Skocz do zawartości

[Hydraulik] Szczęki same się zaciskają od temperatury?

shacker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem, ale nie wiem z czym. Otóż moje Avidy Juicy Three postanowiły się same zacisnąć. Pierwszy raz miałem taki przypadek gdy zostawiłem rower na godzinę na słońcu. Zastałem go z zaciśniętymi obydwoma hamulcami. Klamka hamulca jest luźna w dużym zakresie pracy, pod koniec da się troszeczkę docisnąć by zacisnąć na amen. Kręcenie kołem na siłę dużo nie poprawia - dalej zaciśnięte. Za pierwszym razem odpoczynek w cieniu i przeszło. Oddałem rower do serwisu, ale stwierdzili że takiego przypadku jeszcze nie było i pierwszy raz o tym słyszą. Zrobili co mogli - odpowietrzenie, wymiana płynu. To w poprzednim sezonie.

Ostatnio w sobotę jeździłem wszystko było ok. Dziś wyciągam rower, gorąco (50 stopni na słońcu, termometry pękają), jadę i myślę ale kiepski jestem ledwo kręcę. A tu niestety hamulce znów zaciśnięte i same nie odpuszczają, klamki luźno. Powtórka.

Rower używany sporadycznie, kiedyś często. Hamulce zaciskają się oba - przód i tył.

Jakieś pomysły co to? Gdzie to można naprawić (Warszawa)? Czy od razu hamulce do śmieci?

no nie powiem ciekawy przypadek :D napisz nam wszystkim czy jesteś w stanie stwierdzić czy są oryginalne przewody, jakim DOT'em zalewają hamulce w serwisie

Hamulce z przewodami są oryginale firmowe z rowerem (Unibike Flite 2008) i przed wystąpieniem pierwszy raz problemu nic w nich nie było robione poza wymianą klocków. Jeśli chodzi o płyn to nie wiem niestety, tzn. nie podejrzewam by wlali coś innego niż być powinno. Jak pisałem serwis był na zasadzie "może pomoże ale nie znamy rozwiązania". Nie pomogło.

W ogóle pierwszy pierwszy objaw pojawił się sporo wcześniej w postaci luzu na klamce, podczas wyjazdu na Węgry (znów upał). Hamulce działały ok, natomiast klamka dostała sporego luzu, po prostu końcówka sobie lata z niczym nie połączona. Dopiero wciskając zaczyna się opór np. od połowy zakresu. Po puszczeniu klamki mechanizm jakby zostaje (nie wraca), klamka nic nie ciągnie, tylko zostaje luźna już w dużym zakresie. Z czasem rower odstoi i luz się zmniejsza, choć zawsze końcówka klamki przynajmniej te 0,5 cm lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...