Skocz do zawartości

[Koła] Shimano XT WH-M775 Duże luzy na piaście

uczaj25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam koła Shimano XT WH-M775 ,w tylnym kiedy chwytam za koło i poruszam w lewo i prawo to koło ma masakryczne luzy i chodzi w lewo i w prawo sądzę że coś z piastą , czy ta dolegliwość ma  związek z łożyskami ,dodam że jescze od nowości nie miały serwisu .

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam postanowiłem spróbować sam zrobić serwis ,a więc mam parę pytań

1 Żeby przesmarować łożyska muszę kupić jakiś specjalistyczny smar

2 Jeśli będę miał rozsypane kulki to ich rozmiar jest standardowy czy jakiś specjalny

3 Jakie elementy trzeba przesmarować oprócz łożysk

4 Jak zniwelować luzy na konusach

Manual http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore-XT/SI_3CZ0A_002/pol_270485_SI_3CZ0A_002_v1_m56577569830696651.pdf

Napisano

Na wszelkich filmikach widzę że ludzie wkładają same kulki bez wianków .W manualu na schemacie jest pokazany wianek ,muszę się tego trzymać czy jest też możliwość włożenia samych kulek .Czy może lepiej nic nie wymyślać

Napisano

najpierw rozbierz piaste, a potem sie zastanawiaj co dalej

kulki raczej sie nie posypaly, bo ciezko to zajechac w tym modelu

po wyczyszczeniu , przesmarowaniu i poprawnym skreceniu powinno byc ok

chyba ze w srodku ujrzysz cos dramatycznego 

Napisano

Po stronie od tarczy po rozkreceniu był wianek a po stronie bębenka były same kulki bez wianka. Zdziwiłem się lekko czemu po oby dwu stronach nie było wianków

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Napisano

Nie mam pojęcia co trzeba zrobić aby w tej klasy piastach powstały takie luzy. W normalnej eksploatacji jest to prawie nie wykonalne.

1. Zwykły smar do łożysk tocznych

2. Kulki muszą być identyczne ale tylko w przypadku dokupienia do tych starych. Jeśli natomiast chciałbyś wymienić wszystkie to     minimalne różnice w ich średnicy nie będą złe. Istotniejsze i bardziej problemowe są bieżnie na konusach i ich stan.

3. Tylko wystarczy przesmarować same kulki

4. Trudno to wytłumaczyć ale jest masa zdjęć i filmików.

Sprawdz też czy aby nie walnął Ci bębenek bo to też może być przyczyną luzu.

Tam po obu stronach powinny być kulki w wianku ale to z przodu. Tył faktycznie od bębenka ma kulki w ilości i ile się nie mylę 13 sztuk.

Napisano

To normalka w piastach Shimano. Być może od strony bębenka jest większe obciążenie dlatego są dodatkowe kulki zamiast koszyka. Tak jak napisał jasskulainen, sprawdź najpierw czy na kulkach i konusach są ślady zużycia. Jeśli nie jeździłeś długo z tymi luzami to powinno wystarczyć wyczyszczenie wszystkiego i porządne skręcenie.

Napisano

Większość piast nie ma wianka ale piasty XT i XTR z grubą osią go mają więc jeśli w kołach uczaja25 jest wianek z jednej strony a z drugiej go nie ma to jest to normalne O.o

Napisano

Potwierdzam po stronie tarczy wianek po stronie bębenka same kulki, koła od nowości nie serwisowałem, bo nie miałem żadnych problemów, a koła mam od 2009 roku. Po rozkręceniu kulki są dobre, choć miały mało smaru, przyczyną luzu było poluzowany konus, mogłem go tylko bardziej dokręcić i mógł bym jeździć, ale postanowiłem wszystko przeczyścić i nasmarować. Dodam fotki bierzni i wianka.

Dzisiaj rozebrałem wszystko jutro brat przyniesie smar i nafte to przemyje wszystko i skręce i dam znać.

Dołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Witam wczoraj nasmarowałem i skręciłem ale po włożeniu tarczy centerlock i przykręceniu jej ośka się nie obraca ,bez tarczy się obraca.Gdzieś coś za mocno skręciłem ,może jakieś rady

Napisano

Nie włożyłeś czasem odwrotnie osi? Konus od strony bębenka ma dodatkowy kołnierz i nakrętka tarczy może z nim kolidować. Jeśli nie to to sprawdź czy uszczelka os strony tarczy jest prosta i czy równo siedzi w gnieździe. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, rozkręcałem takie piasty wiele razy i nie miałem takiego problemu.

Napisano

Żeby poprawnie skręcić piasty z konusami/kulkami trzeba mieć specjalny klucz płaski o cienkim profilu (jego grubość nie przekracza 2 mm). Wyprofilowane miejsce na konusie nie daje możliwości wejścia w nie normalnym kluczem płaskim. Można do tego celu zaadaptować zwykły klucz płaski, po jego zeszlifowaniu do odpowiedniej grubości. 

Ponieważ bebechy nie są poprawnie wyregulowane najprawdopodobniej dociskasz któryś element na osi nakrętką od tarczy.

Napisano

Wygląda na niedociśniętą uszczelkę, tzw kapę. Jest to chyba jedyna rzecz, która może stykać się z tą nakrętką. Może coś poknociłeś z wkładaniem ich. 

EDIT: 
zdecydowanie źle zamontowane uszczelki, kapa nie powinna się kręcić, a u ciebie się obraca. Powinna być osadzona niezależnie od konusa, na nią nachodzi uszczelnienie z konusa

Napisano

Na schemacie jest wianek potem uszczelka konus. Czyli co odwrotnie włożyłem uszczelkę

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...