Skocz do zawartości

[Tour de Pologne] przemyślenia dot. imprezy

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, ze wszystkich tourow jakie ogladalem w tym roku, ten etap byl estetyczno-wizualnie najpaskudniejszy.

Do tego Polska reklama stoi. Czy w tym kraju ludziom nie chce sie zygac na widok tego reklamowego nachalstwa?

I nie mam tu na mysli balonow, tak ogolnie. Ale i te balony sa wlasnie odzwierciedleniem tej chorej tendencji, do reklamowania sie tam gdzie tylko to jest mozliwe, czyli w polskim wydaniu, wszedzie.

Tak zdupczonego przez niechlujne, dzikie i kompletnie nieestetyczne reklamy krajobrazu, to ze swieca szukac.

Dzisiaj powinno byc duzo lepiej. Ale gdziekolwiek by ten etap nie byl i tak bedzie ladniejszy od przejazdu przez Katowice :)

Dzisiaj estetycnie wiele lepiej nie będzie, akurat dojazdowe drogi do Zakopanego przodują w rankingach ilości przydrożnych reklam.

Tylko stolica i Kraków może z Zakopanem konkurować.

Za małe te podjazdy dziś, żeby coś się wydarzyło...może jutro ktoś spuchnie.

Od zameczków, win, restauracji czy innych atrakcji turystycznych są inne programy, jak również mnóstwo książek, które traktuja temat o wiele bardziej rzetelnie i wiarygodnie niż ten ekspercki duet z ES.

Ten wyścig to marketing, bo inaczej tego nie da się nazwać.

niestety wszystko kręci się w okół kasy.

Ech Panowie, w jakim świecie Wy żyjecie? Nie wiem, ale raczej nie w realnym ;)

Langowi na organizację TdP nikt z budżetu kasy nie daje. Stąd musi ją sam zorganizować, co ma swoje konsekwencje jw.

Jeżeli komentatorzy opowiadają o walorach turystycznych regionu to dlatego, że gmina dorzuciła się do kosztów organizacji etapu i musi coś z tego mieć.

Jeżeli tour idzie tą a nie inną trasą to dlatego, że te a nie inne gminy chciały się dorzucić do etapów, a inne nie.

Jeżeli sponsor wrzuca kasę do budżetu TdP to oczekuje, że wydatek mu się zwróci. Dlatego stoją i są pokazywane balony itp. konstrukcje.

To Was dziwi? Jeśli tak, to ja czegoś nie rozumiem. Żyjecie w jakimś idealnym, nie istniejącym świecie? ;)

TdP to komercyjna impreza robiona przez firmę, która musi na to zdobyć pieniądze i jeszcze zarobić (do czego mają pełne prawo).

Zgodzę się natomiast z tym, że banerom i reklamom przy trasie brakuje pomysłowości i rozkładanie prześcieradeł na łąkach to tak prymitywny chwyt, że aż zęby bolą. Mogliby się bardziej wysilić. Podobnie TVP, w której jakoś realizacji transmisji i poziom komentatorów jest po prostu nędzny.

A które to gminy nie chciały dołożyć się do imprezy?? Bo jak na razie górskie etapy obsługują w porywach chyba tylko dwie. Myślę, że nie jedna wyłożyła by kilka tys za możliwość przejechania przez jej teren. Co to ma wspólnego życiem w odrealnionym świecie to nie wiem. Jeśli już to chodzi o to żeby się nachapać kasy a to już jest nie w porządku wobec kibiców bez których ta impreza nie miała by takiej popularności. Jest to zorganizowana i starannie przemyślana operacja olewania naszych gór. Kiedyś non stop był Orlinek potem się przenieśli i Lang zapowiadał imprezę rotacyjną od Bieszczad przez Beskidy po Karkonosze. Potem mu zaczęły przeszkadzać drogi, że niby zła jakość. Teraz kolejna śpiewka o słabnącym blasku imprezy bo nie ma Alpejskich podjazdów. Kto tu jest kłamcą i kombinatorem to proszę sobie dopowiedzieć.

Ale to chyba nie jest odkrycie ostatnich dni, ze w Polsce nie ma takich podjazdow, z prostej przyczyny, tu nie ma takich gor!

Skad taki dziki ped na kopiowanie alpejsko-pirenejskich etapow?

