Skocz do zawartości
  • 0

czy na Mierzeji Helskiej/Półwyspie Helskim wolno jechać jezdnią?

Gość początkujący&zajawiony

Pytanie

Gość początkujący&zajawiony
Napisano

Witajcie, jechałem przedwczoraj półwyspem helskim z Helu do Jastarni przyzwoitą prędkością, nie stwarzającą problemów kierowcom. Fragmentami jechałem specjalną ścieżką, która niestety na bardzo wielu fragmentach jest grzązka od piachu lub z betonu kończącego swój żywot, obstającego pęknięciami i kamieniami. Wszystko to bardzo utrudnia dynamiczną i jednostajną jazdę. Stąd jazda po drodze. Problemy były następujące: przynajmniej jedna czwarta wszystkich aut obtrąbiła nas rowerzystów jadąc zawrotnymi prędkościami na zakrętach. Słyszałem też że ja (!) powinienem dostać mandat 200zł za jazdę drogą... Gdzie leży prawda, od strony prawnej?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

było mówione miliard razy, jest ścieżka - musisz jechać ścieżką, nie ma ścieżki - jedziesz jezdnią, wyjątkiem jest, gdy są złe warunki na drodze (śnieg, mocny deszcz), lub gdy dozwolona prędkość jest powyżej 50km/h, wtedy MOŻESZ jechać chodnikiem :)

Napisano

musisz jechać ścieżką

ok, dzięki. ;) Czyli tak kiepski stan ścieżki rowerowej nie tłumaczy mojej jazdy po drodze? Ile taki mandat może mnie kosztować?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...