Skocz do zawartości

[adapter] PM 160 na PM 180

pawlaczyskis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam do Was prośbę. Chcę samodzielnie wykonać adapter z 160tki na 180tkę z przodu. Mam zarówno zacisk jak i montaż w standardzie PM. Chcę wykonać adapter z prostych dystansów wykonanych z rurki alu. Problem - na zdjęciu poniżej przedstawiam taki gotowy adapter. Chciał bym się dowiedzieć po pierwsze jakie wymiary mają punkty odsuwające zacisk od widelca i druga sprawa to dla czego odległości na górze i na dole nie są równe? Przecież na zdrowy rozsądek powinny być jednakowe...

54881.jpg

Mam nadzieję, że nie pozostawicie mojego problemu bez odpowiedzi ;) Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

• 3 miesiące temu...

domowej roboty adapter PM160-PM180 na przód może wyglądać tak:
1. góra: 2x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 2x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 15mm
2. dół: 1x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 1x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 9mm

Z racji tego, że nie mamy tu do czynienia z równoległymi płaszczyznami, należy zastosować po drugiej stronie zacisku po jednym zestawie: mała podkładka kątowa żeńska z v-ki + podkładka kątowa męska). Długość śrub dobieramy w zależności od dostępności materiałów :)

Przypominam również, że tak naprawdę w adapterach nie chodzi o odsadzenie zacisku analogicznie do wielkości tarczy, a również o utrzymanie odpowiedniej sztywności między dociskami. Dlatego żadna domoróbka nie da tyle pewności i spokoju ducha co gotowy adapter.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...