Skocz do zawartości

[rower] moja pierwsza szosa. co wybrać?

darius85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Przymierzam się do kupna szosówki i mam problem z wyborem ponieważ będzie to pierwsza moja szosa. Proszę o pomoc w wyborze która szosa jest po prostu lepsza. Wszystkie są w jednakowych cenach.

2013_FUJI_Altamira-2_5-C.jpgFUJI ALTAMIRA 2.5 2013

2013_FUJI_GranFondo_2_1_C.jpgFUJI GRAN FONDO 2.1 2013 

specialized-tarmac-sport-13.jpgSpecialized Tarmac Sport Road Bike 2013

specialized-roubaix-sport-triple-13.jpgSpecialized Roubaix Sport Triple Road Bike - 2013

specialized-roubaix-sport-compact-13.jpgSpecialized Roubaix Sport Compact Road Bike - 2013

scott-cr1-comp-compact-13.jpgScott CR1 Comp Compact Road Bike - 2013

trek-madone-3.1-13.jpgTrek Madone 3.1 Compact Road Bike - 2013

trek-domane-4.0-13.jpgTrek Domane 4.0 Compact Road Bike - 2013

giant-defy-comp-2-13.jpgGiant Defy Composite 2 Compact Road Bike - 2013

Speca ROUBAIX SPORT COMPACT widzę można dostać za 7 199

lecz ja bym sie zastanowił nad Cannondale Synapse Carbon 105.widze,ze taka kwota około 8tyś hmm spec roubaix i ten cannondel sa wygodne  komfortowe,spec termac sztywny musisz sie na to nastawić.co do reszty sie nie wypowiem,bo nie miałem z nimi do czynienia.skad kolego jesteś?

cms_6878967_large.jpeg?469specialized-roubaix-sport-compact-13.jpg

Cannondale Synapse Carbon SM 5 105 C 2013                                                                  Specialized Roubaix Sport Compact Road Bike - 2013

Jestem z Rzeszowa. Piszerz że te dwa są komfortowe. Na jakim obecnie jeździsz?

Jest sporo tych rowerków, wybór jest naprawdę ciężki. Powiedzcie na co mam zwracać szczególną uwagę? W jeździe lepsza jest rama klasyczna czy slopingowa?

Testuje rowery speca i cannondale i te dwa modele są bardzo fajne.Sam na nowy sezon chce kupić szose własnie  tych dwóch modeli.A jak to ma być twoja pierwszś szosa morze dobrze by było mieś coś komfortowego?...chyba,ze lubisz twarde,sztywne rowey..mysle ,ze do 8 tyś mozna by myło lekko doinwestowac i miec tego speca   na 105.myśle ,ze udało by sie zmieścić w tych 8tys.jest giant tcr na 105 ,oczywiscie carbon z roku 2011 z nieco ponad 6tyś.

Trochę dziwna sytuacja dla mnie z tą wagą. Giant Defy 1 na aluminiowej ramie i karbonowym widelcu waży ok. 9kg. Kosztuje 4200zł. Ten Special czy Cannondale wyżej na full karbonie ważą 8 z hakiem? Kosztują pewnie pod 7-8tys. Nie wiem czy jest sens dla autora tematu, aby na swoją pierwszą szosę wydawać taką kasę. Może mu się to nie spodobać i co wtedy? Oczywiście może rower odsprzedać, ale jednak ja wolałbym wydać mniej tym bardziej, że byłby to pierwszy mój rower tego typu.

Czy znalazł ktoś ile waży Spec?

Znalazłem wagę Specialized Roubaix Compact 2013 jest to najtańsza wersja roubaix-a i wynosi 8.780kg. Pozostałe wersje Roubaix Sport Compact 2013 i Roubaix Elite Compact 2013 mają te same ramy i widelec różnią się jedynie osprzętem. Jaka będzie różnica wagi pomiędzy modelami jakieś 500g?

med_i0dbd9_img_6072.jpg

Rzeczywiście rowerki fajnie i wysokiej klasy sprzęt jak na tą cenę, wagowo też prezentują się się najlepiej na tle firm takich jak Giant, Trek, Scott, Specialized, Fuji, Cannondale. Jak jest natomiast z komfortem jazdy? Czy jeździliście na nich?

Niestety Cnyon jest wyprzedany Radon również, a Colnago ACE 2013 wogóle nie mogę znaleźć tej wersji u producenta na stronie.

175cm i 85kg

Przy tej wadze nie ma co się obawiać o wytrzymałość kół czy ramy. 

Ja również celował bym w Canyona czy Radon. W tej cenie ciężko znaleźć coś bardziej sensownego. Warto trochę poczekać, a za zaoszczędzone pieniądze, kupić buty, pedały, kask i inne niezbędne rzeczy. 

http://www.bike-discount.de/shop/k1848/a80184/spire-carbon-7-0-sl.html?mfid=52 - to oficjalny sklep Radon-a, ja ostatnio w nim kupowałem i nie było jakichkolwiek problemów z transakcją. 

Komfort jazdy w szosowce będzie zależał od geometrii, użytych materiałów a przede wszystkim szerokości opon. Trzeba poszukać takiej ramy gdzie wejdą opony 28x622. 

Przy tej wadze nie ma co się obawiać o wytrzymałość kół czy ramy. 

Ja również celował bym w Canyona czy Radon. W tej cenie ciężko znaleźć coś bardziej sensownego. Warto trochę poczekać, a za zaoszczędzone pieniądze, kupić buty, pedały, kask i inne niezbędne rzeczy. 

http://www.bike-discount.de/shop/k1848/a80184/spire-carbon-7-0-sl.html?mfid=52 - to oficjalny sklep Radon-a, ja ostatnio w nim kupowałem i nie było jakichkolwiek problemów z transakcją. 

Obecnie "not in stock". Jak to z kupnem przez internet z innego kraju gdy okaże się że są jakieś problemy i trzeba zwrócić do reklamacji. To może potrwać miesiącami.....

Obecnie "not in stock". Jak to z kupnem przez internet z innego kraju gdy okaże się że są jakieś problemy i trzeba zwrócić do reklamacji. To może potrwać miesiącami.....

Najlepiej wysłać e-mail do Radon-a i Canyon-a z pytaniem dostępność.

Jeśli chodzi o serwis, to wiem że Canyon ma swoje przedstawicielstwo tutaj w Szczecinie.

Komfort jazdy w szosowce będzie zależał od geometrii, użytych materiałów a przede wszystkim szerokości opon. Trzeba poszukać takiej ramy gdzie wejdą opony 28x622. 

Dla wysztkich szosówek Canyon-a maksymalny rozmiar opony to 25mm.

http://www.canyon.com/_en/suportcenter/article.html?suportcenter_categories_id=8&suportcenter_articles_id=173&page=1

EDIT: A może rower przełajowy. Masz trochę bardziej wyprostowaną pozycję niż w szosie, a wejdą Tobie opony nawet w rozmiarze 37x622m. 

http://www.bike4race.pl/product-pol-33-Rower-przelajowy-RIDLEY-X-FIRE-kolor-1202C-Shimano-105-.html

http://crossbikereview.com/bikes/reviews/ridley-x-fire - recenzja tego roweru. 

Na przełajowce jeździ się praktycznie jak na szosie, ale można wjechać spokojnie w teren który niedostępny jest dla szosy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...