Skocz do zawartości

[rower] Spec Crosstrail Comp Disc vs. Scott Sportster 10

Rob99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mogę mieć w tej samej cenie:

1. Spec Crosstrail Comp Disc

2. Scott Sportster 10 - model z 2012 roku

Za Scottem przemawiają: amortyzator powietrzny blokowany z kierownicy, przerzutki (t/p) XT oraz korba XT. Natomiast za Specem rama (z dożywotnią gwarancją), bo wymieniony osprzęt ma trochę gorszy. Macie jakieś sugestie?

Napisano

Napiszę krótko o moich odczuciach - być może komuś się przydadzą.

Udało mi się przejechać na rowerach obu firm, przy czym Spec był w "słabszej" wersji: Crosstrail Sport. W stosunku do Crosstrail Comp Disc (który chcę kupić) różnica jest w osprzęcie i ramie (A1 vs. M4). Co najważniejsze, geometrie obu ram Speca są identyczne, więc porównanie Scotta i Speca pod względem tego kryterium  jest miarodajne.

Scott ma bardziej sportowy charakter. Nachylenie rowerzysty jest większe. Z kolei Spec jest bardziej komfortowy. Pozycja jest dużo bardziej wygodna, a rower sprawia wrażenie odrobinę mniej zwrotnego. Może wpływ na zwrotność (a raczej odczucia z nią związane) miały opony, bo w Specu były szersze i miały grubszy bieżnik.

Na samym początku chciałem kupić rower trekingowy, ale lekkość i zwinność roweru crossowego przemówiła do mnie. W kontekście tej uwagi uważam, że Spec jest po prostu idealnym - z mojego punktu widzenia - wyborem. Jeśli komuś zależy na bardziej "sportowej jeździe" i nie pokonuje tras w mieście, wtedy Scott może być lepszym rozwiązaniem.

Nie porównuję osprzętu, gdyż w ostateczności można go kiedyś wymienić. Rama jednak zostaje.Zakończę zapożyczoną od użytkownika forum (nie pamiętam nicka) frazą: Specialized or Die :thumbsup:       

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...