Czemu nie pokazac, co ten kraj ma najlepsze? A tu ciul, przez dwa dni, niemalze 30% trwania wyscigu, promujemy dolomity  :down:

Na Czeska L nie ma co narzekac, chlopaki z TdF, zweszywszy psim swedem zarabisty pomysl zaczynania turow poza granicami, postanowili rozegrac przyszloroczne, pierwsze 3 etapy TdF w UK  :thumbsup:

Za kilkadziesiat lat, jak TdF bedzie w calosci rozgrywany na terenie Mongolii i Chin, wszyscy beda pamietali, ze prekursorem tej tendencji byl pan Czesiu  :002:

To Was dziwi? Jeśli tak, to ja czegoś nie rozumiem. Żyjecie w jakimś idealnym, nie istniejącym świecie?

Nie idealnym, ale Polska reklamami stoi, i taki jest fakt - wystarczy wyjechać do już np. Czech i jest tego o wiele wiele mniej. A co do transmisji TVP - żenada podobnie jak mecze, komentarz woła o pomstę do nieba.  

Co Wam z tym komentarzem nie odpowiada ?

Mnie tam leży wszystko, informacje są podawane na bieżąco, wszystko wiem co się dzieje na etapie.

Zresztą wczorajszy był świetny, porywający etap.

A Saxo Tinkoff Team powinien dostać taką burę od swojego dyrektora, że na dzisiejszym etapie powinni ukręcić korby aby Majka odzyskał koszulkę.

LENIE.

• Mod Team

Co Wam z tym komentarzem nie odpowiada ? Mnie tam leży wszystko, informacje są podawane na bieżąco, wszystko wiem co się dzieje na etapie.

Na dwóch pierwszych, włoskich etapach nie było Krzysztofa Wyrzykowskiego i komentarz był po prostu tragiczny. Poprawa jest zauważalna.

Równierz o różnicach czasowych, składach ucieczek i pozostałym dystansie do mety nie podawano żadnych informacji. Na polskich etapach już to poprawiono. Po fale krytyki jaka na nich (TVP) spłynęła, Czesiu Lang musiał im zrobić niezła burę. ;)

• Mod Team

Znowu zaczynasz? Skąd u Ciebie ten bezpodstawny hejting? Napisz kilka dobrych książek o tematyce sportowej, popracuj dla L'Equipe kilkanaście lat, a potem zacznij krytykować lub pokarz wszystkim, że potrafisz lepiej. Nie podoba się, to wyłączaj głos i oglądaj bez komentarza.
A co do ich marudnego komentowania, to proszę bardzo:

Myślę, że nie jedna wyłożyła by kilka tys za możliwość przejechania przez jej teren.

:teehee::laugh::woot: Za klika tysięcy PLNów to można raczej dofinansować maraton MTB albo inną lokalną imprezę.

Takie kwoty dostają też np. lokalne kluby rowerowe amatorów działające przy gminach.

Choć nie mam oficjalnie potwierdzonych informacji, to wiem, że w grę wchodzą raczej kwoty kilkudziesięciu tysięcy PLNów, a nawet 100 tysięcy PLN niż kilka (analogia do budżetów Skandii Maraton, gdzie w porównaniu TdP jest na pewno droższy). Mam wrażenie, że naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, ile kosztuje zorganizowanie takiej imprezy, logistyka, noclegi, wyżywienie, wynagrodzenia. Policzcie sobie ile kosztuje chociażby godzina lotu helikoptera :D

Ponawiam pytanie o stopień świadomości biznesowej osób wypowiadających się tutaj?

Na Czeska L nie ma co narzekac, chlopaki z TdF, zweszywszy psim swedem zarabisty pomysl zaczynania turow poza granicami, postanowili rozegrac przyszloroczne, pierwsze 3 etapy TdF w UK

Moi drodzy zatroskani o krajowe etapy... czy ktoś mi powie, gdzie obecnie jest organizowany rajd Paryż - Dakar?

• Mod Team

czy ktoś mi powie, gdzie obecnie jest organizowany rajd Paryż - Dakar?

Nigdzie. Nie istnieje taki rajd.

