Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony do lasu i na asfalt z maksymalnym ciśnieniem i minimalnym oporem toczenia

nofast

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam rower górski na oponach 26x2,15. Rowerem jeżdżę po ścieżkach leśnych (szuter, czasami większe kamienie) i asfalcie. Przeważnie jeździłem z ciśnieniem 2.5 Bar. Jednak ostatnio znajomy polecił mi wyższe ciśnienie (4 Bar) i zauważyłem, że jeździ mi się znacznie lżej. Dlatego szukam opony, którą można pompować powyżej 5-6 Bar (jak najwięcej), która nadaje się na powyższy teren i będzie miała jak najmniejsze opory toczenia. Teren suchy, płaski, bez błota, czasami tylko kamienie i korzenie.

Czy muszą to być opony do MTB czy trekkingowe wytrzymają?

Napisano

5-6 barów do lasu? Przecież to jest nie do przejechania :)

Mam amortyzator i siodełko silikonowe, na komforcie mi nie zależy, tylko na niskim oporze toczenia. Ważę 100kg :)

Napisano

Ale w lesie duże ciśnienie utrudnia jazdę. Opona zamiast dopasować się do podłożna, zacznie ci się odbijać od dołków i korzeni. Już nie mówić, że taka jazda daje ostro w kręgosłup.

99% ścieżki w lesie (tam gdzie jeżdżę) to ubity szuter, jest kilka odcinków 10 metrowych, gdzie ktoś wysypał kamienie. Pomijając te mankamenty o których piszesz, czy mógłbyś mi polecić jakiś konkretny model? Nigdy nie kupowałem opon rowerowych i jestem zaskoczony dostępnym wyborem.

Napisano

Mam amortyzator i siodełko silikonowe, na komforcie mi nie zależy, tylko na niskim oporze toczenia. Ważę 100kg :)

Ja też tyle ważę i w swoje saguaro ładuje 3,8 atmosfery i jest ok więc chyba trochę za dużo te 5-6 atmosfer

Napisano

5~6 barów, uff szkoda kręgodłupa ale jak chcesz to proszę:

Schwalbe hurricane, używam tego na asfalcie jak i polnych leśnych mocno ubitych drogach

Tył 4.2 przód 3.9 bara, możesz śmiało doładować do 5.

Hurricane-Performance.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...