Skocz do zawartości

[V-brake] Problem

ByCzXD

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, pomóżcie :) Mam problem z tylnim hamulcem v-brake w moim rowerze. Prawa strona ociera o rafkę i  w ogóle nie odbija. Próbowałam naciągać linkę, popuszczać, naciągnąć sprężynę, popuścić(chodzi mi tutaj o regulację tą małą śrubeczką). To nic nie daje, macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

Po pierwsze sprawdź czy klocek jest zużyty równomiernie. Mam na myśli czy nie powstał w którymś miejscu rant, który po dociśnięciu blokuje się o obręcz. Może to być efekt niepoprawnego ustawienia klocków. Jeżeli napinanie śrubką do regulacji napięcia sprężyny, jak napisał powyżej Kiciok, nic nie daje to musisz odkręcić ramię i zobaczyć czy sprężyna jest cała. Jeśli tak, to w piwocie powinny być trzy otwory do zamocowania trzpienia sprężyny napinającej. Zamontuj sprężynę w otworze tak, aby uzyskać większe napięcie i sprawdź czy w obu ramionach sprężyny są zamontowane w tych samych otworach.

Daj znać czy coś pomogło czy trzeba szukać dalej.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

.... Zamontuj sprężynę w otworze tak, aby uzyskać większe napięcie i sprawdź czy w obu ramionach sprężyny są zamontowane w tych samych otworach.

Muszą być oba zamontowane w tych samych otworach ? Ja ostatnio zmieniłem tylko w jednym ustawienie - pomogło.

Prawa strona ociera o rafkę i  w ogóle nie odbija. Próbowałam naciągać linkę, popuszczać, naciągnąć sprężynę, popuścić(chodzi mi tutaj o regulację tą małą śrubeczką). To nic nie daje, macie jakieś pomysły?

możliwe, że już sprężyna jest cała wyeksploatowana. Ile lat mają te hamulce?

Jak kręcenie śrubką nic nie daje to pozostaje jedno - wymiana hamulców.

pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...