Skocz do zawartości

[dyskonty] Lidl, Biedronka, Aldi etc. oferta rowerowa 2013 cz.2 (bez spamu proszę)

mrmorty

Rekomendowane odpowiedzi

Po co kupowac jakies wynalazki z Lidla lub Biedronki, bielizna lub okulary to jeszcze ujdzie. Decathlon lub podobne tego typu sklepy maja rzeczy w podobnym przedziale cenowym, a zawsze to sa rzeczy bardziej ukierunkowane pod katem dyscypliny i pewnie lepszej jakosci.

Można wiedzieć na czym opierasz swoje twierdzenia? Bo ja ostatnio kurtki szukałem, w Decathlonie kurtka o parametrach które ma moja z Lidla kosztuje 4 razy więcej, bo 600 zł. Te co mierzyłem w moim budżecie - 300 zł zdejmowałem po pięciu sekundach.

Więc, sprawdziłeś jakoś to co piszesz?

Poza tym, piszesz jakby ten Decathlon to było niewiadomo co (sprawdzone, yhy...) - dla mnie to raczej synonim low-endu. Co do Lidla, to trzeba po prostu oglądać konkretny produkt. Argumentacja, że odzież rowerowa musi być dopasowana jest śmieszna - po prostu idzie się i sprawdza, jak nie pasuje, to się nie kupuje - chyba proste?

Tylko ze Biedronkowa lub Lidlowa odziez wogole nie jest przylegajaca, z wyjatkiem bielizny. Decathlona nie uwazam za cos super, raczej cos porownywalnego do Lidla czy Biedronki, ale ukierunkowany jest pod sport. Tak patrzac na ceny to oferta Lidla czy Biedronki wcale nie jest super, bo w wielu sklepach kupisz w podobnej lub lepszej cenie - chocby bielizne termo. Co do kurtek- to nie wiem na co patrzyles, ja np w sklepie rowerowym kupilem kurtke kolarska zimowa Rogelli Udine za 80zl. Jest to typowo kolarska kurtka na regularne treningi w zimie i niekoniecznie Biedronka czy Lidl musi byc "sybolem niskiej ceny". Wystarczy tylko troche poszukac.

PS: a kurtke kupilem online, dla info dla tych co twierdza, ze poza Biedronka czy Lidlem w ich miejscowosci nic nie ma...

Ja również ją kupiłem (119 zł) i jutro idę oddać. W moim przekonaniu na rower ta kurtka nie nadaje się w ogóle. W sobotę chciałem ją przetestować i po przejechanych 2-3 km wróciłem, aby się przebrać. Cały czas zsuwała mi się i czułe, że wiatr hula bez zahamowań po moich nerkach. Kombinowałem z pasem ściągającym (wewnątrz kurtki) oraz ściągaczem - kończyło się tak samo, czyli kurtka podciągała się do góry. Prawdopodobnie ze względu na swoją sztywność, musiałaby być znacznie dłuższa. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że zakupiony rozmiar i tak był trochę luźny zakup większej jest bez sensu.

Jeśli o mnie chodzi: zdecydowanie nie polecam.

ja z kolei kupiłem softshela z czwartkowej akcji, cena podobna chyba 115zł. Kurtka wprawdzie na narty, ale jeżdżę w niej od tygodnia miałem ja m.in. w ta wichurę piątkową (wiało 50km/h i więcej) i bardzo dobrze chroni od wiatru. Jest wygodna, ma dobre ściągacze na rękawach, w pewnym zakresie chroni od deszczu ale na ulewę się nie nadaje (wbrew opisowi). Jak za tą cenę to moim zdaniem rewelacja.

