Skocz do zawartości

[Hamulce Szosa] Regulacja hamulców szosa

vanluke

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam problem nie potrafię dojść jaki klucz mam zastosować do dokręcenia hamulców. Mam trek;a 2012 1.5, co gorsza nie potrafie dojść jakie to są hamulce w sensie jaki to producent czy model producent podaje tylko tyle :

Brakeset

Alloy dual-pivot brakes w/Shimano Tiagra STI levers

strona producenta : http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/road/sport/1_series/1_5/#/us/en/model/details?url=us/en/bikes/road/sport/1_series/1_5

Problem polega na tym, że obraca mi się ma jakieś luzy mocowanie ich i jestem w stanie ręką przestawić pozycję ich, czy możecie mi pomóc jak je dokręcić ?

Hamulec posiada długą śrubę która przechodzi od  czoła widelca, z tyłu hamulec mocowany jest śrubą z gniazdem imbusowym 5 mm. Naciskasz dźwignię hamulca tak by klocki były zaciśnięte na obręczy i dokręcasz śrubę. Jeśli ramiona przesunęły się to korygujesz rękami ustawienie. 

Na śrubę powinna być nałożona podkładka w kształcie "słoneczka" lub tez karbowana - służy to zapobieganiu obrotowi ramion hamulca. Bez tego też całość działa ale pewność jest większa jeśli ta podkładka jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...