W temacie- cały ten temat stał się kolejnym wątkiem do wylewania żali na wszystkich i wszystko. Krytykujemy wyścig, komentatorów, organizatora, realizację, trasę... przecież nikt nie powie,że mamy całkiem niezły wyścig na całkiem niezłym poziomie. Bo po co? Lepiej skrytykować komentatorów ( wszak każdy z nas zrobiłby to lepiej), Pana Langa ( każdy nas taki wyścig to w dwa dni zorganizuje i znajdzie lepsze trasy) i etapy w Dolomitach ( bo tak...).

Oczywiście są niedociągnięcia - realizacja telewizyjna pozostawia wiele do życzenia, ale porównanie z realizacją TdF czy Giro to kiepski pomysł.

A propos- ten temat zostanie zamknięty po wyścigu.

Co do tych dwóch panów komentatorów:

Ta takim tonie, jak nie bardziej marudnym są komentowane wyścigi przez tyh panów. Jeśli ktos to uważa za interesujace to podziwiam.

Czyli wg. Ciebie komentatorzy powinni mówić mniej więcej w takim tempie:

przez 21 dni, kilkugodzinnych relacji, o sposobach treningu, wszystkich zawodnikach (sorry, ale co mnie obchodzi jakiś tam koleś z końca stawki), nowinkach technicznych itp itd. ale tylko nie o zabytkach?  :icon_mrgreen:

Info z archiwum: http://gazetacodzienna.pl/artykul/sport/meta-tour-de-pologne-ponownie-w-cieszynie

Nie wiem na ile te rewelacje są prawdziwe, ale media informują o kwocie 300 tys. zł  za metę etapu z 2012r w Cieszynie (i spekulują również, że Czesi również coś muszą/ musieli dorzucić).

Wczoraj jakieś dekoracje były - jednak trochę martwi, że cały etap nie jest emitowany (przynajmniej w TVP sport - jak już szkoda czasu antenowego na "głównych" kanałach).

Oby szło ku dobremu - bo ględzić zawsze można, jednak gdyby nie TDP - to była by bida - niestety.

Owocna krytyka jest potrzebna, ponieważ przynosi korzyści i poprawę w pewnych kwestiach, jednak całkowite "wieszanie psów" na wyścigu - też trochę nie na miejscu.

Może być lepiej, ale może być też znacznie gorzej. Oby głosy/ pomysły/ uwagi kibiców, pasjonatów były brane pod uwagę i w jak największy możliwy sposób realizowane, bo wstydzić się w zasadzie nie mamy za co - jedynie można mieć zastrzeżenia do kilku kwestii - ale nie wszystkie są zależne od organizatora - gro to sprawy realizatorskie medialne - ale ogólnie cieszmy się, że mamy TDP - może jak za "dawnych czasów" młodzi chłopcy się naoglądają w TV kolarzy i będą z nich dobrzy zawodnicy - tego sobie oraz Wam życzę.

Wyrażajmy swoje myśli.

Wskazujmy niedociągnięcia.

Chwalmy dobre aspekty.

:teehee::laugh::woot: Za klika tysięcy PLNów to można raczej dofinansować maraton MTB albo inną lokalną imprezę.

Takie kwoty dostają też np. lokalne kluby rowerowe amatorów działające przy gminach.

Choć nie mam oficjalnie potwierdzonych informacji, to wiem, że w grę wchodzą raczej kwoty kilkudziesięciu tysięcy PLNów, a nawet 100 tysięcy PLN niż kilka (analogia do budżetów Skandii Maraton, gdzie w porównaniu TdP jest na pewno droższy). Mam wrażenie, że naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, ile kosztuje zorganizowanie takiej imprezy, logistyka, noclegi, wyżywienie, wynagrodzenia. Policzcie sobie ile kosztuje chociażby godzina lotu helikoptera :D

Ponawiam pytanie o stopień świadomości biznesowej osób wypowiadających się tutaj?

Co Ty chłopie za bzdury wypisujesz. Gdyby na ten przykład puścić trasę przez Krowiarki to za co ma bulić tyle kasy Gmina Zawoja?? To samo Salmopol czy inne podjazdy. Za kilkanaście minut jazdy?? Przecież Kraków za dwa dni zapłacił niecałe 500 tys zł. A z tym helikopterem to już przegięcie. Czym się tu różni jego kosz przy jeżdzie w kółko od etapu z Krynicy do Zakopanego?? Takie etapy już były nie tak dawno i koszty raczej nie wzrosły. Jeśli coś wrosło to pazerność.