Tylko ze Biedronkowa lub Lidlowa odziez wogole nie jest przylegajaca, z wyjatkiem bielizny. Decathlona nie uwazam za cos super, raczej cos porownywalnego do Lidla czy Biedronki, ale ukierunkowany jest pod sport. Tak patrzac na ceny to oferta Lidla czy Biedronki wcale nie jest super, bo w wielu sklepach kupisz w podobnej lub lepszej cenie - chocby bielizne termo. Co do kurtek- to nie wiem na co patrzyles, ja np w sklepie rowerowym kupilem kurtke kolarska zimowa Rogelli Udine za 80zl. Jest to typowo kolarska kurtka na regularne treningi w zimie i niekoniecznie Biedronka czy Lidl musi byc "sybolem niskiej ceny". Wystarczy tylko troche poszukac.

PS: a kurtke kupilem online, dla info dla tych co twierdza, ze poza Biedronka czy Lidlem w ich miejscowosci nic nie ma...

Czyli dalej nie zauważyłeś, że komentowałeś jako "wynalazek" kurtkę nrciarską? Nie widziałeś jej na oczy oraz co widać teraz nie jesteś w tej kwestii za bardzo ogarnięty.  Mowa o konkretnym produkcie, który deklasuje wszystko w tej i wyższych cenach. Co ma do rzeczy Twoja kurtka na rower? Nie przeczę, że odzież rowerową warto kupować gdzie indziej, sam tak robię. Ale Ty włazisz w dyskusję o kurtce na narty nie mając o temacie pojęcia. Poczytaj to co napisałem o cenach tych kurtek. Powtórzę po raz ostatni - nic lepszego do 350zł się nie znajdzie, a ceny odzieży rowerowej to calkiem oddzielny temat.

• Mod Team

dobra, starczy tej wymiany zdań, wracamy do meritum.

W kwestii kamerki - czy ktoś się skusił? W sieci jest kilka zdawkowych wypowiedzi ale nie są wg mnie miarodajne.
Jak moi klienci którym składałem rowerki staną się wreszcie wypłacalni to bym przygarnął takową...

dobra, starczy tej wymiany zdań, wracamy do meritum.

W kwestii kamerki - czy ktoś się skusił? W sieci jest kilka zdawkowych wypowiedzi ale nie są wg mnie miarodajne.

Jak moi klienci którym składałem rowerki staną się wreszcie wypłacalni to bym przygarnął takową...

Nigdzie nie ma wzmianki o kącie widzenia kamerki, więc pewno ma bardzo wąski kąt co uczyni kamerę mało przydatną i efekty nagrywania będą mierne.

najprościej włącz jakiś filmik na YT kręcony w rozdzielczości 1080p i przełącz sobie na 720p (na pełnym ekranie) to sam ocenisz jaka jest różnica.

Hmmm. Na youtube powiadasz?

Na 42 calowy telewizorze z 2m nie ma różnicy między SD a HD 1080, a ty chcesz oglądać różnice między 720 a 1080 na yt :)

Lepiej poszukać recenzji w necie niż kierować się tylko tym że kamera pisze 1080 a nie 720.

W ostateczności poszukać oryginalnych sampli a nie śmieci na yt. Przerażają mnie testy kamer i zestawów hifi na yt. A najbardziej ludzie którzy się tym kierują przy wyborach...

Witam. Apropo popszedniego tematu o kurtkach, dla tych co nie wierza, ze jak sie poszuka to mozna kupuc taniej niz w Biedronce czy Lidlu kurtke zimowa typowa na rower. Jak wejdziecie na inne wystawione rzeczy przez sklep w allegro to znajdziecie cala mase kurtek o calkiem niezlych parametrach.

