom S1 - S3 działa naprawdę bardzo dobrze. 2. Czy dobrze chronią przed wiatrem? Nie ma problemu z łzawiącymi oczami? Nie ma problemu, regulacja pochylenia zapewnia mniejszy lub większy przepływ powietrza pod szkłami. Można dostosować pod siebie. 3. Czy szkła nie parują? Szkła nie parują. Sam byłem zdziwiony, ale nie parują. 4. Czy nie jest problemem spojrzenie w nich na słońce? Jeśli wyjeżdzając z zacienionego lasu spojrzysz w słońce to na pewno Cie oślepi. Trzeba około minuty na pełne przyciemnienie i nawet po przyciemnieniu nie sa jakoś specjalnie ciemne. Jak na okulary przeciwsłoneczne to są raczej jasne co jest zaletą na rowerze. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu... Niestety cenę trzeba przełknąć i zapomnieć. Nie mam zastrzeżeń.... wykonanie bardzo staranne, plastik dobrej jakości. Dość twardy, lekko elastyczny, matowy, miły w dotyku. Szkła robią wrażenie solidności, są dość grube. Wykończenia gumowe bardzo ładne, z miekkiej silikonowej gumy, bardzo przyjemne. Opakowanie jak na tą cenę skromne bo jedynie kartonik i woreczek/husteczka co przy cenie ponad 300zł raczej bardzo skromne. Brakuje mi choćby zwykłego sznureczka (kupiłem osobno) który byłby miłym dodatkiem. Polecam, fajny produkt choć cena dość kosmiczna ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek85 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 tak z perspektywy czasu, nie żałujesz, że nie wziąłeś pomarańczowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 ktoś miał w ręku nowy model tych okularów - Alpina Twist Four QL+ ? Cena zbliżona, a w tym modelu jest już polaryzacja. Chciałbym wiedzieć, czy jest zauważalna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkamyk Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 tak z perspektywy czasu, nie żałujesz, że nie wziąłeś pomarańczowych? Nie lubię pomarańczowych szkieł, Wyjątkiem są google na narty ale to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hike Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ktoś miał w ręku nowy model tych okularów - Alpina Twist Four QL+ ? Cena zbliżona, a w tym modelu jest już polaryzacja. Chciałbym wiedzieć, czy jest zauważalna różnica. Witam, Mogę odpowiedzieć, są dwa modele Twist Four QL - ubiegłoroczny , w zestawie szyby z polaryzacją oraz szyby S1-S3 - kosztuje niecałe 500 zł. Tegoroczny model QL w podobnej cenie do VL ale one mają polaryzację na szybach S3. Pozdrawiam Magda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Czyli model tegoroczny nie posiada fotochromu w wersji z polaryzacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gkamyk Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Zaciekawiony właśnie oglądałem specyfikacje do tych Alpina Twist Four QL+... To jest technologia QUATTROFLEX+ (Polaryzacja , FOG STOP) Więc niestety fotochromu nie ma Przy tej cenie to bez sensu... Szkła fotochromowe sa w technologi VARIOFLEX+ i wtedy jest stopień ochrony S1 - S3. Jako użytkownik z całą odpowiedzialnością uprzedzam że szkła nawet w pełnym słońcu są dość jasne !!! Raczej ciemno-szare niż czarne przeciwsłoneczne... trzeba być tego swiadomy. Mnie takie odpowiadają ale to ważna informacja o której nigdzie niema mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Czy przepuszczalność światła przez soczewki zmniejszy się do tego stopnia, aby można było spojrzeć na słońce bez mrużenia oczu. Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Więc niestety fotochromu nie ma Przy tej cenie to bez sensu... Szkła fotochromowe sa w technologi VARIOFLEX+ i wtedy jest stopień ochrony S1 - S3. z tego co ja wyczytałem, to są w nich 2 komplety szkieł: A8476.5.31 - Ramka: Black/Grey, szkła QUATTROFLEX+ black fogstop S3 / Varioflex+ fogstop S1-3, chyba, że coś źle zrozumiałem Co do koloru szkieł, to istotne jest to, że są albo w klasie S3, albo w przypadku fotochromu S1-S3, czyli przepuszczają światło w przedziale 8-18%. Sama barwa szkła ma drugorzędne znaczenie, chyba, że dla kogoś jest to ważne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek85 Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Wygląda, że są dwie wersje modelu QL (tak jak napisała Magda): 1) 2012 ze szkłami Quattroflex+ (polaryzacja) S3 i Varioflex+ (fotochrom) S1-S3 - cena około 500 zł, 2) 2013 tylko ze szkłami Quattroflex+ (polaryzacja) S3 - cena podobna do modelu VL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 ja je widzę za 369zł. Zresztą nieważne, muszę znaleźć je w jakimś stacjonarnym i pomacać, bo nie kupię ich w ciemno. Są jakieś sensowne alternatywy w tej kwocie? Głównie zależy mi na fotochromie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrianello Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Shimano S70R-PH? Cena podobna, ja wybierałem właśnie między tymi, a Alpiną. Tych drugich w Poznaniu nie znalazłem, Shimano mieli akurat w Cykloturze na stanie, mi odpowiadały, dlatego właśnie taka decyzja. Czy są lepsze modele? Pewnie są, ale na tym poziomie cenowym, mi zupełnie wystarczają. Dzisiaj kupiłbym je ponownie:) W moim odczuciu w czasie jazdy na słońcu wystarczająco się przyciemniają, a jednocześnie późnym wieczorem, nie tyle obraz jest przyciemniony, co minimalnie nabiera brązowego