Skocz do zawartości

[hamulce] Tektro V-brake vs shimano altus M395 hydrauliczne

Lupinl

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem jeżeli patrzeć pod względem osprzęt/cena to chyba romet będzie najodpowiedniejszy

Jednak radziłbym zastanowić się jeszcze nad tym kellysem:

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-QUARTZ-RED-2011-wysylka-gratis-/1060

Może się okazać że on będzie liderem pod względem Jakość/cena.

XCR , Full Alivio , nie klamkomanetki tylko manetki, no i przede wszystkim sprawdzona rama. Ogólnie moim zdaniem dobry sprzęt do rozbudowania choć nie koniecznie trzeba to robić.

Nie chyba tylko na pewno. Masz 10 dni na zwrot towaru zakupionego przez internet w sklepie. I w takim przypadku nie musisz się tłumaczyć dlaczego chcesz coś zwrócić. Pamiętaj, że kupując rower w taki sposób warto się dogadać odnośnie szczegółów wysyłki. Zastrzeż, że chcesz mieć rower złożony i wyregulowany. W innym przypadku sklep może np. ustawić kierownicę wzdłuż ramy, wkręcić pedały na odwrót niż powinny być. Takie rzeczy ułatwiają transport, ale będą dla ciebie pewną niedogodnością. Podejrzewam, że wolałbyś wyciągnąć go z samochodu kuriera i się po prostu przejechać, dlatego warto się skontaktować ze sklepem i porozmawiać.

Tutaj możesz sobie poczytać o samym sklepie na podstawie 2076 opini: http://www.skapiec.pl/site/sklep/4264

Raczej nie wyobrażam sobie by rower wysyłany do klienta miał zainstalowaną w pozycji do jazdy kierownicę. To samo dotyczy przedniego koła czy też - ostatecznie - pedałów. Pudło musiałoby mieć wtedy np 80 a nie 30 cm, musiałoby mieć też naście cm więcej wysokości.

Jak wysyłany jest do klienta sprzedany wysyłkowo rower można zobaczyć na stronie Rose Versand, firmy która jest jedną z najstarszych firm w rowerówce sprzedających bezpośrednio i firmą o bardzo dobrej opinii wśród klientów. Rower jest wyregulowany - ustawienie np przerzutek jest wiedzą "serwisową", ustawienie kierownicy we właściwej pozycji czy zapięcie koła już niekoniecznie. 

ak wysyłany jest do klienta sprzedany wysyłkowo rower można zobaczyć na stronie Rose Versand, firmy która jest jedną z najstarszych firm w rowerówce sprzedających bezpośrednio i firmą o bardzo dobrej opinii wśród klientów. Rower jest wyregulowany - ustawienie np przerzutek jest wiedzą "serwisową", ustawienie kierownicy we właściwej pozycji czy zapięcie koła już niekoniecznie. 

Rose wysyła z kierownicą ustawioną równolegle do ramy, by rower się zmieścił, przednie koło odpięte i umieszczone w kartonie. Kierę przykręca się we właściwej pozycji samemu, ale to dziecinnie proste. Założenie przedniego koła również.

A przy okazji - przygotowanie roweru do jazdy pozostawia często wiele do życzenia. Kupiłem kiedyś rower w Centrum Rowerowym Jabłonna, wysyłkowo - koła trzeba było scentrować i ustawić przerzutki. Trochę dużo zabawy jak dla początkującego i kpina z klienta (rowery wysyłamy wyregulowane - stało jak byk w opisie).

• 3 tygodnie później...

Mogą.

Chociaż ja kupowałem rower przez internet i po założeniu kierownicy, kół i pedałów wszystko było wyregulowane ideolo. Problem z przodem zaczął się jak zaciągnęło łańcuch i obróciło przerzutke na obejmie wokół rury. Z tyłem nie było problemu do wymiany całego napędu z 8 na 9 rzędów.

Jak Ci peknie rama, albo rower okaze sie niekompletny , albo nie zgodny z umową (coś bedzie krzywe, albo zły rozmiar przyślą),  to nie mają innego wyjścia jak uznać Twoje roszczenia. Na wiecej liczyć nie ma co, głównie zalezy to od producenta roweru a nie sklepu.  Standardem jest kilku letnia gwarancja na ramę i bardzo często nie uwzględniania. Giant nie uznaje zadnych roszczeń, z zasady, w Cube słyszałem , że komus wymieniali nawet piastę bo się zatarła na gwarancji, ale peknietej na supporcie ramy juz wymienic nie chcieli.   Nie jest to domena tego jednego sklepu, ale praktycznie wszystkich. Wyjątkami są nieliczne , zazwyczaj bardzo drogie i renomowane sklepy stacjonarne z serwisami, handlujące niemal wyłącznie topowymi markami. Tam standardem jest to, że gość oddaje swojego Superfly, S-Worksa, czy Cervelo R3 , 3-4 razy w roku na przeglad za kilka stow a czasem ponad kafla, i jak mu sie coś nagle wysypie albo peknie, to wymieniaja to bez zadnego ale, ale to są koszty utrzymania niezłego samochodu a nie średniej klasy roweu i taka "gwarancja" wliczana jest w cene usługi. 

Wiesz może jak jest z Rometem  ?  Bo Kross to słyszałem, że nie zawsze uwzględnia pękniecia ramy (z tego co piszą na forum) .  No bo moja decyzja właśnie się zatacza wokół tego Rometa http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-jolene-3.0-2011.html#fragment-2   i  Krossa level A2. No i pada pytanie gwarancji.

