tiki21 Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Cześć Mam do was pytanie czy długość linki ma wpływ na czas\moc hamowania? Mam standardowe długości czyli 100cm na przód i 170cm na tył i zastanwaim się czy da trzeba iść do jakiegoś serwisu by mi przycieli i zarobili, czy długość nie ma wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 według zasad fizyki, hudrauliki nie wpływa, ale gdzy przewód się naddaje no to leciutko wplywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiki21 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Czyli lepiej jak linka jest dopasowana ale nie wpływa to tak, by opłacało się zpałacić za przycięcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 30 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Sam sobie możesz poskracać, nic trudnego. Koszt oliwek ok. 5pln. Nominalnie przewody (żadne linki!!!) są tak długie że w 99% przypadków są za długie. Ja nie wyobrażam sobie jeździć z takim plątającym się przewodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiki21 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Zawsze można złapać to opaską zaciskową;p Da radę przewód w pancerzu przez te kółka, które są na ramie przepleść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Nominalnie przewody (żadne linki!!!) a no właśnie tak z góry założyłem hydraulikę, a to są mechanicznne czy hydrauliczne hample? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiki21 Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Hydrauliczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 no to nie ma co się przejmować chyba że masz z gumy przewody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o linkę stalową długość nie gra żadnej roli ... Płyn hydrauliczny jest ściśliwy, jedne mniej inne bardziej ... dodatkowo przewody. Im układ dłuższy tym gorzej, zwłaszcza jak sie ma niskiej klasy przewody i nie oryginalny płyn hamulcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Skoro bierzesz pod uwagę ściśliwość płynu hydraulicznego, to i rozciągliwość linki należałoby uwzględnić, która tak samo jest zależna od długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Ale jak masz v-brake czy tarczówkę mechaniczną to nie masz dylematu czy linkę skracać czy nie bo jej długość jest zdeterminowana przez odległość klamki od hebla+dodatek niezbędny do ruchu kierownicą czy skoku zawieszenia. W przypadku hydraulika teoretycznie możesz dać nieograniczonej długości przewód i nie powinno to stanowić różnicy ale... stanowi. Przewód hamulcowy jest teoretycznie niewrażliwy na wzrost ciśnienia tak samo jak i płyn hamulcowy jest teoretycznie mało ściśliwy ale jednak. Ja w swoim rowerze staram się, aby wszystkie linki, pancerze i przewody były możliwie jak najkrótsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Ale jak masz v-brake czy tarczówkę mechaniczną to nie masz dylematu czy linkę skracać czy nie bo jej długość jest zdeterminowana przez odległość klamki od hebla+dodatek niezbędny do ruchu kierownicą czy skoku zawieszenia. W przypadku hydraulika teoretycznie możesz dać nieograniczonej długości przewód i nie powinno to stanowić różnicy ale... stanowi. Przewód hamulcowy jest teoretycznie niewrażliwy na wzrost ciśnienia tak samo jak i płyn hamulcowy jest teoretycznie mało ściśliwy ale jednak. Ja w swoim rowerze staram się, aby wszystkie linki, pancerze i przewody były możliwie jak najkrótsze. Zanim coś napiszesz to sprawdź 2 razy 1. Linki są w pancerzach, więc też mogą mieć "nieograniczoną długość". 2. Mylisz "teoretycznie" z "praktycznie". Teoretycznie płyn ham. ma określoną ściśliwość, linka i przewody - rozciągliwość. Ale te wartości są tak minimalne, że w praktyce się je pomija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Też staram się mieć wszystkie linki/pancerze/przewody jak najkrótsze - zawsze to trudniej o coś zahaczyć. Jakbym miał do tylnego przewód 170cm (a wystarczy 122cm) to co mam zrobić z resztą - wiązać kokardki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Linki są w pancerzach, więc też mogą mieć "nieograniczoną długość" Oczywiście, że mogą. Weź więc linkę o długości 170cm w pełnym pancerzu i podłącz z jej pomocą przedni hamulec np Avid BB7. Następnie zrób to samo z XTR-em. A jak to już zrobisz to napisz o swoich wrażeniach. Chętnie posłucham. Zanim coś napiszesz to sprawdź 2 razy Oświeć mnie, co mam 2 razy sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 31 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Teoretycznie płyn ham. ma określoną ściśliwość, linka i przewody - rozciągliwość. Ale te wartości są tak minimalne, że w praktyce się je pomija.I o to właśnie mi chodzi. W obu przypadkach jest strata siły na rozciągnięcie lub kompresję medium, ale żeby to zauważyć to trzeba by mieć faktycznie spore długości pancerzy. Dużo bardziej będzie się liczyć sztywność klamki, sztywność ramy, jakość zacisków itp. Nie mówię, że w jakimś niemarkowym sprzęcie są tak dziadowskie pancerze i płyn, że będzie czuć tą różnicę na długości. W markowych nie powinno mieć to miejsca, zatem skracanie pancerzy to kwestia estetyczna i praktyczna (żeby się nie plątało i nie zaczepiało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.