pawlaczyskis Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam. Mam do Was prośbę. Chcę samodzielnie wykonać adapter z 160tki na 180tkę z przodu. Mam zarówno zacisk jak i montaż w standardzie PM. Chcę wykonać adapter z prostych dystansów wykonanych z rurki alu. Problem - na zdjęciu poniżej przedstawiam taki gotowy adapter. Chciał bym się dowiedzieć po pierwsze jakie wymiary mają punkty odsuwające zacisk od widelca i druga sprawa to dla czego odległości na górze i na dole nie są równe? Przecież na zdrowy rozsądek powinny być jednakowe...Mam nadzieję, że nie pozostawicie mojego problemu bez odpowiedzi Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 TAK TO MNIEJ WIECEJ WYGLADA http://www.ebay.co.uk/itm/A2Z-Disc-Brake-Adaptor-Bracket-Bolts-160mm-to-180mm-Post-to-Post-Mount-MTB-Bike-/230929771435 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlaczyskis Napisano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No ok wiem Jestem sobie w stanie wyobrazić Ale nadal pozostają najważniejsze pytania bez odpowiedzi...Głównie chodzi mi o wymiary:Zerknie ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtsX Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 2i regulaminu 15mm u góry 9mm na dole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlaczyskis Napisano 29 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 2i regulaminu Rewelacja! Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jak ktoś by mi wyjaśnił powód, dla którego wymiary są różne to już by była rewelacja. Bo rysuję to sobie i za nic w świecie nie mogę zrozumieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtsX Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 2i regulaminu I tak wymiary nie są równe bo ten kwadracik co jest u gory jest scięty z prawej strony. to samo tyczy sie dolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
machinehead Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 domowej roboty adapter PM160-PM180 na przód może wyglądać tak:1. góra: 2x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 2x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 15mm2. dół: 1x podkładka kątowa żeńska, duża z trzpienia klocka v-brake + 1x podkładka kątowa męska również z trzpienia klocka v-brake = ok. 9mm Z racji tego, że nie mamy tu do czynienia z równoległymi płaszczyznami, należy zastosować po drugiej stronie zacisku po jednym zestawie: mała podkładka kątowa żeńska z v-ki + podkładka kątowa męska). Długość śrub dobieramy w zależności od dostępności materiałów Przypominam również, że tak naprawdę w adapterach nie chodzi o odsadzenie zacisku analogicznie do wielkości tarczy, a również o utrzymanie odpowiedniej sztywności między dociskami. Dlatego żadna domoróbka nie da tyle pewności i spokoju ducha co gotowy adapter. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.