garret9 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Witam, od kilku miesięcy posiadam rower szosowy, nastąpił już moment żeby zainwestować w buty i pedały, bo z braku kasy póki co jeździłem w butach od mtb. Z kolarstwem szosowym wiąże coraz ambitniejsze plany, stopniowo nabieram doświadczeń również na mniejszych imprezach, wyścigach. Chciałbym aby każdy komponent nadawał się już do ścigania, ale nie mam póki co zbyt wygórowanych możliwości finansowych, stąd moje przemyślenia. Póki co rozważam dwie opcje od SHIMANO SPD R540 - mogę je mieć w ciekawej cenie, ale czytałem opinie że nie nadają się do wyczynu SPD 5700 105 - do którego najmocniej się przychylam, tegoroczny model bardzo się poprawił i nawet w rowerach elity takie widywalem no i cały napęd mam w 105-tce więc wizualnie będzie w porządku nic nie wiem o look'ach, ktoś korzystał z jakiejś ich dobrej grupy? Jak z jakością i ceną? czekam na porady. pozdrawiam
MichaelD Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Zacznijmy od tego; ile masz do wydania na buty i pedały ??
Mod Team Maniak Napisano 28 Lipca 2013 Mod Team Napisano 28 Lipca 2013 Próbowałem już różnych wynalazków ale wg. mnie shimano działają najlepiej i są najtrwalsze (łożyska) w stosunku to innych. Tyle ode mnie w temacie, no chyba że zależy ci mocno na wadze.. Osobiście przy najbliższej okazji zmieniam swoje Time RXS ti-carbon (194g) na dura-ace a tamte wyrzucam na allegro.
garret9 Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Zacznijmy od tego; ile masz do wydania na buty i pedały ?? To akurat jest sprawa względna... bo np. na Shimano mam 30% rabatu od cen katalogowych u znajomego, choć ich katalogowe ceny są wyższe niż w internecie z kolei. Powiedzmy że zakładałem iż na pedały wydam max 170-200zł a w przypadku butów to maksymalnie 400zł
Mod Team Maniak Napisano 29 Lipca 2013 Mod Team Napisano 29 Lipca 2013 Moim zdaniem shimano PD-5700 zadowolą Cie z okładem, jeśli do ścigania to proponuję czerwone bloki - z mniejszym luzem. Stary model R540 odradzam bo plastikowa podkladka w pedale szybko się wygniata i bloki dostają tam luzu.
Tomash Napisano 30 Lipca 2013 Napisano 30 Lipca 2013 Zdublowałeś temat, ja odpowiedziałem w sprzęcie rowerowym, ale zacytuję swoją odpowiedź ponownie Ja stałem właśnie przed wyborem pedałów do szosy i nie bardzo potrafiono mi tu pomóc Wiem, że Shimano mają niezła wytrzymałość i są dość tanie, ale za to strasznie ciężkie w porównaniu do konkurencji. Looki mają podobno kiepskie bloki, które szybko się wycierają. Ja sam zaryzykowałem pedały Time - Xpresso 2. Dzisiaj przeszły drugą jazdę http://www.time-spor...sso_17_m31.aspx Do kupienia spokojnie w cenie ok. 200zł (np. na bikestacji http://www.bikestacj...-xpresso-2.html), ważą ok. 230g. Kolega od dłuższego czasu ma Iclicki, które są poprzednikiem xpresso i jest bardzo zadowolony. Dla mnie jako nowicjusza w pedałach szosowych - bardzo fajne. Lekkie wpięcie i wypięcie, możliwość regulacji siły, wyraźny trzask przy wpięciu i duża powierzchnia podparcia. Minusy na dziś - plastikowy wygląd i szary kolor
Mod Team Maniak Napisano 30 Lipca 2013 Mod Team Napisano 30 Lipca 2013 Moje time'y za to bardzo szybko wysypaly się z łożyskami mimo że był to najwyższy model (za 1500zł :/ ) i nie chcieli uznać gwarancji, dlatego najpierw poszukałbym większej ilości opinii o tym modelu time'a przed zakupem, żebyś się nie zawiódł. Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
stitchartpl Napisano 7 Sierpnia 2013 Napisano 7 Sierpnia 2013 od 5 lat na look_ach jeżdżę i startuję i działają idealnie do dziś. Model jaki mam to jak dobrze pamiętam Look Keo classic - teraz nie pamiętam czy classic czy model wyżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.