Zobacz ofertę: Rogelli kurtka rowerowa zimowa UDINE rozm.S

http://allegro.pl/showItem2.php?item=3741859910

zatem????

hot or not?

kumpel kupił sobie tą kamerkę z biedronki i powiem, że ... obraz niczym się nie różni od mojej MD80 za 14 zł :)

Nie brał bym tak bardzo sobie do serca rozdzielczości 720, czy 1080 - to taki zabieg marketingowy jak swego czasu w aparatach cyfrowych z wielkością matrycy, a tym czasem ważniejsze są inne sprawy. Szczególnie w kameach sportowych, ważny jest obiektyw, jaki ma kąt, czy jest stabilizacja. W opisie mojej MD80 było że ma kąt optyki 1200 tym czasem rzeczywiście jest poniżej 900, to bardzo ogranicza pole "widzenia". I praktycznie wyklucza ją jako rejestrator trasy. Brak stabilizacji oznacza że nie zastosujesz praktycznie montażu na rowerze, pewną poprawę da montaż na "sobie".

• Mod Team

Odnośnie kamerki, jak można proponować nieuradzanie do nagrywania obrazu lub robienia zdjęć nie podając jego ekwiwalentu obiektywu ... szeroki, daleki, średni ... nie sprawdzisz, to nie wiesz. Józku mój, różnica w HD a full HD jest tak naprawdę znikoma chyba ze masz naprawdę spory tv, jednak 30fps a 60fls i stopień kompresji, czyli szybkość procesora to już co innego, nie paczta na rozdzielczość bo to jak stawiać drąga na myśl ze jakiś aparat ma sextyliard pixeli na matrycy :D

Tu jest podobnie jak z grami PC mamy stary PC to gramy na 480p i sam kwadrat, lepszy komp wydusi 768p i już jest spoko ale powyżej już nie ma aż tak sporej różnicy, tak samo z aparatami, kiedyś było halo bo ten na 3MP a tamten juz 5 wof wof such resolution, a teraz 15MP czy 20MP różnica jest tak znikoma że tylko przy zdjęciach naprawdę zaawansowanych można coś z tego zrobić. I nawet miedzy 20 a 40 nie ma przepaści a jeno szczelinka jest.

Edyszyn:

Zrobiłem kilka fotek kurtałki, sa troszkę marnawe, bo światło jest jakie jest a i to tylko stary telefon ... kto chce zobaczyć jak to wygląda:

http://imageshack.us/g/1/10448187/ ja by nie to że mam zatkane ucho to bym sie przejechał rowerkiem i zobaczył czy faktycznie nie nadaje sie ale to w przyszłości.

Puklus, dokładnie tak.

Granica fizycznych doskonałości przy małych matrycach, skończyła sie na 10Mpix. Przy takich samych rozmiarach matrycy, a większej ilości Mpix, wiele pikseli zostaje osierocone przez niedocierające do nich fotony, bo jest ich za mało dla wszystkich (za mała powierzchnia). Potem następuje interpolacja, algorytm, dodatkowe zużycie energii, a zdjęcie nadal jakieś niewyraźne, a więcej waży. Podobnie jest z filmami. 

Dlatego wielka ilośc Mpix ma znaczenie tylko w lustrzankach średnio i wielkoobrazkowych.

Co do kamerek, to najlepiej brać taką, która nie robi kompresji w locie. Ale trzeba mieć sporych rozmiarów kartę SD i to szybką. Takie coś oferują niestety droższe kamerki HD. Tanie kamerki albo kompresują do Mpeg4, albo do Mjpeg i jest kijowo, bo nie mamy nawet kontroli nad stopniem kompresji.

• Mod Team

Chodziło mi o raczej wykres funkcji rozdzielczości a nie jej mechaniczne (tudzież opto-elektroniczne) wady i zalety i póki rozdzielczość jest niska, każda dziesiątka MPx jest ważna, po przekroczeniu pewnej wartości, nawet dwukrotne powiększenie liczby pixeli daje jedyni kilku procentowy przyrost wielkości stąd brak różnicy w obrazie i duzo ważniejsze sa szybkie procesory co wyduszą dużo klatek na sekundę i w miarę niską kompresje co zapewni brak kwadratów przy szybkich scenach. Nawet sama optyka tutaj jest na którymś miejscu bo zwykle AF jest zablokowany i jest używany szeroki kąt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...