zyziu29 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Witam. Mam zamiar w przyszłości kupić tą korbę, i problem polega na tym że nie wiem jaka długość suportu powinna być pod tą korbę aby zachować odpowiednią linię łańcucha, jedni mówią 118, drudzy że 121, a jeszcze inni że 113. To w końcu nie wiem jaka ma być długość suportu pod tą korbę. Czy wie ktoś ale tak na 100% jaka jest odpowiednia długość suportu do tej korby? Moja mufa ma 68mm, napęd 8 rzędów. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.download.-Par50rparsys-0032-downloadFile.html/05)%20Crankset%20and%20BB%20Combination%20Chart.pdf wygglada ze 118 dla lini lancuch 50 tylko zastanow sie czy nie dlolozyc pare zloty i n ie kupic tej http://www.synkros.pl/product-pol-4592-Korba-SHIMANO-Deore-FC-M521-Octalink-48-36-26.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Zależy pod jaka linię łańcucha ale jak dla mnie wykluczył bym 121 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu29 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dzięki za pomoc, dziwne że nie znalazłem tej tabelki. W czym 521 jest lepsza od 540? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 W niczym nie jest lepsza bo to bliżniacze konstrukcje tak jak i 530. Młynek i środkowy blat stalowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu29 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Podsumowując jak założyłbym tą korbę z suportem 118 to wszystko będzie trybić? 540 w wersji 44/32/22 175 mm jest tańsza od 521, a skoro to prawie to samo to po co przepłacać, biorę 540. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam, Wymieniłem korbę na Shimano Deore FC-M540 44-32-22 Octalink + suport 118mm. Niestety nie da się wyregulować przerzutki przedniej tak by nie obcierało . Zaznaczam , że wcześniej miałem korbę Shimano Acera 44-32-22 FC - M391 na kwadrat i bez problemu współpracowała z przednią przerzutką tylko że, suport na kwadrat wynosi 122,5mm. Jak myślicie rozwiązaniem problemu będzie wymiana suportu o długości 121mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Niestety nie da się wyregulować przerzutki przedniej tak by nie obcierało Sprecyzuj ... kiedy obciera, jakie biegi itd, podaj możliwe pełną charakterystykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Sprecyzuj ... kiedy obciera, jakie biegi itd, podaj możliwe pełną charakterystykę. Mała zębatka przód obciera na biegach 9,8 3,2,1 Środkowa zębatka przód obciera 9,8 2,1 Największa zębatka przód obciera 9,8 3,2,1 Byłem nawet w serwisie i to dobrym, chłopaki powiedzieli , że rozwiązaniem będzie dłuższa oś suportu. To jest problem mechaniczny. Suport nie jest taki drogi.. więc pewnie będę musiał wymienić Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Do tej korby zalecany jest wkład 121 mm i taki być powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2013 http://www.shimano.com/publish/content/global_cycle/en/us/index/tech_suport/tech_tips.download.-Par50rparsys-0032-downloadFile.html/05%29%20Crankset%20and%20BB%20Combination%20Chart.pdf wg tego dokumentu shimano podaje 118 i 126 ... dla linii 50mm ... to spora różnica i nie wiem czym jest magiczne K ... A przy tym co piszesz ewidentnie długość osi bruździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Do tej korby zalecany jest wkład 121 mm i taki być powinien. W specyfikacji shimano jest napisane 118mm. Nie którym pasuje 118 a innym 121mm. Dlaczego tak jest? No właśnie czym jest magiczne K? Więc mam zakupić oś suportu 121mm? Jak mam się odnieść do specyfikacji którą przedstawił Puklus? Dobór suportu aż tak bardzo musi być skomplikowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Zazwyczaj nie jest, ale do tej korby nie znalazłem konkretnego pdfa, nie wiem czemu wiec nie jestem w stanie powiedzieć a nie miałem styczności z ta korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Z tego co wiem to ta korba z blatem 44T była/jest sprzedawana z wkładem 121mm. Rozmiar 126mm jest natomiast przypisany do korby z blatem 48T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Z tego co wiem to ta korba z blatem 44T była/jest sprzedawana z wkładem 121mm. Rozmiar 126mm jest natomiast przypisany do korby z blatem 48T. W takim razie kupuję suport 121mm. Dam znać jak wymienię. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Nie wiem dokładnie jak jest w korbach na octalink bo nie miałem takiej, ale na kwadrat można zsunąć korbę kilka mm, wiec mógłbyś obecne ramie powoli ściągać ściągaczem i sprawdzać linie łańcucha jeżeli ci się chce, korbę tak czy inaczej będziesz musiał zdjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 i nie wiem czym jest magiczne K ... Według tej tabeli K oznacza osłonę łańcucha. http://www.niko-bikes.com/pdf/shimano/TN_EN/TN_06_EN.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 No ok, po krótkiej analizie zatrybiłem ale co ma osłona do długość suportu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora No właśnie co ma osłona do długości suportu? Może ktoś to wyjaśnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaas Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam ponownie, Suport wymieniony na 121mm , wszystko pięknie gra. Następnym razem jakbym miał wybór kupiłbym korbę z zintegrowaną osią i byłoby po kłopocie. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 No ok, po krótkiej analizie zatrybiłem ale co ma osłona do długość suportu ? Też mnie to zaciekawiło, może naprowadzę - słowo chaincase w tym dokumencie oznacza pełną osłonę łańcucha, w odróżnieniu od chainguard czyli okrągłego protektora mocowanego tylko na korbie (najczęściej spotykanego). http://www.niko-bikes.com/pdf/shimano/TN_EN/TN_06_EN.PDF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.