Skocz do zawartości

[wyprawa] Odra-Nysa

mitam

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję w pojedynkę wyjazd od Zgorzelca do Świnoujścia trasą Odra-Nysa. Lekkie zwiedzanie i spokojne kręcenie, mam na to 5 dni. Jednak im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości. Zacząłem pakować sakwy i niestety nie są z gumy...... Na pewno 3-4 koszulki, krótkie spodnie kolarskie i zwykłe, spodnie 3/4 kurteczka, kurtka deszczowa, bielizna skarpety itp.....

Ze sprzętu namiocik, śpiwór i karimata - na materacyk nie ma miejsca :(

Kuchenka z kartuszem, menażka sztućce, narzędzia ( torba z Lidla ) plus dwie gumy

podczas pakowania pojawiły się pierwsze wątpliwości- jak na trasie z zakupieniem żywności? Planuję kupować podstawowe jedzonko w marketach, lekkie śniadania, obiadek np.klopsy ze słoika itp. I tu kolejny problem jak z zabezpieczeniem rumaka podczas zakupów ( sakwy ) ?? Jak ze znalezieniem noclegu - jakie ceny jakie warunki - oczywiście pola namiotowe.

Co z rowerem w nocy ?

Chyba jednak za bardzo sobie komplikuje życie .......

Myślę że jak już zakręcę to problemy same odejdą na bok

Czy ktoś mógłby polecić jakieś sprawdzone noclegi na tej trasie?

Jak jest cena promu Karnin?

Jak jest z zasięgiem polskiego T Mobile na długości trasy?

Czy macie jakieś inne rady przed pierwszą w życiu wyprawą rowerową ?

Planuję w pojedynkę wyjazd od Zgorzelca do Świnoujścia trasą Odra-Nysa. Lekkie zwiedzanie i spokojne kręcenie, mam na to 5 dni. Jednak im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości. Zacząłem pakować sakwy i niestety nie są z gumy...... Na pewno 3-4 koszulki, krótkie spodnie kolarskie i zwykłe, spodnie 3/4 kurteczka, kurtka deszczowa, bielizna skarpety itp.....

Ze sprzętu namiocik, śpiwór i karimata - na materacyk nie ma miejsca :(

Kuchenka z kartuszem, menażka sztućce, narzędzia ( torba z Lidla ) plus dwie gumy

podczas pakowania pojawiły się pierwsze wątpliwości- jak na trasie z zakupieniem żywności? Planuję kupować podstawowe jedzonko w marketach, lekkie śniadania, obiadek np.klopsy ze słoika itp. I tu kolejny problem jak z zabezpieczeniem rumaka podczas zakupów ( sakwy ) ?? Jak ze znalezieniem noclegu - jakie ceny jakie warunki - oczywiście pola namiotowe.

Co z rowerem w nocy ?

Chyba jednak za bardzo sobie komplikuje życie .......

Myślę że jak już zakręcę to problemy same odejdą na bok

Czy ktoś mógłby polecić jakieś sprawdzone noclegi na tej trasie?

Jak jest cena promu Karnin?

Jak jest z zasięgiem polskiego T Mobile na długości trasy?

Czy macie jakieś inne rady przed pierwszą w życiu wyprawą rowerową ?

Widzę zę nikt Ci nie odpisuje. Więc z mojej strony moge powiedziec tylko tyle że sam byłem zainteresowany tą trasą, by udac sie nia do Świnoujścia. Gdyż własnie wybieram się w tym kierunku. Z racji że mieszkam po srodku w południowej częsci Polski ostatecznie zdecydowałem się na dojazd do Świnoujścia drogami lokalnymi. Niemniej jednak kiedyś na ten szlak zapewne wstąpię. Co do odziezy rowerowej to tak jak napisałes wyżej. To w zupełności powinno wystarczyć. Ze sprzętu bez materacyka się obejdzie. Na trasie z zakupieniem zywności nie powinno być problemu, więc tym martwić się nie powinieneś.  Co do zakupów w marketach jadąc samemu najlepiej wjechac rowerkiem do sklepu i przypiac rowerek do jakiejś barierki czy obok koszyków. Ja tak robiłem i nie było problemu. Ewentualnie zawsze można poprosić kasjerkę o rzucenie oka na taki rowerek. Noclegi jesli już zabierasz się z namiotem nie powinny stanowić problemu. Bo w każdej chwili możesz się rozbić na dziko w świetnym miejscu. A takich na trasie nie brakuje. Co do zabezpieczania roweru na noc to juz za wiele nie poradze na pewno bym go przypiął śledziem z jakiegoś odciągu z namiotu i zamontował jakieś menażki do tego co by mogło wzbudzić ze snu w razie jakiegos niekontrolowanego pociągnięcia ;-) Z zasięgiem w telefonie nie powinieneś się zamartwiać na wszelki wypadek uaktywnij sobie roaming i problem będziesz miał z głowy.

Do zapoznania sie z trasa dobrze by było zaopatrzyć się w poradnik i mapę tej trasy którą zakupisz w informacji turystycznej tam gdzie rozpoczyna się ten szlak.

Więcej zagadnień i odpowiedzi na ten temat zapewne znajdziesz w relacjach osób którzy juz ta trasę pokonali. Opisując ją dokładnie na swoich blogach rowerowych.

Jedną z nich możesz znaleźć na bikestats pod adresem pewnego bikestatowicza który dość szczegółowo i świetnie opisuję cały dystans przebytej trasy:

http://misiacz.bikestats.pl/c,26036,Wyprawa-Oder-Neisse-Radweg-2012.html

Mam nadzieję że choć trochę byłem w stanie pomóc ;-)

Pozdrawiam serdecznie.

emotive

Witajcie !

Moje znajome również noszą się z zamiarem wyprawy Zgorzelec-Świnoujście.

Chcą tego dokonać w max 5 dni, jedziemy niemiecką stroną wzdłuż Odry, czytałem relację -Wyprawa Oder-Neisse Radweg Misiacza z bikestats, Trasa niby jest objaśniona w mapce, którą kupili w Zittau - Żytawie. Plan jest taki, żeby codziennie robić do ok. 140 km, nocować po niemieckiej lub polskiej stronie w agroturystykach albo pensjonatach po możliwie niskiej cenie, a żeby był dach nad głową, czyste sanitariaty oraz możliwe wyżywienie (ale niekoniecznie) - żywność planujemy kupować zazwyczaj po polskiej stronie, chyba, że zmuszeni będziemy korzystać z niemieckich sklepów. Jesteśmy wygodnymi rowerzystami, dlatego nie planujemy noclegów na dziko :D

Co doradzicie w tej kwestii, drodzy przyjaciele rowerowi ? :)

Pozdrawiam i dziękuję z góry

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...