odcieniu. Tak ja to odbieram. W każdym razie nawet jadąc w lesie o 22 (w tym tygodniu) nie zdejmowałem ich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 A ja jako użytkownik tychże okularów już od dwóch sezonów powiem tak: Szkła grey jak Kolega wyżej napisał są dosyć jasne ale wystarczające. Sam bardzo lubię Orange i często zakładam inne okularu które mają pomarańczowe szkła. Teraz gdybym miał kupować drugi raz wziąłbym pomarańczowe. Fotochrom działa bardzo dobrze, nie parują. Ochrona przed wiatrem - wg mnie słaba. Wieje po oczach i gdzieś od boku i czasem to przeszkadza. Regulacja niby jest ale za wiele nie daje. Do tego w pewnym ustawieniu robi się tak że szkła zaczyna zalewać pot i jest lipa. Noski - też regulowane kręcą się na wszystkie strony niezależnie od tego jakie jest ustawienie początkowe. U mnie skończyło się to przyklejeniem ich na stałem super glue i przynajmniej nie latają. I to samo dotyczy regulacji kąta ustawienia szkieł. Te ząbki bardzo słabo je trzymają w związku z tym raz z jednej strony a raz z drugiej okulary same przeskakują w inną pozycję i też je będę musiał na stałe przykleić... Trochę porażka w sprzęcie za takie pieniądze... Bardzo trudno jest przetrzeć szkła (ale to wada wszystkich fotochromów). Kolejną wadą jest to że jak już te szkła przecieram to bardzo często zdarza mi się że szkła wyskakują z ramek, choć oczywiście robię to bardzo delikatnie. Ciekawe za ile czasu wyrobi się to na tyle że zaczną wylatywać przy każdej okazji, a wiem po rozmowie z przedstawicielem Alpina na PL że mają one jakąś tam określoną ilość wyjmowania i wkładania w oprawki. Trochę to bzdurne ale tak mi powiedziano że jest. Ja osobiście drugi raz bym się na nie nie zdecydował. Za to pieniądze nie powinny mieć miejsca wyżej wymienione przeze mnie kłopoty z mechanizmem regulacji ani wyskakiwaniem szkieł. Do tego ten wiatr po oczach sprawiają ze częsciej ostatnio zakładam okulary kupione za 60zł niż Alpiny za 300. Może trafił mi się wadliwy egzemplarz czy coś ale to trochę jest za dużo kasy jak za okulary żeby mieć wadliwe egzemplarze i tyle wad na raz w jednej parze... Jak dla mnie to raczej słaba jakość wykonania. Podsumowując podepnę się pod pytanie jakie sensowne inne okularki fotochromatyczne w przybliżonej cenie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 W nieco niższej cenie niż Alpiny nabyłem fotochromy Tifosi http://www.tifosioptics.com/products/article/sku-0070100101/search&exact-model=Tyrant&niche=WSD%7cKids%7cSportFashion%7cRX%7cAsianFit%7chydrophobic%7cAll/ Użytkuję je trzeci sezon i sprawują się bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek85 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 A ja jako użytkownik tychże okularów już od dwóch sezonów powiem tak: Szkła grey jak Kolega wyżej napisał są dosyć jasne ale wystarczające. Sam bardzo lubię Orange i często zakładam inne okularu które mają pomarańczowe szkła. Teraz gdybym miał kupować drugi raz wziąłbym pomarańczowe. Fotochrom działa bardzo dobrze, nie parują. Ochrona przed wiatrem - wg mnie słaba. Wieje po oczach i gdzieś od boku i czasem to przeszkadza. Regulacja niby jest ale za wiele nie daje. Do tego w pewnym ustawieniu robi się tak że szkła zaczyna zalewać pot i jest lipa. Noski - też regulowane kręcą się na wszystkie strony niezależnie od tego jakie jest ustawienie początkowe. U mnie skończyło się to przyklejeniem ich na stałem super glue i przynajmniej nie latają. I to samo dotyczy regulacji kąta ustawienia szkieł. Te ząbki bardzo słabo je trzymają w związku z tym raz z jednej strony a raz z drugiej okulary same przeskakują w inną pozycję i też je będę musiał na stałe przykleić... Trochę porażka w sprzęcie za takie pieniądze... Bardzo trudno jest przetrzeć szkła (ale to wada wszystkich fotochromów). Kolejną wadą jest to że jak już te szkła przecieram to bardzo często zdarza mi się że szkła wyskakują z ramek, choć oczywiście robię to bardzo delikatnie. Ciekawe za ile czasu wyrobi się to na tyle że zaczną wylatywać przy każdej okazji, a wiem po rozmowie z przedstawicielem Alpina na PL że mają one jakąś tam określoną ilość wyjmowania i wkładania w oprawki. Trochę to bzdurne ale tak mi powiedziano że jest. Ja osobiście drugi raz bym się na nie nie zdecydował. Za to pieniądze nie powinny mieć miejsca wyżej wymienione przeze mnie kłopoty z mechanizmem regulacji ani wyskakiwaniem szkieł. Do tego ten wiatr po oczach sprawiają ze częsciej ostatnio zakładam okulary kupione za 60zł niż Alpiny za 300. Może trafił mi się wadliwy egzemplarz czy coś ale to trochę jest za dużo kasy jak za okulary żeby mieć wadliwe egzemplarze i tyle wad na raz w jednej parze... Jak dla mnie to raczej słaba jakość wykonania. Podsumowując podepnę się pod pytanie jakie sensowne inne okularki fotochromatyczne w przybliżonej cenie polecacie? Dotychczas nie słyszałem złych opinii o tych okularach, a przez to co napisałeś muszę jeszcze raz przemyśleć ich zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Mnie do ich zakupu zachęcił znajomy który jest z nich z kolei bardzo zadowolony. Moje indywidualne wrażenia są takie jak opisałem. Mam nadzieję że znajdę coś innego w podobnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.