Z tego co pamientam, to wazysz tyle co nic, wiec jak nie bedziesz skakał tym rowerem z balkonu, to nie ma takiej mozliwosci, żeby ktoraś z tych ram pekła . Romet, ma bardzo dobry osprzet jak za tą cenę, wiec dla mnie sprawa jest dosyć oczywista. Level to fajna opcja do rozbudowy, bo ma bardziej nowoczesną i lzejszą rame. 

heh :D Ale ja i rozbudowa to chyba nie ten kierunek jeszcze :D  może kiedyś. Koniecznie muszę się przymierzyć, bo inaczej przez internet nie ma mowy :D Ale już niedługo po rozpoczęciu roku szkolnego będę się przymierzał aż w końcu kupię. Myślę, że dam znać. A i jeszcze jedno, w tym Romecie (mostek ?)  jest tak dziwnie podniesiony do góry. Ma to jakieś większe znaczenie  ? 

Bo Kross ma lepszą-bardziej wybajerowaną rame, ale osprzęt gorszy pod kazdym wzgledem. 

http://allegro.pl/rower-author-vision-16-po-przegladzie-krakow-i3499546563.html

Tu masz rower, który przy tym romecie czy krossie, to klasa mistrza świata. Po przegladzie, ścigancki amortyzator, na osprzecie, który jest synomimem jakości i trwałości .

jeszcze jeden, w którym nie ma nawet czego z czym porównywać, do nowych . 

http://allegro.pl/rower-gorski-rocky-mountain-vertex-30-kola-26-i3500887279.html

http://allegro.pl/aluminiowy-na-deore-z-nowym-rs-tora-u-turn-699zl-i3501965075.html

Za 700zł, rower, który spokojnie kasuje tego Rometa. 

ja bym brał tego Authora, i nawet sie nie zastanawiał nad nowym rowerem w tej cenie. Nowe rowery, za kwote, którą chcesz przeznaczyć są bardzo bardzo przecietne, do tego co mozesz dostać na allegro. 

Do Rometa Jolene 3.0 proponowałbym na wstępie dokupić mostek, kierownicę, sztycę - to jego największe wady. Na Twoim miejscu bez wahania wziąłbym Levela A2, sam teraz szukam roweru do około 1700 zł i się rozglądam. W sklepie widziałem tego Krossa i jest naprawdę ok. Jednak u mnie, wybór padnie chyba na Meridę Matts 40-d, ze względu na spory rabat w sklepie oraz hamulce tarczowe (które w każdej chwili będzie można zmienić na hydrauliczne). Z kupnem roweru używanego jest taki problem, że trzeba się trochę znać w tych sprawach, czyli dobrze ocenić stan roweru. Oczywiście odbiór osobisty (tylko i wyłącznie).

Romet jak najbardziej może być, po wymianie w/w części będziesz miał naprawdę dobry rower ;) Kross Level A2 też ok, jeszcze w tej cenie możesz poszukać meridy 40-v lub 40-d. Poczekaj jeszcze trochę, a na pewno będzie sporo rabatów w sklepach.

Moim zdaniem ten Autor to świetna propozycja, i długo na allegro wisiał nie bedzie. 1500zł jest wart bez mrugniecia okiem, mozesz sprobowac wytargowac darmowa przesyłke. Weź pod uwagę, że rower ma NOWE :linki kasete i łańcuch -widać po fotach, zapewne przesmarowane piasty i stery i podociagane szprychy, wyczyszczony widelec. Wiec mechanicznie ten rower JEST PROKTYCZNIE NOWY, bo ma nowy naped. Osprzet jest takiej klasy, że spokojnie mozesz tym rowerem probować sił na maratonach.  Zapewne jest w lepszym stanie jak tani rower wyjety z pudełka, który najczeście od razu nadaje sie na serwis :luźne szprychy, trzeszczace stery, niewyregulowane przerzutki, hample i chu.. wie jak nasmarowane piasty, powalone długosci pancerzy.  Samopoziomujace sie V-ki, to takie ktore same ustawiaja się równolegle do obręczy - klocek jest zamocowany na takie dwa przeguby, a nie śrubą do zacisku. Nie piszczą (teoretycznie), mocniej hamują i maja lepsza modulację.

I mała uwaga, rama w tym Authorze, to 17" a nie 16", gośc chyba sie zagapił jak wklepywał, czyli taki jak najmniejszy Level A2. Rower bedzie dla Ciebie zapewne przydługawy, bo ma mostek 120mm. Na Twoim miejscu, zmienił bym mostek na 90mm (jakiegoś zooma, groszowa sprawa, a tego Richa odłozył aż podrośniesz) i przesunął siodełko na max-a do przodu w jażmie sztycy, wedle uznania i powinno być git malina. 

Rzeczywiście ten autor robi ogromne wrażenie. No w swoim wieku to w maratonie nie wystartuję :D  Tak już w najbliższych dniach będę się decydował. Jak to jest z manetkami  ?  Deore XT to jest kciuk-wskazujący    czy same kciuki ?  Czy może jeszcze inaczej  ? 

Na upartego możesz wszystkimi palcami, nawet dwudziestym pierwszym :) A w praktyce starsze modele obsługiwało się: kciukiem dźwignię wrzutową i palcem wskazującym zrzutową, nowsze modele mają mechanizm dual release, który pozwala obsłużyć dźwignię zrzutową albo palcem wskazującym jak wcześniejsze modele albo kciukiem. 

Manetki Shimano, szczególnie wyższe modele, to bardzo dopracowane ergonomicznie komponenty.

System ten został wprowadzony ostatnio także do manetek alivio, żeby obsługiwać obie dźwignie kciukiem manetka musi mieć je pod kierownicą. Starsze modele dzieliły się na takie które miały obie dźwignie pod kierownicą (wyższe modele) i takie gdzie dźwignia zrzutowa, obsługiwana palcem wskazującym, była nad kierownicą, na manetce. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...