szakq Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Witam mam takie pytanko czy ktos wie moze albo zna link do wyjasnienia w jaki sposob robi sie korby hollowtech tj puste w srodku?czyzby byly klejone lub zgrzewane z dwoch polowek?(ja tam nie widze laczenia )a moze jest mala dziurka od strony gdzie nachodza na os i tamtedy male krasnale wydobywaja aluminium ze srodka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 formują pustkę na kształt korby a potem świstak zawija je w sreberko też jestem ciekawy - mam takie korby (LX) i nie dopatrzyłem się łączenia ?.... ... poszperam na stronie shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Znajac zycie to opantentowane jest i siedzi w sejfie jak to robią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Prosta sprawa to nie jest, bo nikt inny tego nie robi. Miejsca łączenia może nie być widać także w nastepstwie późniejszej obróbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 i pewnie tak jest ze nie widac:) korby coda o ile sie nie myle sa jakos klejone/zgrzewane z dwóch części... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Hmm....ciekawa sprawa, ale chyba faktycznie nie ma innej możliwości niż łączenie dwóch odlanych części. Póżniej widać poddawane są jakimś obróbką cieplnym i szlifierskim dzieki czemu nic nie widać. No chyba że ktoś wtajemniczony w tą technologie zagląda tu i zdradzi to i owo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Weź lewe ramie korby do ręki. odwróć "tyłem" w kierunku twarzy. Widzisz taką świecącą naklejkę ? Tak ? to ją odklej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pac1man Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Weź lewe ramie korby do ręki. odwróć "tyłem" w kierunku twarzy. Widzisz taką świecącą naklejkę ? Tak ? to ją odklej HOLLOWTECH - HOLO hologramik TECH -technologia .krótko technologia zaklejania miejsca zgrzewu hologramem a tak na powazniej piszac sa inne metody wykonywania takich rzeczy .np za pomoca hydroformowania lub pneumofomowania. polega to na tym ze caly czas podczas wystygania stopu podaje sie pod bardzo wysokim cisnieniem powietrze w srodek takiego elementu .Np ta technologia jest bardzo rozpowszechniona przy produkcji plastikowych elementów takich jak np rynny na scianach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Exar Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Nie bardzo rozumiem...jak można podawać powietrze pod ciśnieniem w środek stopu? Przecież tam właśnie nie ma powietrza. Te ramiona mają próżnie w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 A może korby są odlewane z formy. Do której wkładają materiał czyli aluminium wysysają powietrze następnie podgrzewają formę do takiej temperatury żeby zamknięte w środku aluminium przybrało postać płynną. Po czym formę tę poddają ruchowi obrotowemu żeby rozgrzane płynne aluminium rozlało się po ściankach formy w trakcie korba zostaje schodzona następnie wyjęta. Dzięki takie metodzie mamy jednolity odlany kawałek aluminium pusty w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 tylko ze te korby niby nie są odlewane:/ Zresztą kto ich tam wie:) Wazne ze są dobre:) maly OT. Moze ktos wie na ile % zdam jutro ustny polski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 a wg mnie wszystkiemu jest winna konkurencja - SRAM kradnie material i wykorzystuje go u siebie a tak na serio to nie wiem. ale skoro mowicie ze nie ma widocznych laczen. Ale z drugiej strony mzoe da sie nalozyc na wartswe z laczeniami jakas zewnetrzna warstwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.