Wnd Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Chciałbym sie od Was koledzy i koleżanki dowiedzieć czy znacie może jakieś trasy rowerowe, które można pokonać z rodziną? Tzn ja z żoną będziemy na rowerach, a dzieciaki w siedziskach. Szukam takich spokojniejszych tras, bez stromych podjazdów i zjazdów. Nie muszą być w samej Białce, jesteśmy mobilni, będziemy w "Bani" i bez problemu możemy się przemieścić, powiedzmy w promieniu 20-30km samochodem w poszukiwaniu ciekawego szlaku. Z góry dzięki za odpowiedź. Paweł
beskid Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Miejsc gdzie można się wybrać na spokojną wycieczkę jest masa i w zasadzie w takim promieniu to cała okolica to jedna wielka trasa rowerowa. Problemem są oczywiście podjazdy ale coś się da wyszukać. Trybsz, Nowa Biała, Krempachy, Frydman to bardziej wypłaszczona okolica. Rejon Spisza od strony Łapsz oferuje kilka drug leśnych w stronę granicy. Kacwin z przejściem na Słowację do Frankovej. Oczywistością jest pobliski rejon Pienin z bardzo łatwą drogą wzdłuż spływu Dunajcem.
corsarz Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Z Białki Tatrzańskiej macie blisko do miejscowości Nowa Biała. W samej miejscowości nic ciekawego ale przed nią jest przełom rzeki Białki. Ponoć na tych terenach kręcili ujęcia do filmu Janosik. Jest tam parę skałek i miejsca widokowe na rzekę. Możecie sobie podjechać do Łapsze Wyżne albo Łapsze Niżne i dalej asfaltem nad zaporę w Niedzicy. Super opcją jest podjechać do Cerveny Klastor (SK) lub Sromowce Niżne (PL) i z tam jest droga rowerowa wzdłuż Dunajca do Szczawnicy i potem powrót tą samą drogą. Ale warto. Ta opcja jest też szczególnie korzystna w bardzo słoneczne dni bo w większości trasa jest zacieniona. ps. Ja będę w okolicy Białki Tatrzańskiej w dniach 2-11 sierpnia. Gdyby ktoś chciał wspólnie pojeździć to pisać na priv. Jeżdżę zarówno po asfalcie jak i szlakach. np. jedna z moich ulubionych asfaltówek to: Bukowina Tatrzańska kier. Łysa Polana dalej Tatrańska Javorina - Podspady - Jurgów - Bukowina Tatrzańska. Rower mtb.
KMtown Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Co do kręcenia scen do filmu Janosik to jest to 100% prawda Osobiście polecam też drogę wzdłuż Dunajca , bardzo przyjemnie się jedzie
Wnd Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Dziekuje za odpowiedz, nawet nie pomyslalem o takich miejscowosciach. Powiedz mi cesarz, to sa takie odkrywkowe trasy, czy np. jak kupie na miejscu turystyczna mape Podhala to w tych wlasnie rejonach znajde jakies wyznaczone trasy? "cesarz" dzieki za propozycje wspolnej jady, ale ja to taki jak w opisie jestem, amator
beskid Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Nie licz na oznaczenie szlaków rowerowych w praktyce bo po prostu wiele z nich jest tylko naniesiona na mapę. Tu jest jedna z lepszych http://www.e-gory.pl/index.php/Mapy-online/Tatry-Podtatrze-Sygnatura/Podhale-Spisz.htmlTrzeba na spokojnie wszystko zwiedzać bo odległości są nie wielkie a i zgubić się nie idzie.
Wnd Napisano 29 Lipca 2013 Autor Napisano 29 Lipca 2013 Nie licz na oznaczenie szlaków rowerowych w praktyce bo po prostu wiele z nich jest tylko naniesiona na mapę. Tu jest jedna z lepszych http://www.e-gory.pl/index.php/Mapy-online/Tatry-Podtatrze-Sygnatura/Podhale-Spisz.htmlTrzeba na spokojnie wszystko zwiedzać bo odległości są nie wielkie a i zgubić się nie idzie. Mapka świetna, niestety mój iphone nie obsługuje flasha więc na rowerze mi się nie przyda. Ale znalazlem taka aplikacje LOCUS, na telefon z androidem, ktora ma mape offline i bodajze wgrane trasy pttk i mtb. Czy ktos z Was z tego w tych okolicach korzystał?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.