shacker Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, Mam problem, ale nie wiem z czym. Otóż moje Avidy Juicy Three postanowiły się same zacisnąć. Pierwszy raz miałem taki przypadek gdy zostawiłem rower na godzinę na słońcu. Zastałem go z zaciśniętymi obydwoma hamulcami. Klamka hamulca jest luźna w dużym zakresie pracy, pod koniec da się troszeczkę docisnąć by zacisnąć na amen. Kręcenie kołem na siłę dużo nie poprawia - dalej zaciśnięte. Za pierwszym razem odpoczynek w cieniu i przeszło. Oddałem rower do serwisu, ale stwierdzili że takiego przypadku jeszcze nie było i pierwszy raz o tym słyszą. Zrobili co mogli - odpowietrzenie, wymiana płynu. To w poprzednim sezonie. Ostatnio w sobotę jeździłem wszystko było ok. Dziś wyciągam rower, gorąco (50 stopni na słońcu, termometry pękają), jadę i myślę ale kiepski jestem ledwo kręcę. A tu niestety hamulce znów zaciśnięte i same nie odpuszczają, klamki luźno. Powtórka. Rower używany sporadycznie, kiedyś często. Hamulce zaciskają się oba - przód i tył. Jakieś pomysły co to? Gdzie to można naprawić (Warszawa)? Czy od razu hamulce do śmieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bender999 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 no nie powiem ciekawy przypadek napisz nam wszystkim czy jesteś w stanie stwierdzić czy są oryginalne przewody, jakim DOT'em zalewają hamulce w serwisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Może za dużo płynu w układzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shacker Napisano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 no nie powiem ciekawy przypadek napisz nam wszystkim czy jesteś w stanie stwierdzić czy są oryginalne przewody, jakim DOT'em zalewają hamulce w serwisie Hamulce z przewodami są oryginale firmowe z rowerem (Unibike Flite 2008) i przed wystąpieniem pierwszy raz problemu nic w nich nie było robione poza wymianą klocków. Jeśli chodzi o płyn to nie wiem niestety, tzn. nie podejrzewam by wlali coś innego niż być powinno. Jak pisałem serwis był na zasadzie "może pomoże ale nie znamy rozwiązania". Nie pomogło. W ogóle pierwszy pierwszy objaw pojawił się sporo wcześniej w postaci luzu na klamce, podczas wyjazdu na Węgry (znów upał). Hamulce działały ok, natomiast klamka dostała sporego luzu, po prostu końcówka sobie lata z niczym nie połączona. Dopiero wciskając zaczyna się opór np. od połowy zakresu. Po puszczeniu klamki mechanizm jakby zostaje (nie wraca), klamka nic nie ciągnie, tylko zostaje luźna już w dużym zakresie. Z czasem rower odstoi i luz się zmniejsza, choć zawsze końcówka klamki przynajmniej te 0,5 cm lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Było http://www.forumrowerowe.org/topic/139948-hamulce-hydrauliczne-blokowanie-ko%C5%82a-przez-hamulce-w-gor%C4%85ce-dni/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Najprawdopodobniej zużyte membrany w klamce. Przyglądnij sie dekielkom czy nie cieknie. W każdym bądź razie jeżeli to to to koszt naprawy 50zł za hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.