Skocz do zawartości

[spd] jakie pedały do ścigania na szosie

garret9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od kilku miesięcy posiadam rower szosowy, nastąpił już moment żeby zainwestować w buty i pedały, bo z braku kasy póki co jeździłem w butach od mtb.

Z kolarstwem szosowym wiąże coraz ambitniejsze plany, stopniowo nabieram doświadczeń również na mniejszych imprezach, wyścigach. Chciałbym aby każdy komponent nadawał się już do ścigania, ale nie mam póki co zbyt wygórowanych możliwości finansowych, stąd moje przemyślenia.

Póki co rozważam dwie opcje od SHIMANO

SPD R540 - mogę je mieć w ciekawej cenie, ale czytałem opinie że nie nadają się do wyczynu

SPD 5700 105 - do którego najmocniej się przychylam, tegoroczny model bardzo się poprawił i nawet w rowerach elity takie widywalem no i cały napęd mam w 105-tce więc wizualnie będzie w porządku ;)

nic nie wiem o look'ach, ktoś korzystał z jakiejś ich dobrej grupy? Jak z jakością i ceną?

czekam na porady.

pozdrawiam

Napisano

Ja stałem właśnie przed wyborem pedałów do szosy i nie bardzo potrafiono mi tu pomóc ;)

Wiem, że Shimano mają niezła wytrzymałość i są dość tanie, ale za to strasznie ciężkie w porównaniu do konkurencji. Looki mają podobno kiepskie bloki, które szybko się wycierają.

Ja sam zaryzykowałem pedały Time - Xpresso 2. Dzisiaj przeszły drugą jazdę ;)

http://www.time-sport.com/pedales/xpresso_17_m31.aspx

Do kupienia spokojnie w cenie ok. 200zł (np. na bikestacji http://www.bikestacja.pl/pl/pedaly-szosowe-time-xpresso-2.html), ważą ok. 230g. Kolega od dłuższego czasu ma Iclicki, które są poprzednikiem xpresso i jest bardzo zadowolony. Dla mnie jako nowicjusza w pedałach szosowych - bardzo fajne. Lekkie wpięcie i wypięcie, możliwość regulacji siły, wyraźny trzask przy wpięciu i duża powierzchnia podparcia. Minusy na dziś - plastikowy wygląd i szary kolor :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...