@durnykot łachę robisz, że zamkniesz temat?? Straszysz czy o co chodzi. Masz możliwość to zamknij już i po temacie. Ja tam głównie zarzekam na trasę bo szlag mnie trafia, że nie ma jazdy i raczej nie będzie przez przykładowo Bieszczady bo tam jest biednie. A lepszych tras nie ma co szukać bo one już kiedyś były więc wystarczy odkurzyć.

Co to jest 300 tys... Za głupią Skandię w Chodzieży miasto musiało płacić 30 tys zł, między innymi dlatego Skandii w Chodzieży już nie ma. A przecież medialna ranga Skandii jest żadna przy TdP.

Lang w przeciwieństwie do innych organizatorów maratonów, bezwzględnie wykorzystuje swoją pozycję w mediach i prezentuje się jako dobroczyńca promujący miasto, które oczywiście za to musi płacić całkiem niemałe pięniądze.

Swoją drogą ostatnie Skandie w bogatych miastach, ale na banalnych trasach na ścieżkach rowerowych tylko potwierdzają ten trend.

Co do relacji w TVP - pewnie oglądalność transmisji będzie taka sobie, więc telewizja stwierdzi, że kolarstwo po prostu nie jest medialnym sportem :D. Przecież to nie może być wina transmisji, że ludzie nie oglądają, prawda?

Jak to jest, że czeska transmisja z MTB Trophy, które ich w zasadzie nie powinno obchodzić, jest lepsza od wszystkiego co jest w stanie wyprodukować nasza TVP, łącznie z transmisją z największej imprezy kolarskiej w kraju?

Jak to jest, że czeska transmisja z MTB Trophy, które ich w zasadzie nie powinno obchodzić, jest lepsza od wszystkiego co jest w stanie wyprodukować nasza TVP, łącznie z transmisją z największej imprezy kolarskiej w kraju?

Bo poziom polskiej TVP jest denny..., ja sam nieraz jeżeli chciałem załatwić patronat medialny dla klubu, w którym startuje spotkałem się ze stwierdzeniem "że kolarstwo jest nie widowiskowe i nie medialne". Tylko pytanie czemu w innych krajach jak np. w Czechach już może się dobrze sprzedawać. A co do Langa zgodzę się jest z niego "żydek" ...

W tym roku ogladalem niemalze wszystkie transmitowane wyscigi na ES. Z tego co sie orientuje tylko TdSwiss nie byl transmitowany w ES.

I juz nie pamietam, ktory to byl, czy Tour of Catalunya, czy Basque. W kazdym badz razie jeden z nich mial tragiczny przekaz. Co chwile zamrozony obraz.

Tour of Poland, to drugi pod wzgledem kiepskiej jakosci transmisji wyscig, jaki mi przyslo ogladac w tym roku.

Sa pewne standardy, ponizej ktorych, odbior staje sie taki a nie inny.

Czy te buraki w TVP nie rozumieja na czym polega wyscig? Brak, od poczatku wskazan czasowych, dystansu pomiedzy grupami, cos co jest norma w innych wysigach. A dzisiaj, to juz mega zalamka. Pokazuja co chwila jakas nieistotna rywalizacje, nota bene, ktorej nikt nie rozumie.

A ogladajacy, to pewnie maja zamknac pysk i podziwiac piekno kraju i niezliczona, nachalna ilosc reklam, na widok, ktorych mozna dostac rewolty odbytnicy!

W Polsce wszystko cacy, mielismy World Tour. Moim zdaniem, bedac sprawiedliwym dla innych, tej samej kategorii wyscigow, ten powinien byc zdegradowany do (nieistniejacej) nizszej ligii.

Pomijajac dolomityczna paranoje i piekno katowickiego finiszu, reszta super. 

Co moze ktos pomyslec o Polsce ogladajac pierwsze 2 etapy? Na dokladke Katowice i mamy super antyreklame kraju pt. Polska.

Czy ktos z ogranizatorow pomyslal, ze to jest promocja kraju, ktora idzie w swiat?

Kazdego dnia robilo mi sie glupio, kiedy za kazdym razem komentatorzy przepraszali za brak danych, a to za sprawa tych ktorzy realizowali przekaz, TVP.

Jak jeszcze placicie polskie TV licence, to przestancie!   :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...