Skocz do zawartości

[spodenki, buty, koszulka] Początkujący

mamrower

Rekomendowane odpowiedzi

@EDIT:

Zróbcie cytuj albo coś, bo tylko połowa tekstu jest widoczna! Ciekawy bajer...

Witam,

rozglądam się po forum i staram się złożyć jakiś sprytny komplecik na rower.

Możecie mi powiedzieć, czy mój wybór ma sens?

Jeżdżę ok. 10 km każdego dnia i do 40 km w weekendy, szosa i drogi polne, rower Merida Crossway 100-D czy coś w ten deseń.

Spodnie: Berkner Ryan - http://www.hike.pl/meskie-szorty-rowerowe-berkner-ryan-czarne.html 

Buty: Shimano SH-R088 - http://www.ceneo.pl/22412933

Koszulka: Ma ona jakieś większe znaczenie? Lubię luźne, możecie zaproponować coś do 80 zł?

A później jak z rozmiarami... Jestem raczej małym człowieczkiem (177 cm wzrostu, 62 kg wagi), wystarczy dobrać po tabelkach na www czy radzicie przymierzyć?

Z góry dzięki za pomoc.

Podane przez Ciebie spodnie mogą być, są dobrze "dopasowane", z typowych szortów polecam Endura Hummvee - cenowo porównywalne, wypinana wkładka, wysoka jakość.

Zawsze lepiej mieć możliwość wpięcia wkładki, zwłaszcza, że "początkującym" nie jest się wieczność, a taki budżet pozwala już dobrać coś na dłuższy okres.

Same buty SPD nie wystarczą, przydałyby się jeszcze pedały ;) Polecany zestaw to pedały PD-M540 i buty Shimano SPD M088/M087.

Koszulki ze specjalnego materiału, lepiej "oddycha". Domyślam się, że przy takich dystansach nie potrzebujesz kieszonki, wskażę więc koszulkę firmy 4F - TSMF102.

I nie ma za co, żaden problem coś doradzić, kiedy jest się w temacie obeznanym!

Pozdrawiam!

Serio potrzebujesz rowerowych spodenek na codzienne przejażdżki po 10 km? Ja mam zwyczaj prania spodenek z wkładką po każdej jeździe także po półgodzinnej każdego dnia nie miałbym cierpliwości. Wystarczy w miarę wygodne siodełko żeby robić takie dystanse. Około 50 km też można zrobić spokojnie bez wkładki, zwłaszcza jak się ma wygodne turystyczne siodełko. Także może warto podejść do problemu z tej strony. Jeśli nie to nie pchał bym się w spodenki za 200 i więcej złotych, no ale jak Cię stać to w sumie nie ma przeciwwskazań :)

Szkoda że nie ma zdjęć tej wkładki w podlinkowanych spodenkach, bo to ważne. W jakieś tańsze bym się nie pchał, dla nie podstawową jest taki Coolmax z Rogelli (HPO2) http://guardo.pl/uploads/images/HPO2.jpg

Koszulka - można spróbować by np. Lidla chociaż już po akcji jest, jeśli wpasujesz się w ich dziwną rozmiarówkę to koszulki są całkiem dobre a do tego tanie. 

Pedały - sam dopiero myślę nad zakupem ale szkoda przepłacać za 540-tki jak jeździsz tak mało. 520 wystarczą spokojnie na parę sezonów. Buty - to już kwestia indywidualna, trzeba po prostu pomierzyć tak żeby pasowały, jest sporo tematów na forum do przejrzenia. 

Wczoraj zwiedziłem cały Poznań - mój błąd, że jeździłem po dużych centrach, a nie prosto do sklepu rowerowego. 3h z życia i kupiłem tylko koszulki.

Wybrałem cztery - 2x Athli-Tech, 1x Reebook i 1x Adidas (niestety nie mogę znaleźć ich odpowiedników w sieci). Teraz będę mógł oceniać ;) Co niefajne, rozmiary od S do XL, ceny od 30 do 90 zł a różnić nie widać.

Ale dobrze po 2h przymierzania zczaiłem, że one to mają tak przylegać do ciała? ;]

Mówisz, że pielucha niepotrzebna... Wczoraj w sumie też kupiłem zwykłe krótkie spodnie, swoją drogą nic tańsze, więc może ich będę używał. Chociaż z siodełkiem słabo, mam raczej sportowe (Cross Sport), bez wprawy zaczynam tyłek czuć po ok. 30 km. Ale okej, na razie dam sobie spokój.

Z pedałów wezmę te 540, o dwie dychy nie chodzi. Lepiej kupić raz, a dobrze.

Gorzej z butami. Przymierzenie masakra - znalazłem 2 pary Shimano zwiedzając Poznań (M1, Decathlon, Factory Luboń, Malta - tu było najlepiej), tragedia. 

Próbować przez sieć zamówić w ciemno rozmiar czy nie ma sensu? Niby i modle i rozmiar musi pasować, ale znowu dać parę dych na paliwo i obejrzeć puste półki to słaby biznes.

Podpowiecie, gdzie w Poznaniu lub południowo-wschodniej okolicy je znajdę?

A może olać te SPD, znajdę dedykowane na rower buty sportowe? Porządne, nie jakiś pic na wodę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...