Skocz do zawartości

[przednie]czy nie za lekkie dla mnie?

szakq

Rekomendowane odpowiedzi

Ważę 90km jezdze takie xc i maratony poweidzmy mam okazje kupic gotowe kółko przednie pod tarcze za dobre pieniadze ale zastanawiam sie czy nie za delikatne dla mnie bedzie

obrecz x317 CD

szprychy na 3 krzyze 32szt DT competiotion 2-1,8-2mm

nyple alu DT

piasta DT ONYX

cale kolo wazy 790gr bez zacisku wytrzyma podemna?

bedzie ujezdzane z avidem juicy 5 180mm

ponizej link do fotki

Wg mavica łaczne obciazenie maksymaone obraczy to dla x317 jest 90kg czyli łaczna masa rowerzysty z bagazem nieprzekraczala 90kg ( jest taka fajna tabelka z której to wyczytalem :razz: ). Nawet jezeli tak jest, moim zdaniem niepowinno byc problemu, bo koło bedzie z przodu gdzie jest amortyzator, a moim zdaniem podana jest wytrzymałośc obreczy na jazde w najgorszym miejscu czyli tylny sztywny widelec :wink:

nawet jeśli koło niewytrzymałoby a cena jest naprawde dobra moglbys sprzedac obrecz ( w koncu niejest zuzyta bo pod tarcze) i zaplesc ta która masz aktualnie. Chyaba ze nieprzypasuje długoś szprych.

Kombinuje tak bo moim zdaniem wartoby było wziąć dla piasty.

W kazdym razie jak mowisz cena atrakcyjna to moje zdanie jest : brać :razz:

Edit: Tak w sumie jak sobie mysle. W trakcie jazdy na przednie koło jest wywierany mniejszy nacisk. Ciezar ciała spoczywa głównie na tylnym kole a wyboje tłumi amorek :]

Ważę 90km jezdze takie xc i maratony poweidzmy mam okazje kupic gotowe kółko przednie pod tarcze za dobre pieniadze ale zastanawiam sie czy nie za delikatne dla mnie bedzie

obrecz x317 CD

szprychy na 3 krzyze 32szt DT competiotion 2-1,8-2mm

nyple alu DT

piasta DT ONYX

cale kolo wazy 790gr bez zacisku wytrzyma podemna?

bedzie ujezdzane z avidem juicy 5 180mm

Powinno wytrzymać bez problemu. Jeżdżę na bardzo podobnym kółku i nic się nie dzieje. Co prawda jestem 15kg lżejszy, ale koło jest jeszcze lżejsze. Różnica to Mavic X517 i jeszcze bardziej wycieniowane szprychy, piasta praktycznie taka sama. Koło jest sztywne, odkąd je kupiłem nie musiałem centrować, nie mam problemów z gięciem się koła przy hamowaniu itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...