Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na nowy czy naprawa starego

Leniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym prosić o radę co robić z moim obecnym napędem. Jeżdżę teraz raczej rekreacyjnie (las, ścieżki) po 100-150km tygodniowo więc szału nie ma i raczej w tym roku nie będę robił więcej kilometrów.

Mój obecny napęd wygląda tak:

-kaseta Shimano HG-CS40 x8      --- 4,5,8 zjechana a więc do wymiany

-przerzutka tył - stare deore M510 --- działa

-przerzutka przód - alivio  chyba M410 --- działa

-korba - alivio M410 (na kwadrat 42-32-22) --- zjechany blat 42T ...blat 32 prawdopodobnie też do wymiany

-suportBB-UN26 --- nowy

-klamkomanetki Acera ST-EF60  --- działają

Z tego co sobie wymyśliłem to mam dwie opcje, tańszą i droższą

• tańsza - to kupno nowego blatu 42T lub też 44T (tutaj nie wiem czy nie wymagana by była zmiana przerzutki przedniej ponieważ M410 ma tylko pojemność 20T). Jeśli do wymiany mam też 32 to pozostaje kupno nowej korby. Do tego nowa kaseta HG51 11-30+ łańcuch SRAM PC850. 
  • droższa - to kupno nowej korby Alivio M430 lub Deore M540/M590 + kaseta CS-HG50 + łańcuch CN-HG53 + jakieś klamkomanetki ST-M430 ... i pewnie do tego wymagana będzie nowa przerzutka na przód ... powiedzmy Deore FD-M590 3X9,

no właśnie...czy warto wybrać opcję droższą? Czy tak naprawdę odczuję różnicę po pierwsze z przejścia na kasetę 9 rzędową  z korbą 44T a po drugie ze zmiany klasy osprzętu na Deore? Sam już nie wiem co robić także proszę o poradę

Dziękuję

Napisano

Przy Twoim stylu jazdy przejście na napęd 9 -biegowy jest niepotrzebną stratą pieniędzy - nic na tym nie zyskasz (przy kasecie dojdzie Tobie tylko 1 dodatkowy bieg na konkretne podjazdy). Przy 8-biegowej kasecie HG-51 masz do wyboru również zakres 11-28. Kobę Alivio M430 lub Deore M540/M590  możesz oczywiście wymienić jak masz na to fundusze.

Czy zębatki przy korbie masz na pewno do wymiany? One często są w stanie przetrzymać 2-3 zestawy łańcuch/kaseta

Napisano

Czy zębatki przy korbie masz na pewno do wymiany?

Jak na razie jedna osoba odpowiedziała mi że tylko blat 42 do wymiany a druga że 42 i 32 do wymiany więc zdania są podzielone.

korba 1

korba 2

Kupię dzisiaj kasetę z łańcuchem i zobaczę co powie na to korba ... a jak nie będzie chciała gadać na blacie 32 z nową kasetą to kupie korbe Alivio lub Deore 540

Napisano

Ktoś nieźle próbował wprowadzić Ciebie w błąd zalecając wymianę zębatek w takim stanie.

nieważne kto i nieważne że na tym forum ;) ale kaseta z łańcuchem jest już zamówiona ... także myślę że wszystko będzie cacy

dziękuję za pomoc

Napisano

Oglądałem zdjęcie Twojej kasety i ona też jest w bardzo dobrym stanie.

To ciekawe co piszesz, bo ktoś tam mi napisał że 4,5 i 8 zjechana i nadaje się do wymiany ... z tyłu czasami coś mi strzeli, mocno "walnie" przy zmianie biegu - z przodu problemów nie mam przy zmianie i w trakcie jazdy.

Dowiedziałem się też przy okazji, że mam zamontowany kiepski łańcuch ... no ale tak jak już napisałem zakupiłem Alivio HG51 11-30+ łańc SRAM PC850

Napisano

Łańcuch miałeś faktycznie bardzo kiepski - UG są marne i ogólnie to są starocie pod system UG, a obecne kasety mają system HG.
Strzelanie może wynikać też z innych rzeczy - może przepuszczać bębenek, może łańcuch być źle skuty lub mieć krzywe ogniwo.

Napisano

Bembenek raczej odpada bo to samo było na starych kołach i starej ramie. Koła nowe mają 300km więc myślę że mogę go wykluczyć.

Łańcuch...jak najbardziej może być winowajcą no ale cóż...kupiłem już kasetę z łańcuchem to założę nowe bebechy :)

dziękuję

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...